Αρχική » » Σύνοδος της ΝΑΤΟϊκής ελίτ στη Θεσσαλονίκη

Σύνοδος της ΝΑΤΟϊκής ελίτ στη Θεσσαλονίκη


• Στο Γ΄ ΣΣ βρέθηκε ο ανώ­τατος στρατιωτικός διοικητής, Phillip Breedlove.
• Οικοδεσπότης ο αρχη­γός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. 
• Ενισχύεται το στάτους των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ελληνικού Στρατηγείου του Γ΄ Σώματος Στρατού. 

του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Εξαιρετικά σημαντική κρί­νεται η σύνοδος διοικητών των Αρχηγείων των εννέα Σωμάτων Στρατού και Αρ­χηγείων που τελούν υπό τη διοίκηση του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων της Σμύρνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχοντας οργανωθεί από το ιστορικό Γ΄ Σώμα Στρατού/NRDC-GR. Η σύνοδος είχε θέμα «Ενισχύοντας τη χερσαία κοινότητα: Αποκο­μίζοντας μαθήματα και μοιράζοντας ιδέες» και σε αυτήν παραβρέθηκε όλη η αφρόκρεμα της Συμμαχίας, με επικεφαλής τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή (SACEUR), Αμερικανό πτέ­ραρχο Phillip Breedlove. 

Συζητήθηκαν η κάθετη αναβάθμιση του στάτους και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ελληνικού... ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης, του ΓΣΣ/NRDC-GR, η κατάστα­ση στην Ουκρανία και η αντίστοιχη στη Συρία, καθώς και η προσπάθεια από πλευράς Συμμαχίας να περιορι­στούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα διάφορα κόστη, με καλύτερο «μοίρασμα» των εξόδων εκπαιδεύσεως, με βελτιστοποίηση αυτής και με το «μοίρασμα» των εμπειριών μεταξύ των κρατών-μελών της. 

«ΑΠΕΙΛΕΣ». Μετά το πέρας της συ­νόδου, ο SACEUR Phillip Breedlove, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Παραπολιτικών» αναφορικώς με το αν το ΝΑΤΟ προτίθεται να βοηθήσει τα κράτη-μέλη του, όπως την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν «ασύμμετρες απειλές», όπως αυτή της παρανό­μου εισόδου λαθρομεταναστών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που σπαράσσονται από πολέμους, γεγο­νός που αυξάνει τον κίνδυνο παρά­νομης εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη, μας είπε: «Το ΝΑΤΟ αντι­μετωπίζει αυτό το υπαρκτό και σο­βαρό πρόβλημα της επιστροφής των φανατικών ριζοσπαστών στις μητρι­κές τους χώρες της Ευρώπης με το να μοιράζει όλες τις διαθέσιμες πλη­ροφορίες που συλλέγονται από όλες τις πηγές, αλλά και με αύξηση της διεθνούς συνεργασίας». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συ­νεργασία του ΝΑΤΟ με την Ένωση Αφρικανικών Κρατών. 

Ο ίδιος, απαντώντας σε άλλο ερώ­τημα, περί του αν η Συμμαχία προτίθεται να ενισχύσει την Τουρκία, ση­μείωσε ότι αυτό ήδη γίνεται εδώ και δύο χρόνια με την αποστολή των πυ­ροβολαρχιών των πυραύλων Πάτρι­οτ από τρεις χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία) και θα εξακολουθήσει να γίνεται έως το 2015, προσθέτο­ντας ότι «αν η Τουρκία θεωρήσει ότι απειλείται από τη δράση του ISIS και ζητήσει τη συμμαχική αλληλεγγύη, βάσει του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, τότε αυτό θα γίνει», αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. 

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Ο αρχηγός ΓΈΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, τόνισε ότι σε αυτό το ασταθές περι­βάλλον η Ελλάδα παραμένει όαση σταθερότητας στην περιοχή, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανάγκη ενσωματώσεως των μαθημάτων που έχουν αποκομισθεί έως τώρα για τη μετατροπή των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των καιρών. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Κλάδων, αλλά και των στρατών των χωρών-μελών, μη παραλείποντας να σημειώσει ότι η περίπτωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία αποτε­λεί μέγιστη στρατηγική εξέλιξη. Ο διοικητής του Χερσαίου Στρα­τηγείου Σμύρνης, αντιστράτηγος 

Frederick Ben Hodges, αφού εξέ­φρασε τη βαθιά του λύπη για τον θά­νατο των τριών Ελλήνων πεζοναυ­τών, όπως άλλωστε και ο SACEUR εκ μέρους του ΝΑΤΟ, αναφέρθη­κε στη σπουδαιότητα της συνόδου, εξηγώντας το γιατί: «Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε την απειλή που αντιπροσωπεύει η κατάσταση στην Κρι­μαία, στην Ανατολική Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή με το 1515, την ενότητα της Συμμαχίας, αλλά και την ετοιμότητα των χερσαίων, αεροπο­ρικών, ναυτικών και ειδικών δυνάμεων». 

Από την πλευρά του. ο διοικητής του Γ΄ΣΣ/ΝΚΟΟ-ΟΚ, αντιστράτηγος Ηλί­ας Λεονταρίτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατηγείου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι αυτή επικεντρώνεται στο «τρίπτυχο»: Αναβάθμιση, Μείωση του χρόνου αντιδράσεως και Βελτί­ωση της εκπαιδεύσεως του προσωπι­κού. Ο στρατηγός επισήμανε ότι έως τώρα στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δύο πή­γες χρηματοδοτήσεως: Η μία μέσω του ΝΑΤΟ Command Structure, όπου ο προϋπολογισμός μοιράζεται από όλα τα κράτη-μέλη, και η άλλη μέσω του ΝΑΤΟ Force Structure, όπου ορισμένες χώρες που συμμετέχουν σε κάποιο στρα­τηγείο μοιράζονται το κόστος της λειτουργίας του. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν η Ελλάδα και άλ­λες οκτώ χώρες, ενώ από το 2015 θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ για πρώ­τη φορά -ενδεικτικό και αυτό του αυ­ξημένου ενδιαφέροντος τους για την ευρύτερη περιοχή μας. 

«Τώρα, μετά τη σύνοδο, τα δυο προ­αναφερθέντα σκέλη ήλθαν πιο κοντά», μας είπε και πρόσθεσε: «θα « ενοποιούνται ασκήσεις, θα συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι και από άλ­λες περιοχές και θα επιδιωχθεί όλοι να πληρώνουν για ένα πράγμα, μία φορά. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να μειωθεί το κόστος και αυτό θα το καταφέρουμε». Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η άσκηση «Gordian Knot» (που αποτελεί προάσκηση για την αξιολόγηση του 2015) θα διασυνδεθεί με το Στρατηγείο της Σμύρνης για να «συνασκηθεί» από την Άσσηρο, όπου θα ασκηθεί το Ελληνικό Στρατηγείο με την αντίστοιχη άσκη­ση που θα διοργανωθεί από αυτό στην περιοχή της Κωνσταντινούπο­λης κ.λπ. 

Έντονο το αμερικανικό ενδιαφέρον 

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατη­γός Μιχαήλ Κωσταράκος, μας τόνισε τα εξής: «Η σύνοδος των διοικητών των χερσαί­ων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη. Αναβαθμίζει κατακόρυφα το στρατηγείο. Έγινε σπουδαία ανάλυση για το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η παρουσία των πρώ­των Αμερικανών αξιωματικών και υπαξιωματικών σημαίνει και δείχνει πρώτιστα το αμερικανι­κό ενδιαφέρον για ένα στρατη­γείο κοντά στο επίκεντρο των θερμών γεγονότων στην Ου­κρανία, τη Συρία κλπ., αλλά και την έμπρακτη και ουσιαστική αναβάθμιση του στρατηγείου. Ο πρώτος Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός που θα έλθει στο στρατηγείο θα είναι μία γυναίκα ταγματάρχης του αμερικανικού Στρατού, ελληνικής καταγωγής, από την Πάτρα, η οποία ομιλεί άριστα την ελληνική γλώσσα, ενώ θα την ακολουθήσει άλλος ανώτερος αξιωματικός» ο οποίος αυτή τη στιγμή φοιτά στη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Αμφότεροι είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσης, της ελληνικής νοο­τροπίας και της ελληνικής πραγ­ματικότητας και αναμένεται να βοηθήσουν πάρα πολύ». 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-25/10/2014) 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger