Αρχική » » ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΊΑ: Ένα σοβαρό αντικίνητρο για ανυπότακτους

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΊΑ: Ένα σοβαρό αντικίνητρο για ανυπότακτους


Οι Ε.Δ. χρειάζονται πλέον το στρατεύσιμο προσωπικό 

ΣΑΦΗΣ είναι ο προσανατολισμός της νέας στρατολογικής νομοθεσίας. Πέρα από τη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, άμεσος στόχος εί­ναι η αποθάρρυνση των φαινομέ­νων ανυποταξίας. 

Και τούτο διότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από 10 περί­που χρόνια -όταν είχε ψηφισθεί η προηγούμενη... νομοθεσία-, σή­μερα οι Ένοπλες Δυνάμεις στη­ρίζονται όλο και περισσότερο στο στρατεύσιμο προσωπικό. 

Η οικονομική κρίση και οι συ­νεχείς περιορισμοί του προϋπο­λογισμού του υπουργείου Εθνι­κής Αμύνης ανέστρεψαν τον σχεδιασμό, που ήθελε τη σταδιακή μετατροπή του Στρατού σε ημι-επαγγελματικό, και ενδεχομένως -σε βάθος χρόνου- σε πλήρως επαγγελματικό. 

Έτσι, οι προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.Ο Π.) έχουν «παγώσει» και οι οργανικοί πίνακες των μονάδων πρέπει να συμπληρώνονται με κληρωτούς οπλίτες, η θητεία των οποίων μά­λιστα έχει περιορισθεί στους εν­νέα μήνες, στο πλαίσιο του παλαι­ού σκεπτικού για την επαγγελματικοποίηση. 

Αξιοποιήσεις 

Να σημειωθεί ότι πρακτικά ο κά­θε στρατεύσιμος είναι αξιοποιήσιμος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μόνο για επτάμισι από τους εν­νέα μήνες της Θητείας του, αφού ο υπόλοιπος χρόνος διατίθεται για τη βασική και άλλες εκπαιδεύ­σεις, καθώς και για προσαρμογή στη στρατιωτική ζωή. 

Πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά διά της αποθαρρύνσεως της ανυποταξίας. 

Εκεί αποσκοπεί η μεταβατι­κή διάταξη του νόμου, που προ­βλέπει αναδρομική εξαίρεση των ανυπότακτων από τις προηγούμενες προσκλήσεις για κατάτα­ξη και την παραγραφή του αξιο­ποίνου της ανυποταξίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιασθούν για κατάταξη μέχρι το τέλος του 2015. 

Η διάταξη αυτή αφορά ανυ­πότακτους που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους και, ως εκ τούτου, με τα παλαιότερα δεδο­μένα απαλλάσσονταν οριστικοί από τη στρατιωτική υποχρέωση. 

Με το πέρας της ισχύος της διατάξεως αυτής, καταργείται η έκ των υστέρων τακτοποίηση της ανυπο­ταξίας, κάτι που θα αποτελέσει σο­βαρό αντικίνητρο για την παραμονή εκτός στρατεύματος προσώπων τα οποία συνήθως βρίσκονται στο εξωτερικό για σπουδές και έχουν αποφύγει τη στράτευση περιμένοντας να κλείσουν τα 35. 

(Εφ.Δημοκρατία-21/09/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger