Αρχική » » Αλβανική πρόκληση στα Βαλκάνια

Αλβανική πρόκληση στα Βαλκάνια


Αλβανόφωνοι ανακήρυξαν ανεξάρτητη «δημοκρατία» περιοχή της ΠΓΔΜ. 
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και υπάρχουν και από άλλο γειτονικό κράτος, την Βουλγαρία η οποία υποστηρίζει ότι οι Αλβανοί της Αλβανίας του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπιών, κινούνται προς την υλοποίηση του ονείρου τους για τη Μεγάλη Αλβανία. 
Το κύριο αλβανικό χερ­σαίο κοίτασμα υδρογο­νανθράκων εκτείνεται μέ­χρι τη FYROM, το Κόσσοβο και την Ελλάδα. 

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ 

Η υπόθεση των τζιχαντιστών, δεν είναι η μοναδική που ανησυχεί τις χώρες των Βαλκανίων. Είναι και το ζήτημα της πολιτικής αλυτρωτισμού που καλλιεργείται έντονα το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία, η οποία εσχάτως βρίσκει γόνιμο έδαφος και εκτός των συνόρων. Η πολιτική αυτή εδράζεται στη γνωστή ιδέα της «με­γάλης Αλβανίας». 

Ένα χρόνο πριν, από επίσημα χείλη, κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα του γειτονικού κράτους, είχε...
εκφραστεί η παραίνεση για την έναρξη του διαλόγου για μια χαλαρή συνομοσπονδία της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που βρήκε ανταπόκριση. Με την άμεση τότε αντίδραση της σερβικής κυβέρ­νησης, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «η δήλωση αυτή πρέπει να ανησυ­χήσει τη διεθνή κοινότητα». 

Και φθάσαμε λίγα 24ωρα πριν, με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ να διακηρύσσουν, στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, τη «Δημοκρατία της Ιλλιρίδας», τα δυτικά εδάφη του κράτους των Σκοπιών, όπου κατοικούν αλ­βανόφωνοι κάτοικοι. Στην ομιλία του, ο εμπνευστής και φερόμενος ως πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας Νεβζάτ Χαλίλι, τό­νισε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση των Σκοπιών οφείλει να αρχίσει τις συνομιλίες με τη «δημοκρατία» για να αποκτήσει την απαραίτητη νομική υπόσταση το νεοσύστατο κράτος, κα­θώς πρόκειται για λαϊκή βούληση και παράλληλα να διοργανωθεί δη­μοψήφισμα. Η αντίδραση βεβαίως της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ήταν άμε­ση, καταδικάζοντας την ενέργεια αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αμφι­σβητείται η κρατική οντότητα της ΠΓΔΜ. 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της μείζονος αντι­πολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, (SDSM), η οποία έκανε λόγο για αναμόχλευση εθνοτικών εντάσεων και αναβίωση φαντασμάτων του παρελθόντος. Ωστόσο, φαίνεται να μην έχουν λάβει σοβαρά υπόψη, την αποστροφή στο λόγο του Νεβζάτ Χαλίλι, ο οποίος εμμέσως απείλησε την κυβέρνηση των Σκοπιών, λέγοντας ότι: «η ΠΓΔΜ πρέπει επειγόντως να καθίσει στο τραπέζι μιας τριμερούς συνάντησης (Ιλλιρίδα-Ε.Ε.-ΠΓΔΜ) για να συμφωνηθεί και να αναγνω­ριστεί νομικά η οντότητα της "Δημοκρατίας". Αν αυτό δεν γίνει απο­δεκτό τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε συλλογικά, ως ενιαίο έθνος, χωρίς βία, διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης». 

Στο Ευρωκοινοβούλιο 

Ενδεικτικό της ανησυχίας, που υπάρχει για τις νέες αυτές εξελίξεις είναι και η ερώτηση του Ευρωβου­λευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν, αναφορικά με την αλυτρωτική πολιτική της Αλβανίας. Ανέ­φερε μεταξύ άλλων, ότι οι Αλβανοί ονομάζουν στα σχολικά βιβλία τους τις ελληνικές πόλεις Πρέβεζα, Ηγου­μενίτσα, Πάργα και Καστοριά ως δήθεν αλβανικές. 

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και υπάρχουν και από άλλο γειτονικό κράτος, την Βουλγαρία. Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας, Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των Αλβανών στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ότι οι Αλβανοί της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπιών, κινούνται προς την υλοποίηση του ονείρου τους για τη Μεγάλη Αλβανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή των αυτοκι­νητοδρόμων που συνδέουν την Αλ­βανία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκό­πια, εξυπηρετούν το σκοπό αυτόν. 

Προσφάτως, όπως επισημαίνει το βαλκανικό περισκόπιο, αλβανικό δημοσίευμα ανέφερε ότι «Οι Αλβανοί θα δημιουργήσουν μια εθνική πλατ­φόρμα ενότητας», ενώ στην ίδια σελίδα υπήρχε χάρτης της λεγόμενης «Με­γάλης Αλβανίας», με εδάφη από την Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία και Μαυ­ροβούνιο. Δηλαδή, ο γνωστός χάρτης του Αλβανού Αχμέτ Γκάσι, του 1941. Η «Αληθινή Αλβανία», γράφει το δη­μοσίευμα «θα έχει μια ακτογραμμή 651 χιλιόμετρα -από τα 316 που έχει σήμερα- και θα αρχίζει από τον Αμβρακικό κόλπο και θα φθάνει βορειότερα από το λιμάνι του Μπαρ του Μαυροβούνιου». 

Υδρογονάνθρακες 

Γιατί όμως υπάρχει τέτοιο έντονο ενδιαφέρον των δυτικών και κυρίως των διεθνών τραστ της οικονομίας; Ο λόγος είναι απλός. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το κύριο αλβα­νικό χερσαίο κοίτασμα υδρογονανθράκων του επίσημου κράτους της Αλβανίας εκτείνεται μέχρι τη FY­ROM, το Κόσσοβο και την Ελλάδα. Οι Αλβανοί εθνικιστές επιθυμούν εκτός της μισής ΠΓΔΜ (το ήμισυ των κοιτασμάτων) και το Κόσσοβο και μάλιστα και λίγο μεγαλύτερο από αυτό, ώστε η Σερβία να μη έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια μιας ρωσικής εταιρείας π.χ. της Gazprom να εξορύξει τους υδρογονάνθρακες από τα κοιτάσματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσσοβο. 

(KONTRA NEWS-05/10/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger