Αρχική » » Τι αλλάζει στην ιεραρχική εξέλιξη των στρατιωτικών

Τι αλλάζει στην ιεραρχική εξέλιξη των στρατιωτικών


✓ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 45ΑΡΗΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. 
✓ Οι αξιωματικοί που προέρχονται από Σχο­λές Υπαξιωματικών θα δύνανται να προαχθούν μέχρι και τον βαθμό του συνταγμα­τάρχη. 

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό στράτευμα είναι το σχέδιο νόμου (Φ.454/249446/Σ.878/8 Μαρ 13/ΓΕΕΘΑ/Β1), που απέστειλε το ΓΕΕΘΑ στα Γενικά Επιτελεία για μελέτη και επεξεργασία, με την υποχρέω­ση μέχρι 20 Οκτωβρίου να έχουν υποβάλει τις παρατη­ρήσεις και τις προτάσεις τους. Μετά το σχέδιο νόμου, θα προωθηθεί στην πολιτική ηγεσία και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να καταστεί νόμος του κράτους. 

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρχουν πια 40ρηδες ή 45αρηδες συνταξιούχοι στρατιωτικοί....
Μια δεύτερη, ότι έμπειρα και ικανά στελέχη θα παραμένουν και θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο στράτευμά, σε παραγωγικές ηλικίες των 53 έως και 60 ετών. Επίσης, θεσπίζεται η διαδικασία της προαγωγής «κατ' απόλυτο εκλογή», που σημαίνει ότι τα πολύ ικανά στελέχη σε νεαρή σχετικά ηλικία θα ανεβαίνουν ταχύτατα τα σκαλιά της στρατιωτικής ιεραρχίας. 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του ΓΕΕΘΑ: 

1. Ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό των αποφοί­των από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων) έχει ως εξής: 

α. Για την προαγωγή των ανθυπολοχαγών και αντί­στοιχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στον βαθμό, 
β. Για την προαγωγή των υπολοχαγών και αντι­στοίχων απαιτείται η συμπλήρωση πέντε (5) ετών στον βαθμό, 
γ. Για την προαγωγή των λοχαγών και αντίστοιχων απαιτείται η συμπλήρωση έξι (6) ετών στον βαθ­μό. 
δ. Για την προαγωγή των ταγματαρχών και αντι­στοίχων απαιτείται η συμπλήρωση έξι (6) ετών στον βαθμό. 
ε. Για την προαγωγή των αντισυνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση έξι (6) ετών στον βαθμό. 

Οι αξιωματικοί Βαθμού συνταγματάρχη και αντι­στοίχων κρίνονται για προαγωγή με τη συμπλήρω­ση τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών στον βαθμό. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η προαγωγή υποστρατήγων και ταξιαρχών και αντίστοιχων, λό­γω έλλειψης κενών οργανικών θέσεων, μετά την παραμονή τεσσάρων (4) ετών στον Βαθμό και συν­ταγματαρχών και αντιστοίχων μετά την παραμονή έξι (6) ετών στον βαθμό, τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη στα­διοδρομία τους ή τίθενται Εκτός Οργανικών θέσε­ων (ΕΟΘ), εφόσον το επιθυμούν. Δηλαδή, παραμέ­νουν στην ενεργό υπηρεσία με τον βαθμό που φέ­ρουν και δεν αποστρατεύονται. 

Επίσης, αντιστράτηγοι και αντίστοιχοι μετά τη συμπλήρωση δυο (2) ετών παραμονής στον Βαθμό κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες την υπη­ρεσία τους και αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα από το ΣΑΓΕ. Εξαιρούνται οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. 

2. Για τους προερχόμενους από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ που είναι και πτυχιούχοι ΑΕΙ, καταληκτικός είναι ο Βαθμός του συνταγματάρχη. Και αντισυνταγματάρχης για τους αξιωματικούς που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. Για τους υπο­λοίπους αξιωματικούς, που προέρχονται από υπαξιωματικούς καταληκτικός είναι ο βαθμός του ταγ­ματάρχη. 

3. Θεσπίζεται η προαγωγή κατ' απόλυτό εκλογή. Αξιωματικοί κρίνονται από τα αρμόδια υπηρε­σιακά συμβούλια ως εξής: 

α. Προακτέοι κατ' απόλυτο εκλογή.
β. Προακτέοι κατ’ εκλογή, 
γ. Προακτέοι επ' ανδραγαθία. 
δ. Διατηρητέοι υπό προαγωγή, 
ε. Μη προακτέοι, 
στ. Διατηρητέοι 
ζ. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους. 
η. Αποστρατευτέοι. 
θ. Προακτέος στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό.
ι. Μη προακτέος στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό. 

Κρίση «προακτέοι κατ' απόλυτο εκλογή»: 

Αντισυνταγματάρχες και αντίστοιχοι για να κριθούν προακτέοι κατ' απόλυτη εκλογή πρέπει, κατά την κρίση των αρμοδίων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν σε βαθμό εξαίρετο, όπως προκύ­πτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα: 

1). Τα κριτήρια προαγωγής σε Βαθμό εξαίρετο στους βαθμούς ανωτέρων αξιωματικών. 
2). Αποφοίτηση από τα υποχρεωτικά για προαγω­γή σχολεία με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς». 
3). Ευρεία και ποικίλη διοικητική και επιτελική εμπειρία και ικανότητα ανάλογα με την ειδικότητά τους, που να συνάγεται από τις θέσεις που υπηρέ­τησαν, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα ανταποκριθούν από­λυτα στα καθήκοντα οποιοσδήποτε διοικητικής ή επιτελικής θέσης, που προβλέπεται για τον βαθμό και την ειδικότητά τους. Οι προαχθέντες «κατ' απόλυτο εκλογή» είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους. 

Χρηστός Α. Καπούτσης 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-04/10/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger