Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 18 Ιουν 2014

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 18 Ιουν 2014


 Πραγματικά ιστορικές μέρες για την Μέση Ανατολή αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο, ζούμε αυτή την περίοδο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πραγματικά, το να δοκιμάσει κανείς να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι όχι απλώς άστοχο, είναι εκτός πραγματικότητας. 

 Οι ακραίοι ισλαμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (οργάνωση-παρακλάδι... της Αλ-Κάιντα, αν και η μητρική οργάνωση φέρεται να έχει διακόψει επαφές εδώ και μερικούς μήνες), έκανε αυτό που κανείς δεν περίμενε, αν και είναι πρόθεση τους την οποία μάλιστα την έχουν εξαγγείλει εδώ και πολύ καιρό. 

 Με μια ξαφνική επίθεση, η οποία ήταν πραγματικά ένα θαυμαστό παράδειγμα κεραυ­νοβόλου πολέμου, κατάφερε να καταλάβει την Μοσούλη και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου Ιράκ, πραγματοποιώντας de facto τον στόχο τους για τη δημιουργία Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή. Το αν θα κρατήσει αυτό βέβαια, είναι άλλη ιστορία. 

 Ταυτόχρονα, η άτακτη υποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ, έδωσε την ευκαιρία στους Κούρδους να καταλάβουν το Κιρκούκ, μία από τις μεγάλες πόλεις που θα επιτρέψουν όπως φαίνεται την δημιουργία του Κουρδικού κράτους, ουσιαστικά για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του λαού. 

 Γενικά, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και πλέον δικαιολογημένα πρέπει να θεωρούμε τις μάχες στη Συρία και στο Ιράκ ως τμήματα του ίδιου πολέμου. Σχεδόν όλες οι χώρες επηρεάζονται, και η ειρήνη δεν πρόκειται να έλθει παρά μόνο με μια γενναία αλλαγή των συνόρων, που θα αντικαταστήσει τα τεχνητά, αποικιοκρατικά σύνορα που υπάρχουν σήμερα, με κάποια που θα σέβονται τις διαφορετικές φυλετικές ομάδες της περιοχής. 

 Βέβαια, η Τουρκία ανησυχεί πάρα πολύ για τις εξελίξεις και δικαιολογημένα. Για να επιτύ­χει την πτώση του καθεστώτος της Συρίας αλλά και ίσως και του Ιράκ, εξόπλισε και εκπαίδευ­σε τους ακραίους ισλαμιστές. 

 Φυσικά, αυτοί δεν τρέφουν κανένα σεβα­σμό για το Τουρκικό κράτος, όπως και για οποιοδήποτε άλλο κράτος δεν εφαρμόζει το νόμο της Σαρία. Πέρα όμως από τον κίνδυνο που θα αποτελεί τυχόν μακροχρόνια επικρά­τηση ενός ακραίου ισλαμικού χαλιφάτου στα νότια σύνορα της, η Τουρκία δεν υπολόγισε σωστά και έναν ακόμα παράγοντα. 

 Η ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού και του συριακού Κουρδιστάν και η ένωση τους σε ένα κράτος, θα ενδυναμώσει πολύ παρόμοιες διεκδικήσεις και στο τουρκικό Κουρδιστάν και ενδέχεται να έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα για την Τουρκία. 

 Η Ελλάδα πρέπει να παρατηρεί με πολύ μεγάλη προσοχή τα γεγονότα, γιατί αρχικά η Μέση Ανατολή είναι πολύ κοντά και επίσης γιατί οποιαδήποτε ανωμαλία στην Τουρκία πολύ συχνά έχει μεταφραστεί σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδος. 

 Τέλος, μια παρατήρηση ακόμα. Τον έχουμε ξεχάσει, αλλά ο εμφύλιος στην Ουκρανία καλά κρατεί, και οι Ρωσόφωνοι μάλιστα έχουν και μερικές πολύ σημαντικές συμβολικές επιτυχίες, όπως η κατάρριψη του Ουκρανικού μεταγωγι­κού που προκάλεσε 49 απώλειες στις Ουκρα­νικές Δυνάμεις. Μην το παραβλέπουμε και αυτό το μέτωπο, είναι όπως έχουμε ξαναπεί πάρα πολύ επικίνδυνο και αυτό. 

SNIPER 
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-18/06/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger