Αρχική » » Προκαλεί τρικυμία το Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας

Προκαλεί τρικυμία το Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας


✓ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣ.
✓ Αν το Ταμείο Εθνικού Στόλου παύσει να υφίσταται, τότε παύει να ισχύει η νομοθετική κάλυψη που θωρακίζει την περιουσία του και συνεπακόλουθα και των ιερών μονών. 

Το «Παρασκήνιο» τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική του έκδοση, έχει εδώ και καιρό ανα­φερθεί στη δημιουργία του Ε.Τ.Ε.Α. (Ενιαίο Τα­μείο Εθνικής Άμυνας), στο οποίο θα συγχωνευτούν το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Τ.Ε.Σ. (Ταμείο Εθνικού Στόλου) και το νομικό πρόσωπο δημοσί­ου δικαίου Τ.Α.Α. (Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας), όπως προβλέπει ο νόμος 4250 που ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. 

Πρόσφατα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναγνώστης μας ενημέρωσε για σειρά από ερωτήματα που...
έχουν τεθεί από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Π.Ν., τα κυριότερα από τα οποία και σας παρουσιάζουμε. Όπως αναφέρει το σχετικό κείμε­νο με τα ερωτήματα για το ΤΕΣ, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, το κύ­ριο πρόβλημα με τη συγχώνευση για το ΤΕΣ είναι πως το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) χάνει πολλαπλά από την ενσωμάτωσή του στο ΕΤΕΑ, και αυ­τό γιατί όπως υποστηρίζεται «το υπάρχον νομικό καθεστώς λειτουργίας του ΤΕΣ ως "Δημοσίας Υπη­ρεσίας εν Αποκεντρώσει", προστάτευε επαρκέστε­ρα την ακίνητη και κινητή περιουσία του, νομικά και ουσιαστικά, συγκριτικά με τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επίσης «τίθεται εν κινδύνω η ακίνητη περιουσία του ταμείου στο εξωτερικό, η οποία εισέτι είναι μη προσδιορισμένης αξίας» και, τέλος, χάνει γιατί «η ακίνητη και κινητή περιουσία του Τ.Ε.Σ. σε αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη των άλλων δύο ταμείων των Ε.Δ. (Τ.Ε.Θ.Α. και Τ.Α.Α.)», 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο, οι μεταβολές στο ΤΕΣ μπορούν να δημιουργήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις και για τις ιερές μονές, αφού όπως υποστηρίζεται «η μεταβολή του νομο­θετικού η νομολογιακού πλαισίου που διέπει το ΤΕΣ επηρεάζει αυτόματα και το νομοθετικό καθε­στώς που διέπει την ακίνητη περιουσία των ιερών μονών, ως προκύπτει από σχετική Απόφαση του Αρείου Πάγου». 

Αν και κυβερνητικές πηγές με τις οποίες επικοι­νώνησε το «Π» διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει τέ­τοιο θέμα, από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο «Π», υπάρχει η ένσταση πως με την ενσωμάτωση του ΤΕΣ στο ΕΤΕΑ επηρεάζεται το άρθρο 17 παρ.3 του ν.δ. 3432/1955 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Ο.Δ.Ε Π. (Ορ­γανισμού Διοίκησης της Εκκλησιαστικής Περιου­σίας) νομοθεσίας». Δηλαδή, το άρθρο με το οποίο εφαρμόζεται και επί των ακίνητων των ιερών μονών η διάταξη της παραγρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4944/1931, «κατά την οποία το Ταμείο του Εθνικού Στόλου θεωρείται αδιαλείπτως ότι έχει τη νομή ακί­νητου κτήματος από της κτήσεως της κυριότητας αυτού, ανεξάρτητα από κάθε αφαίρεση αυτής από τρί­το». 

Ο πιθανολογούμενος κίνδυνος, λοιπόν (που κατά κάποιους θα συμπαρασύρει και τις μονές), είναι πως αν το ΤΕΣ παύσει να υφίσταται, τότε παύει να έχει λόγο ύπαρξης και εφαρμογής και η σχετική νομοθετική κάλυψη που θωρακίζει την περιουσία του ΤΕΣ και συνεπακόλουθα και των μονών αφήνοντας τις «στον αέρα». 

Κώστας Αττίας
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-13/09/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger