Αρχική » » Πρόσω ολοταχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσω ολοταχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ


• ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. 
• Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και το σύστημα που τη στηρίζει θα σκληρύνουν τις επιθέσεις τους σε όλα τα μέτωπα με σκοπό τη δημιουργία κλίματος φόβου. 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΜΠΙΛΗ 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -στο σύνολό τους δείχνουν προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ- έχουν φέρει μεγάλη αισιοδοξία στα στελέχη της Κουμουνδούρου, που όμως κρατούν χαμηλούς τόνους. .«Διαβάζουμε και αναλύουμε με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπικών ερευνών», λένε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν αποτελούν παρά τη στιγμιαία αποτύπωση της βούλησης της κοινής γνώμης και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός». 

Οι πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη, και της... Public Issue του Γιάννη Μαυρή δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποκτήσει σταθερά εκτενές προβάδισμα από τη Νέα Δημοκρατία, πράγμα που κάνει τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπεύθυνους πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους για την πολυπόθητη αυτοδυναμία στο ενδεχόμε­νο άμεσης προσφυγής στις κάλπες. 

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η κυ­βέρνηση και το σύστημα που τη στηρίζει θα σκληρύνουν τις επιθέσεις τους σε όλα τα μέ­τωπα με σκοπό τη δημιουργία κλίματος φό­βου πάνω στη γραμμή που έχει χαράξει το Μαξίμου, δηλαδή την καθημερινή υποδαύλι­ση «ρεαλιστικού φόβου». Σύμφωνα, πάντως, με τα ευρήματα των γκάλοπ, η προσπάθεια της κυβέρνησης για απόδοση των ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ, για την δυσμενή αντίδραση των αγορών και την πτώση του Χρηματιστηρίου προ δύο εβδομάδων φαίνεται ότι έπεσε κυ­ριολεκτικά στο κενό, αφού, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες για τις καλύτερες μέρες που υπόσχεται. 

Η αντίδραση του κόμματος της αξιωματι­κής αντιπολίτευσης στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών ήταν άμεση, αφού, χωρίς να υπονομεύσουν τις επιδόσεις τους, έσπευσαν να επισημάνουν ότι το βασικό ζητούμενο για την εξομάλυνση της λειτουργίας της οικονομίας προς όφελος των πολιτών και της χώρας είναι η ύπαρξη τραπεζικής ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό τονίζουν εμφαντικά ότι η κυ­βέρνηση και η Ευρωζώνη έχουν αποτύχει να φέρουν απτά αποτελέσματα σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα κι από την άλλη απευθύνο­νται προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αναγκαιότητα ανακούφισης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. 

Οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απ' όποια τάση κι αν προέρχο­νται, επισημαίνουν το αδιέξοδο της συντα­γής που εφαρμόζεται στην οικονομία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομεάρχης Οικο­νομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στην εφημερίδα Η Καθημερινή τονίζει ότι «οι πολιτικές λιτότητας αναιρούν τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις σχεδόν οποιοσδή­ποτε μορφής». Από την πλευρά του ο υπεύ­θυνος του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών χαρακτηρίζει την «πιστωτική γραμμή» που έχει υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς ως «παραλλαγή του Μνημονίου». 

Σε αυτή τη λογική θα κινηθεί η αντιπολι­τευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί τη «συνετή έξοδο στην κανονικότητα» που διαλαλούν ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί βουλευτές ως παραδοχή για τη δρομολόγη­ση νέου Μνημονίου. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η περίοδος μέχρι τις 18-19 Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα είναι η πιο «καυτή» πολιτικά για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι πεπεισμέ­νοι δε ότι οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επιβεβαιώνονται καθημερινά κι ότι οι προτάσεις τους θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα 

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, άφησε θετικές εντυπώσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε δύο τομείς που οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται λεπτές και χρειάζεται ακόμη πολλά να γίνουν για να πειστεί μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, η πέραν των τριών ωρών συνομιλία των δύο ανδρών σηματοδότησε το μεγάλο βάρος που θέλει να δώσει ο κ. Τσίπρας σε αυτούς τους δύο ευαίσθητους τομείς. Από την άλλη, η συγκυρία με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο επέβαλαν εκ των ων ουκ άνευ την παρουσία του στο Πεντάγωνο. 

Ενιαία γραμμή για αποφυγή παρεξηγήσεων 

Η τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, ήταν δηλωτική της τάσης που υπάρχει στο εσωκομματικό πεδίο. Παρά τις διαφοροποιήσεις σε επιμέρους θέματα, την καθυστέρηση της υποβολής και τα «βάλε-βγάλε» στο τελικό κείμενο που τέθηκε προς ψήφιση, όλοι θεωρούν ότι οποιαδήπο­τε διαφωνία «εντός των τειχών» δεν πρέπει να αποτελέσει νερό στον μύλο της συγκυ­βέρνησης. Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που αποτελούν τις περισσότερες φορές την αιχμή του δόρατος, έχουν αποδεχτεί ένα modus vivendi με την πλειοψηφία ώστε να μην δίνουν επικοινωνιακά «πατήματα» στους τηλεοπτικούς και κοινοβουλευτικούς κήνσορες. Άλλωστε, η Αριστερή Πλατφόρμα, όπως και όλοι όσοι κατά καιρούς διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή θέλουν να παίξουν τον ρόλο του «αριστερού αντίβαρου», που πι­στεύουν ότι είναι καίριας σημασίας για τη σύνθεση των απόψεων τόσο στην παρούσα φάση όσο κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να διαχει­ριστεί τις τύχες του τόπου. 

Από την Κεντρική Επιτροπή προέκυψε κι ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω. Όλοι θέλουν -και τώρα αλλά, πολύ περισσότερο, στο εν­δεχόμενο νέων εκλογών που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση- μια Κοινοβουλευ­τική Ομάδα μαχητική και δυναμική, ικανή να αντιμετωπίσει τις έωλες επιθέσεις και να υπερασπιστεί την πολιτική του κόμματος, αποφεύγοντας περιπτώσεις που σχετίζονται με πολιτικό καιροσκοπισμό, απ' όπου κι αν προέρχονται. Γι΄αυτό τον λόγο η συγκρότη­ση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ζήτημα υψηλής πολιτικής σημασίας και συμ­βολισμού. 

Στήριξη στη Ρένα Δούρου 

Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, το ζήτημα των σκουπιδιών αλλά και η διαχείριση της κρίσης με τις πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα έδωσαν το πρόσχημα σε διάφορους υπερα­σπιστές της κυβέρνησης να επισημάνουν τη «δυσκολία» της περιφερειάρχη Αθηνών να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα. Μάλιστα, δεν δίστασαν να κάνουν και προβολή για τη δυνατότητα της διαχείρισης που θα έχει μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η Ρένα Δούρου όσο και η Κουμουνδούρου απαντούν ότι η λογική της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε περιφερειακό είτε Η τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικό επίπεδο, θα διαπνέεται από την απαγκίστρωση από τις πελατειακές σχέσεις και τις εξαρτήσεις, που αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-30/10-05/11/14)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger