Αρχική » » Στροφή της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ στη Θράκη

Στροφή της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ στη Θράκη


✓ ΡΑΠΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ.
✓ Η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε διπλό σοκ στους Τούρκους. Πρώτον, γιατί οι ψευτομουφτήδεε χαρακτηρίζονται«ανε­πίσημοι». Δεύτερον, διότι αυτοί που έχουν επιλέξει τους ψευτομουφτήδες κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ότι «καταπιέζουν». 

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ 

«Χαστούκι» για την Τουρκία, αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρεμβαί­νει απροκάλυπτα στα εσωτερικά μας ζητήματα, για να προβάλλει απαιτήσεις σχετικά με ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών στη Θράκη, αποτελεί η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η έκθεση αυτή, που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, περιέχει...
θέσεις που δικαιώνουν την ελληνική πολιτική σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτικών ελευθεριών με τρόπο που εξαγρίωσε τις «Ομοσπονδίες Τούρκων Δυ­τικής Θράκης», οι οποίες ήταν μαθημένες να περνούν την γραμμή τους εδώ και χρό­νια στα επίσημα κείμενα. Όπως αποκαλύ­πτουν σήμερα τα «Επίκαιρα» οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το ρήμα «καταπιέζω» για να περιγράφουν την συ­μπεριφορά μελών της μειονότητας, που καθοδηγούνται από το προξενείο, απένα­ντι στους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς, τους οποίους προσφάτως διόρισε το υπουργείο Παιδείας σε τζαμιά και δημόσια σχολεία της Θράκης. Στην έκθεση σημειώνεται, με διάθεση υποβάθμισης, ότι «ορισμένα (σ.σ. μόνον) μέλη της μειονότητας ζητούν να έχουν δικαίωμα εκλογής μουφτήδων με την επιφύλαξη των δικαστικών τους δικαιωμάτων, όμως το κράτος αρνείται λόγω της δικαστικής ιδιότητας των μουφτήδων». 

«Επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης» 

Από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η εκλογή μουφτή είναι καθολική απαίτηση της μειονότητας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν οι Τούρκοι, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν με τις πρόσφατες δηλώσεις του. Σε άλλο σημείο της η Έκθεση αναφέρει: 

«Ορισμένα μέλη της μουσουλμανικής μειο­νότητας αναγνωρίζουν τον επίσημα διο­ρισμένο από το κράτος μουφτή, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει τους δύο "ανεπίσημους" μου­φτήδες και καταπιέζουν για την εκλογή των επίσημων ιμάμηδων». Η τελευταία αυτή διατύπωση των Αμερικανών προκάλεσε διπλό σοκ στους Τούρκους. Πρώτον, γιατί οι ψευτομουφτήδες χαρακτηρίζονται «ανε­πίσημοι». Δεύτερον, διότι αυτοί που έχουν επιλέξει τους ψευτομουφτήδες κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ότι «καταπιέζουν». 

Το γεγονός ότι η έκθεση δεν αναφέρει ότι η μειονότητα είναι (δήθεν) κατά του νόμου των 240 ιμάμηδων και δεν κάνει μνεία ούτε στους λόγους εναντίωσης της μειονότητας προκάλεσε αντιδράσεις σε εξτρεμιστικούς κύκλους στο εξωτερικό. 

Ο περιώνυμος πρόεδρος της «Ευρωπαϊ­κής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θρά­κης» Χαλίτ Χαμπίπογλου με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η έκθεση «δεν αναφέρει τα θρησκευτικά προβλήματα» που αντιμετω­πίζει η μειονότητα και κατηγορεί τους Αμε­ρικανούς συντάκτες της ότι «η έκθεση αντι­κατοπτρίζει πλήρως την επίσημη θέση της κυβέρνησης». Ήταν τόσος ο εκνευρισμός των Τούρκων για το περιεχόμενο της θετι­κής για την Ελλάδα έκθεσης που οι Τούρκοι διά της Ομοσπονδίας τους συνέταξαν αντι- έκθεση στην οποία παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για το τι συμβαίνει στην Θρά­κη. Με την διαφορά ότι αυτή η έκθεση δεν αναρτήθηκε ούτε πρόκειται να αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/09-17/09/14)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger