Αρχική » » ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ


Η ένταση για την κυπριακή ΑΟΖ και το «Βυθίσατε το Μπαρμπαρός». 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 

Οι αντιδράσεις μας θα είναι πολιτικές και διπλωματι­κές». Αυτό δήλωναν σε όλους τους τόνους οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, τη στιγμή κατά την οποία το τούρκικο ερευνητικό σκάφος έκανε τη σεισμι­κή έρευνα του στην ΑΟΖ του κυπριακού κράτους συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. 

Και ενώ στον απόηχο μιας ξεχασμένης πλέ­ον ιστορίας ακούγεται η προτροπή «βυθίσατε το Χόρα», σήμερα... δεν βρίσκεται κάνεις να φωνάξει: «Βυθίσατε το Μπαρμπαρός». 

Τι άλλαξε στα περίπου 30 χρονιά που πέρασαν από την ιστορική εκείνη στιγμή που ο Ανδρέας Παπανδρέου -αρχηγός ενός μικρού ΠΑΣΟΚ με μόλις 12 βουλευτές- εξέφρασε αυτό που ήθελε να βροντοφωνάξει σύσσωμος ο Ελληνισμός: 

Αυτό που η κυβέρνηση της εποχής, η οποία χειριζόταν υπεύθυνα τις διπλωματικές αντιδρά­σεις, πολύ σωστά, δεν ήταν σκόπιμο να πει η ίδια; 

Αλλά πόσοι μπορεί σήμερα να περιμένουν να ακούσουν κάτι ανάλογο και πόσοι βολεύονται με την παραδοχή ότι «η Κύπρος είναι μακριά»; 

Υπάρχει ακόμα μια πικρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα του 1976, που ακόμη οχύρωνε τα νησιά της, είχε συντριπτι­κή υπεροχή στον αέρα και στη θάλασσα. Αεροπλάνα Phantom, πυραυλάκατοι με ναυτικά βλήματα, υποβρύχια 209... Πρωτο­ποριακά όπλα για εκείνα τα χρόνιοι. Το ερευνητικό σκάφος «Χόρα» έπαιζε με τη φωτιά. 

Οι Τούρκοι το ήξεραν. Και φαντάζεται κανείς την ταραχή τους, όταν άκουγαν το «βυθίσα­τε το Χόρα». Ήξεραν ότι η Ελλάδα μπορούσε να το κάνει.. 

Θα τους επηρέαζε άραγε με τον ίδιο τρόπο μια φωνή που θα ζητούσε σήμερα να βυθίσουμε το « Μπαρμπαρός»; 

Γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι έχουν σταθερούς στόχους. Έχουν και την υπομονή να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τους επιτύχουν. Όπως περίμεναν το 1974 για να εισβάλουν στην ελληνική Μεγαλόνησο. 

Έκτοτε μεριμνήσαμε για την αμυντική θωράκι­ση των εδαφών που έμειναν ελεύθερα. Αναπτύξα­με και τις δικές μας δυνάμεις, εφαρμόζοντας ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο: αυτό που εκφράστηκε ως Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου. 

Σε αντίθεση όμως με τους Τούρκους, δεν είχα­με ούτε στόχους και συνέχεια πολιτικής ούτε υπο­μονή ούτε αντοχές. 

Οι Τούρκοι ήρθαν στην κυπριακή ΑΟΖ σε μια στιγμή κατά την οποία η εφαρμογή καταστροφι­κών πολιτικών έχει απογυμνώσει τον Ελληνισμό από αμυντικές δυνατότητες που επί χρόνια είχαν οικοδομηθεί- σε μια στιγμή κατά την οποία η φαυ­λότητα και ο φιλοτομαρισμός προδίδουν τη σήψη μιας κοινωνίας που θεωρεί τα οικονομικά προβλή­ματα σημαντικότερα από τα εθνικά. 

Κι αφού δεν βρίσκεται κανένας άλλος, θα το πούμε τουλάχιστον εμείς: «ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ». 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-25/10/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger