Αρχική » » Θωράκιση στρατεύματος και... αμυντικής βιομηχανίας

Θωράκιση στρατεύματος και... αμυντικής βιομηχανίας


✓ Προτεραιότητα αποτελούν η συντήρηση και τα ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα Super Puma (φωτό), καθώς και για άλλους τύπους ελικοπτέρων.
✓ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. 
✓ Άνοιγμα των ελληνικών αμυντικών Βιομηχανιών σε Ασία και Αφρική. 
✓ Οι παραδόσεις μεταχειρισμένου υλικού που περιμένουμε από τις ΗΠΑ. 

του ΘΑΝΑΣΗ ΑΡΓΥΡΑΚΗ 

Ολοκληρώνεται το πρό­γραμμα της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής, που καθορίζει τους άμεσους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους και εξοπλιστικά προγράμματα, και αναμένεται να κατατεθεί πολύ σύ­ντομα για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ. Στο μεταξύ, ήδη στο τέλος του Ιου­λίου υποβλήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το «μίνι εξοπλιστικό», ύψους άνω του 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε βάθος 15ετίας. Είναι το μεγαλύ­τερο εξοπλιστικό στο διάστημα της κρίσης που έπληξε τη χώρα. 

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, για τη θέση του επιτρόπου Εσωτερικών και... Με­τανάστευσης, ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, φαίνε­ται πως κλείνει και μια ακόμη «εκκρεμότητα», αυτή των προβληματι­κών γερμανικών υποβρυχίων. Ήδη, έχει προαναγγελθεί η τελετή καθέλ­κυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πα­ρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας εκτιμούν ότι οι νομικές κόντρες με τους Γερμα­νούς κατασκευαστές και τους Άραβες στα Ναυπηγεία θα κρατήσουν αρκετά χρόνια ακόμη. Ως γνωστόν, επί σειράν ετών η Ελλάδα δεν παραλάμβανε τα υποβρύχια, επειδή παρουσίαζαν προβληματικά στοι­χεία, ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε κόντρα με Άραβα «επενδυτή» στα Ναυπηγεία. Να σημειωθεί πως το θέμα απασχόλησε επανειλημμένως τη Βουλή, ενώ στο στόχαστρο δριμύτατης κριτικής είχε βρεθεί και ο πρώην υπουργός Άμυνας, κ. Ευ. Βενιζέλος, για τους χειρισμούς του στο ζήτημα. 

Μακροπρόθεσμος ορίζοντας 

Το πρόγραμμα της Εθνικής Αμυ­ντικής Στρατηγικής αφορά στον προγραμματισμό προμηθειών διαρκείας, ο οποίος επικαιροποιείται, ενώ καθορίζει τα μακροπρόθεσμα προγράμματα προμηθειών. Ήδη, σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα κα­τατεθεί στο ΚΥΣΕΑ προς έγκριση πιθανώς την επόμενη εβδομάδα. Απομένει η σχετική εισήγηση του ΓΕΑ με τις παρατηρήσεις του και τις ανάγκες του Όπλου. Ήδη έχουν υποβληθεί οι σχετικές εισηγήσεις των ΓΕΝ και ΓΕΣ. 

Κατά πληροφορίες, ουδεμία αγο­ρά νέου οπλικού συστήματος προβλέπεται, ενώ εκτιμάται ότι οι ετή­σιες δαπάνες του υπουργείου στον τομέα των εξοπλισμών θα ανέρχο­νται στα 500 εκατ. ευρώ. Αυτά κυ­ρίως αφορούν δύο τομείς: 

1. Απόκτηση ανταλλακτικών και πυρομαχικών. 
2. Συντήρηση και εκσυγχρονισμός υπαρχόντων μέσων και οπλικών συστημάτων. Μεταξύ των άλλων: α) FOS (συντήρηση και ανταλλακτι­κά) για τα ελικόπτερα Super Puma, καθώς και άλλους τύπους ελικοπτέ­ρων. Να σημειωθεί πως ένας από τους στόχους που τίθεται είναι η δημιουργία «Κέντρου Αριστείας» για ελικόπτερα, που σταδιακά θα γίνει περιφερειακό κέντρο για να εξυπηρετεί τις περισσότερες γειτο­νικές χώρες, β) FOS για τα υπάρ­χοντα μαχητικά αεροσκάφη, F-16, για τα οποία εκτιμάται ότι υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγ­χρονισμό τους. 

Το «μίνι εξοπλιστικό» 

Στο μεταξύ, στις 30 Ιουλίου υπο­βλήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το «μίνι εξοπλιστικό», ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά προγράμματα των Ε.Δ. σε βάθος 15ετίας. Πρόκειται για 42 προγράμματα, εκ των οποίων 11 αφορούν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Από τα προ­γράμματα, μάλιστα, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Αμύνης, τα ΕΑΣ θα μπορέσουν, με «δουλειές» που θα πάρουν, να εξασφαλίσουν έσοδα ακόμα και 100 εκατ. σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Προς την κατεύθυνση της ενί­σχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κινείται και το Πρό­γραμμα της Εθνικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, που ήδη έχει συντα­χθεί. Βασική παράμετρος για την ενδυνάμωσή της, σημειώνει στις εκθέσεις της η Γενική Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, είναι οι εξαγωγές. 

Ήδη, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, με δεδομένο ότι με­τατοπίζεται το κέντρο βάρους από την Ευρώπη, η οποία ήταν και κατασκευαστής και αγορα­στής οπλικών συστημάτων, προς την Ασία και την Αφρική, γίνονται κινήσεις για να «πλασαριστούν» οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες σε αυτές τις «αγορές». Όπως λένε, ειδικά στη Νοτιοανατολι­κή Ασία (Σιγκαπούρη, Μαλαισία κ.λπ.), όπως επίσης και τη Βόρειο Αφρική (Μαρόκο, Αλγερία και τε­λευταία Αίγυπτο), έχουν γίνει ση­μαντικά βήματα στην αμυντική- βιομηχανική συνεργασία από την πλευρά της Ελλάδας. 

Το «μίνι εξοπλιστικό» προβλέ­πει και παραδόσεις μεγάλου όγκου μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ. Μεταξύ των άλλων, χιλιά­δες ρουκέτες (και μεγάλου βεληνεκούς) για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, MLRS, καθώς και αναβάθμιση των υπαρχόντων συ­στημάτων στην Ελλάδα, τριακόσια πενήντα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), με ταυτόχρονη αναβάθμισή τους στην Ελλάδα, πιθανώς από την ΕΛΒΟ, καθώς και τέσσερα αποβατικά σκάφη για τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η μεταφορά τους στη χώρα, που κο­στίζει αρκετά, θα γίνει με κρατικά κονδύλια, αφού, όπως εξηγούσαν στρατιωτικοί κύκλοι, ουδείς Έλληνας επιχειρηματίας ή εφοπλιστής προσφέρθηκε να συμβάλει, ώστε να ελαφρυνθεί κατά τι το Ελληνι­κό Δημόσιο σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. 

Κατά πληροφορίες, επίσης, η αμερικανική πλευρά πρότεινε τη «δωρεάν» παροχή μερικών εκατο­ντάδων μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης. Δεδομένου όμως ότι ο εκ­συγχρονισμός τους θα ανερχόταν σε πάνω από δύο δισ., η πρόταση απορρίφθηκε. Ωστόσο, εξακολου­θεί να συζητείται η πιθανότητα να παραλάβει η χώρα μας μερι­κές δεκάδες από αυτά και να τα εκσυγχρονίσει εδώ, με κόστος που θα ανέρχεται σε 100-200 εκατομμύρια. 

Στο «μίνι εξοπλιστικό», ακόμα, περιλαμβάνονται η αναβάθμιση -πιθανώς από την ΕΑΒ- των αε­ροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, τα οποία επί σειράν ετών βρίσκο­νταν σε αχρηστία, ο εκσυγχρονι­σμός φρεγατών, καθώς και προμή­θειες από διάφορες χώρες οπλικών συστημάτων, ανταλλακτικών και όπλων, που θα συμπληρώσουν το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο. 

Μετ’ εμποδίων προχωρούν τα προγράμματα 

ΠΑΝΤΩΣ, ΑΚΟΜΑ και προγράμ­ματα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, θεωρώντας τα ως αναγκαία για τις Ε.Δ., είτε προχωρούν μετ’ εμποδίων είτε κι­νούνται σε... αργούς ρυθμούς. Ως ενδεικτική περίπτωση αναφέρουν το διαγωνισμό για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά (FOS) των μαχητικών αεροσκαφών Mirage (πρόγραμμα 145 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας). 

Το έργο, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Άμυνας, παρότι εδώ και χρόνια επείγει ιδιαίτερα, προχωράει με πολύ μεγάλη καθυστέ­ρηση. Ειδικότερα, η υλοποίησή του είχε αποφασιστεί από τον Μάιο του 2013, αλλά ο διαγωνι­σμός ανακοινώθηκε με καθυστέ­ρηση ενάμισι έτους. Να σημει­ωθεί πως τρεις φορές ο φάκελος «Mirage» πήγε και ήλθε μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και Γενι­κής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξο­πλισμών (ΓΔΑΕ), και προκειμένου να δοθούν οι πιστώσεις και για να «ξεκολλήσει» ο διαγωνισμός, χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και έως τον Ιανουάριο του 2014 η στρατιω­τική ηγεσία εισηγείτο να «κοπεί» το πρόγραμμα, αν και στη συνέ­χεια άλλαξε άποψη (!). σημειώ­νοντας ότι έκανε... λάθος. Παρά ταύτα, ακόμα και τώρα, που ξεπεράστηκαν αυτά τα προβλήματα, υψώθηκαν νέα εμπόδια, με αποτέλεσμα να πάρει ο διαγωνισμός παράταση 45 ημερών (!). Το φαινόμενο να τίθενται υπέρμετροι όροι, όχι μόνο στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και σε πολ­λούς άλλους διαγωνισμούς που είναι άμεσης ανάγκης, έχει προκαλέσει την εντονότατη δυσα­ρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Πόσω μάλλον αφού, όπως σημειώνουν κύκλοι του, έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη συμμετοχή από ενδιαφερομένους, καθυστερήσεις και παρατάσεις στην υλοποίηση των διαγωνισμών. Κι όλα αυτά με κίνδυνο να καταστούν άγο­νοι. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-28/09/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger