Αρχική » » Πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ προκαλεί n απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

Πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ προκαλεί n απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους


Το ποσό των 164 εκατ. θα εξοικονομήσει το 2014 το Δημόσιο από το καθεστώς διαθεσιμότητας και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων. 

Πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει στο οικονομικό επιτελείο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ένστολων. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονο­μικών υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν έχουν λάβει την οριστική από­φαση του ΣτΕ και στο πλαίσιο αυ­τό προς το παρόν δεν έχουν κα­ταλήξει στο πως θα αντιμετωπί­σουν την «τρύπα» που δημιουρ­γείται στον προϋπολογισμό. 

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτι­μήσεις, εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να επιστρέψει τα ποσά που περικόπηκαν... από την 1η Αυ­γούστου του 2012 σε όλους τους ενστόλους και ταυτόχρονα να επι­στρέψει το ύψος των αποδοχών τους σε εκείνα τα επίπεδα, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα τέτοιου μεγέθους. Μάλιστα, στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει δεσμευ­τεί ότι θα αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύψει, μόλις έχει την τελική δικαστική απόφαση για τις αποδοχές των ένστολων. 

Υπενθυμίζεται, δε, ότι η κυβέρ­νηση έχει δηλώσει ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν και πάλι τις κατηγορίες υπαλλήλων που δικαιώνονται από το ΣτΕ, ώστε να μη διοχετευτεί σε ολόκληρη την κοινωνία το κόστος. Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα σενάρια που έπεσαν στο τρα­πέζι των συζητήσεων φέρεται να είναι η επιστροφή επί της ουσίας του κοινωνικού μερίσματος που διατέθηκε από την κυβέρνηση στους ένστολους τον Μάιο. Κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιωνόταν από αρμόδια στελέχη, τα οποία ανέφεραν ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία σχετική συζήτηση. 

Μισθολογική δαπάνη 

Πέραν αυτών, από στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προκύπτει ότι η μισθο­λογική δαπάνη της γενικής κυ­βέρνησης μειώθηκε κατά 20% από το 2011 έως το 2013, ενώ στο διάστημα 2009-2013 η μισθολογική δαπάνη της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 31%. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Ντόλιου, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η δαπάνη για τη γενική κυ­βέρνηση από 19,6 δισ. ευρώ το 2011, υποχώρησε στα 17,4 δισ. ευρώ το 2012 και 15,79 δισ. ευρώ το 2013. Επίσης, για την κεντρική κυβέρνηση η μισθολογική δαπά­νη το 2009 ανήλθε σε 18 δισ. ευ­ρώ, το 2010 σε 19,1 δισ. ευρώ, το 2011 σε 15 δισ. ευρώ, το 2012 σε 13,7 δισ. ευρώ και το 2013 σε 12,4 δισ. ευρώ. 

Διαθεσιμότητα 

Επίσης, με άλλο έγγραφο του προς τη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι το 2014 το Δημόσιο θα εξοικονομήσει από το καθεστώς διαθεσιμότητας και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων το ποσό των 164 εκατ. ευρώ, ενώ η συνο­λική εξοικονόμηση για την πε­ρίοδο 2013-2018 θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι και στα δύο ποσά περιλαμβάνεται και το κόστος των νέων προσλήψεων (περίπου 8.000 το τελευταίο τρί­μηνο του 2014 και 7.000 εντός του 2015). Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που είχε κα­ταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρ­τητων Ελλήνων, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για την περίοδο 2013-2018 θα υπάρξει καθαρή δημο­σιονομική εξοικονόμηση ύψους 100 εκατ. ευρώ από τις εξής παρεμβάσεις: 

Την ένταξη 25.669 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Την αποχώρηση 15.000 υπαλ­λήλων από το Δημόσιο. 
Την υλοποίηση 15.000 νέων προσλήψεων από την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κά­θε μία υποχρεωτική αποχώρηση. 
Καταβολή αποζημίωσης από­λυσης των υπαλλήλων της ΕΡΤ. 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-17/06/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger