Αρχική » » Ο κυρ Γιάννης

Ο κυρ Γιάννης


Οι προκλήσεις Μπουτάρη και οι εθνικές ευαισθησίες. 

Να σας πω την αλήθεια, σαν τύπος ο Μπουτάρης «με αρέσει». Είναι ολί­γον «ροκ» άτομο, δεν έχει πρόβλη­μα σχετικά με το πως «πρέπει» να παρουσι­άζεται δημοσίως, είναι εβδομήντα και βάλε και φέρεται ακόμη όπως όταν ήταν «οργι­σμένο νιάτο» στα sixties. Έχει όμως μερικές εμμονές, προφανώς λόγω καταγωγής, επει­δή η οικογένεια του φέρει το «κυρ» ως τίτλον ανωτερότητος, κτηθέντα επί Τουρκο­κρατίας. 

Τότε το «κυρ Γιάννης» ουδεμία σχέση με τον «κυρ Γιώργη» του... «Λούνα Παρκ» είχε. Ο τίτλος «κυρ» ήταν ...συνδεδεμένος με ευγενή καταγω­γή και αξιοζήλευτη κοινωνική θέση. Επειδή, λοιπόν, «η ψυχή του άνθρωπου είναι άβυσσος», όπως λένε οι γνωρίζοντες, μπορεί κάποια φωνή από το πα­ρελθόν να «μίλησε» στον κυρ Γιάννη και να του έβαλε την ιδέα να ανα­γράφονται οι πινακίδες των οδών της Θεσ­σαλονίκης στα ελληνικά και τα τουρκικά! 

Μα, τι λέτε, μπάρμπα-Γιάννη. Εδώ οι Τουρκαλάδες έχουν ξεριζώσει καθετί ελ­ληνικό από τις πόλεις όπου το ελληνικό στοιχείο υπερτερούσε και μεγαλουργού­σε! Για πηγαίνετε μια βόλτα στη Σμύρνη και την Πόλη! Για πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι την Έφεσο, όπου ο Τούρκος ξεναγός παρουσιάζει στους ξένους τουρίστες τα ελλη­νικά και ελληνιστικά ευρήματα ως... αγνώ­στου πατρός! Πετάει κάπου κάπου κάτι για «βυζαντινά», αλλά πού να καταλάβει τώ­ρα ο Αμερικάνος που καίγεται από τον ήλιο και θέλει να πιει Coca-Cola; Όπου να 'ναι θα βγάλουν πρόγονο του Ατατούρκ τον Όμηρο και συγγενή του Σουλεϊμάν τον Πυθα­γόρα! 

Δηλαδή τι θα γράφουν οι δρόμοι, μπάρμπα-Γιάννη; «Εγνατία σοκάκ καλντερίμ». Άσε μας, κύριε δήμαρχε. Δηλαδή στη Ρόδο, στη Σύμη, στην Κω, που κάθε καλοκαίρι «βουλιάζουν» στους Τούρκους τουρίστες, έπρεπε να έχουν τουρκέψει; Δεν λέω, κα­λές είναι οι σχέσεις των δήμων με δήμους των γειτόνων, αλλά όχι να κάνουμε τεμενάδες για να πάρουμε κάποια παραπάνω χρήματα από τους γείτονες. 

Επειδή τυχαίνει να διαβά­ζουμε και να ασχολούμεθα, καλό θα ήταν ο κυρ Γιάννης να προσέχει λίγο περισσότερο όταν αγγίζει εύθικτες χορδές. Δεν ήταν όλοι οι Έλληνες της Ανατολής Φαναριώτες και το μαχαί­ρι του Τούρκου θέρισε χιλιάδες ελληνικές ψυχές. Φυσικά, αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αλλά οι Τούρκοι κάνουν ότι «δεν άκουσαν και δεν είδαν»! Καλές οι επαφές και καλοδεχούμενοι οι επισκέπτες. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του να αναγράφεται η οδοσήμανση της Θεσσαλονίκης και στα τουρκικά υπάρχει μεγάλη απόσταση. 

Εντάξει, κυρ Γιάννη; Υπάρχουν όρια, που δεν πρέπει να υπερβαίνουμε. 

Η ΑΚΙΣ
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-05/08/2014)

1 σχόλια:

  1. ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ.....ΚΑΡΙΜ ΑΧΜΕΤ ΜΠΟΥΤΑΡ Ο Π....ΟΥΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger