Αρχική » » ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ με όσους μπορούν να βάλουν … πλάτη

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ με όσους μπορούν να βάλουν … πλάτη


Για να εξευρεθούν μετεκλογικά αντερείσματα στις τάξεις του Κοινοβουλίου, τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, όσο και ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης συναντώνται και συνομιλούν εδώ και καιρό, με εξουσιοδότηση του Α. Σαμαρά, με βουλευτές απ' όλες τις πτέρυγες. 

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ 

Τα... ρέστα του για να μείνει όρθια η κυβερνητική πλειοψηφία και να αποφευχθεί η πολιτική ανατροπή στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου ετοιμά­ζεται να παίξει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. 

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μαρ­καρισμένες στο ημερολόγιο -διά παν ενδεχόμενον- οι ημερομηνίες 15 ...Ιουνίου και 6 Ιουλίου για την περίπτωση που υπάρξει δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα στην πραγματικότητα το πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα. Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις της κυβέρνησης υπερβαίνουν, προσπερνούν, αφήνουν πίσω τον Ευάγγελο Βενιζέλο και εστιάζονται σε δύο μέτωπα: στη συνεννόηση με την ομάδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από τις αντιδράσεις της οποίας θα κριθεί η ευστάθεια του κυβερνητικού σχή­ματος, αλλά και στη συνεννόηση με την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι, υπό την ηγεσία του Α. Λοβέρδου, αποτελούν μια ευάριθμη κρίσιμη δεξαμε­νή, τη στήριξη της οποίας θα αναζητήσει η κυβέρνηση σε μια δύσκολη ώρα. 

Η αυτονόμηση του Ευ. Βενιζέλου από το σχεδιασμό της κυβέρνησης χωρίς προη­γούμενη ενημέρωση έχει δημιουργήσει δυσπιστία σχετικά με τις προθέσεις του και για το αν μετεκλογικά θα εξακολουθή­σει να στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά. Κορυ­φαίος υπουργός, μόλις πληροφορήθηκε το δίλημμα σταθερότητας που έβαλε υπέρ της Ελιάς ο αντιπρόεδρος, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να του θυμίσει πα­λαιότερη πρόβλεψή του, ότι «δεν πρέπει να τον εμπιστεύεσαι, γιατί θα σε εγκατα­λείψει στην πρώτη δύσκολη στιγμή». 

Για να εξευρεθούν μετεκλογικά αντερεί­σματα μέσα στις τάξεις του Κοινοβουλίου, τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, όσο και ο βουλευτής Επικρα­τείας Χρύσανθος Λαζαρίδης συναντώνται και συνομιλούν εδώ και καιρό, με εξουσιο­δότηση του Α. Σαμαρά, με βουλευτές απ' όλες τις πτέρυγες που πιθανολογούν ότι θα βάλουν πλάτη σε μια δύσκολη στιγμή όχι μόνο για να μην πέσει η κυβέρνηση, αλλά και για να αποτραπεί η υπονόμευση του ίδιου του πρωθυπουργού. Στις μυστι­κές διαβουλεύσεις μετέχει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Προ εβδομάδος, μάλιστα, δη­μοσιεύτηκε σε εφημερίδα η πληροφορία ότι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε μυστικά με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα κινηθεί μετεκλογικά κατά της κυ­βέρνησης. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα, το βρά­δυ της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά η διάψευση έγινε από την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, και όχι από τον καθ' ύλην αρμόδιο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου. 

Οι κινήσεις Παπανδρέου 

Ο κ. Παπανδρέου συζητά αυτό τον καιρό πολύ με όλες τις πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ και με τους δυνητικούς αντικαταστάτες του κ. Βενιζέλου αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Ξεκαθαρίζει στους πάντες ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας -μένει να αποδει­χθεί αυτό- και λέει γεμάτος αγανάκτηση: «Το μόνο που αξιώνω είναι σεβασμός». Θεωρεί, μάλιστα, όχι τυχαίες τις επιθέσεις που δέχτηκε ο ίδιος για τα οικονομικά του κόμματος και τις ΜΚΟ για τις νάρκες, η μη­τέρα του, Μαργαρίτα, για το ποσό που εισέπραξε από το διαζύγιο της με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο αδελφός του Αντρικός για τα CDS. Χαρακτηριστικό της κινητικό­τητας που παρατηρείται και στόχο έχει να «αθωωθεί» ο Παπανδρέου για το όποιο αποτέλεσμα της Ελιάς είναι ότι εγκατέλει­ψαν τη ΔΗΜΑΡ οι στενοί συνεργάτες του, πρώην υπουργοί Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης. Το πώς θα κινηθεί με­τεκλογικά, πάντως, παραμένει νεφελώδες και θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το δίλημμα Βενιζέλου λειτουργεί. Αν το πο­σοστό της Ελιάς είναι ίδιο ή παραπλήσιο με αυτό του Ποταμιού, τότε οι επιτελείς της θα υποστηρίξουν -ακόμη κι αν είναι 7%- ότι το στοίχημα κερδήθηκε. «Εμείς με 7% δίνουμε τριάντα τρεις έδρες στην κυβέρνηση και ο Θεοδωράκης μηδέν» θα είναι το επιχείρημα. Για να φτάσουν, μά­λιστα, στον ποθητό στόχο της επιβίωσης, έχουν σχεδιάσει από τώρα να αποφύγουν τους αλαζονικούς πανηγυρισμούς για τις τυχόν καλές επιδόσεις των κ.κ. Σγουρού, Μπουτάρη και Καμίνη το βράδυ του πρώ­του γύρου από φόβο μην τους τιμωρήσει ο κόσμος στο δεύτερο. 

Ανασύνθεση της πλειοψηφίας 

Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του, από την άλλη, ετοιμάζονται για ανασύνθεση της πλειοψηφίας, η οποία θα περιλαμβά­νει, εφόσον τα ποσοστά το επιτρέψουν: 

την Ελιά υπό την ηγεσία Λοβέρδου ή Χρυσοχoίδη (στο παιχνίδι είναι δυνατά και η Φώφη Γεννηματά), που θα προκύψει προφανώς από συνεννόηση των διεκδι­κητών με τους δεκατρείς βουλευτές του Γιώργου Παπανδρέου· 

τη «Νέα Ελλάδα», η οποία θα συσταθεί σε πρώτη φάση ως Κοινοβουλευτική Ομάδα για να υποδεχτεί ανεξάρτητους βουλευτές απ' όλο το πολιτικό - συνταγματικό τόξο· 

τη ΔΗΜΑΡ, αν το αποτέλεσμα είναι τέ­τοιο που αναγκαστικά να τη φέρει ξανά στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σαμαρά - ειδι­κώς αν ληφθεί υπόψη η εγγεγραμμένη φι­λοδοξία του προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Στο παιχνίδι των συμμαχιών και των συ­νεργασιών είναι και το Ποτάμι του Σταύ­ρου Θεοδωράκη. Μολονότι δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ο πρωθυ­πουργός το χαρακτήρισε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤΊ «καλοδεχούμενο», ενώ η πλειοψηφία των προτάσεων του νέου αυ­τού κόμματος ταυτίζεται με τις θέσεις που ανακοίνωσε για το Σύνταγμα στο Μέγαρο Μουσικής ο Αντώνης Σαμαράς. 

Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και από τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων. Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά οδηγεί σε εκλογές στις 6 Ιουλίου- νίκη ΝΔ ή μικρή διαχειρίσιμη ήττα οδηγεί σε ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σε ριζικό ανασχηματι­σμό, με άνοιγμα Σαμαρά σε προσωπικότη­τες εκτός πολιτικής και πιθανή αντιπροε­δρία Λοβέρδου σε κεντρικό παραγωγικό υπουργείο· ήττα της ΝΔ με αξιοσημείωτη διαφορά αλλά με σχετικά μικρά ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ (22%) ενεργοποιεί σενάρια ανω­μαλίας και νέα Ιουλιανό. Ίδωμεν... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-15-21/05/2014)

1 σχόλια:

  1. EMEIΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ Ο SSΑΜΑΡΑΣ........
    ΑΡΚΕΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ ΖΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ...........

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
    Πρωην αριστερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger