Αρχική » » Παλαιότητα υλικού και κακή συντήρηση υλικού σκότωσαν τα τρία παλικάρια στο Βόλο

Παλαιότητα υλικού και κακή συντήρηση υλικού σκότωσαν τα τρία παλικάρια στο Βόλο


✓ Η ΧΡΌΝΙΑ αποθήκευση μπορεί να είχε επιφέρει αλλοιώσεις. 
✓ Πυρομαχικά από το '80 (!) χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση. 

Γράφει ο 
Αλέξανδρος Σωτηρίου 

Στην εξέταση των θραυσμά­των από το βλήμα όλμου και τον πυροσωλήνα στρέφουν τις έρευνές τους οι πραγματογνώμονες, που έχουν αναλάβει ΕΔΕ για τις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο τριών πεζοναυτών (τον ΕΠΟΠ Γιώργου Ορφανίδη και Ανα­στάσιου Μεζαλά και του 19χρονου στρατιώτη Φώτη Ανδρικόπουλου) και τον τραυματισμό ενός υπολοχαγού, την περασμένη Τρίτη, στο πεδίο Βολής Γλαφυρών, στη Μαγνησία. 

Το δυστύχημα συνέβη, ενώ οι τρεις άντρες επιχειρούσαν να γεμίσουν τον όλμο με το βλήμα και να ...
πυρο­δοτήσουν. Αν και οι πρώτες ενδεί­ξεις δείχνουν ότι υπήρξε «αστοχία υλικού», με τις έρευνες να επικεντρώνονται στον πυροκροτητή του βλήματος, καθώς είχε πολλές ασφά­λειες, με την τελευταία να απασφαλίζεται όταν το βλήμα έχει ήδη εκτοξευτεί, το ΓΕΣ αποφεύγει μέχρι ώρας να δώσει περαιτέρω στοιχεία, καθώς η σχετική διαδικασία εξακο­λουθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Τα πυρομαχικά, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε καθεστώς αποθήκευσης για περισσότερα από 30 χρόνια, καθώς έφεραν χρονολο­γία κατασκευής τον Οκτώβριο του 1984, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους ήταν εντός του ορίου «ζωής τους», ενώ και ο έλεγχος που τους έγινε από πυροτεχνουργό πριν από τη χρήση τους δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό. Σε ό,τι αφορά την παλαιότητα του υλικού, άλλες πηγές τονί­ζουν πως η χρόνια αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών, σε συνθήκες που ελέγχονται ως προς την καταλληλότητά τους μπορεί να είχε επιφέρει αλλοιώσεις στο βλή­μα και ιδιαίτερα στην πυρίτιδά του, με αποτέλεσμα η τελευταία να είχε χάσει μέρος της εκρηκτικότητας και της δύναμής της να διώξει το βλήμα εκτός του πυροσωλήνα. 

Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένες πηγές κάνουν λόγο για πιθανότητα «αφλογιστίας» κατά την εξέλιξη των προβλεπόμενων διαδικασιών, κάτι που συνακόλουθα οδήγησε στη φονική έκρηξη. Ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνα και εξεταστούν ως προς την ποιότητα του υλικού, ένα προς ένα τα θραύσματα και τα κομμάτια από το βλήμα και τον πυροσωλήνα του όπλου. Από την πλευρά του το ΓΕΣ έχει δώσει ήδη οδηγία να δεσμευ­τούν όλοι οι σωλήνες όλμου, ίδιου τύπου με αυτόν του δυστυχήματος, καθώς και τα πυρομαχικά της ίδιας μερίδας, προκειμένου να επανε­λεγχθούν, ώστε εν συνεχεία και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της σχετικής ΕΔΕ να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις βιώνουν μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία, στις περισσότερες των περιπτώσε­ων, όμως, δεν ήταν τόσο η «αστοχία υλικού» όσο το ανθρώπινο λάθος ως απόρροια της ελλιπούς εκπαίδευ­σης, που προκάλεσε το δυστύχημα. 

(ΕΞΕΛΙΞΗ-12/10/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger