Αρχική » » Οι συγκεντρώσεις πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και τα τουρκικά παιχνίδια

Οι συγκεντρώσεις πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και τα τουρκικά παιχνίδια


ΜΕΓΑΛΗ συγκέντρωση συμμαχικών πλοίων του ΝΑΤΟ σημει­ώθηκε την περασμένη εβδομά­δα στο Αιγαίο. Έτσι, ενώ η μόνιμη ναυτική δύναμη Μεσογείου του NATO (SNMG-2) ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη της στο λι­μάνι του Πειραιά, η Τουρκία οργά­νωνε πολυεθνική ναυτική άσκηση Nusret 2014, ναρκοπολέμου, συγκεντρώνοντας στη Σμύρνη πολε­μικά πλοία που συγκρότησαν συμ­μαχική δύναμη ναρκοθηρευτικών, ανάμεσα στα οποία και το ελληνι­κό «Ευρώπη». 

Η κίνηση αυτή θεωρείται προ­σπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι παραμένει ενεργό μέλος της ...Συμμαχίας, καθώς η γεωστρατηγική αξία της ευρύτερης περιοχής αναβαθμίζεται εξαιτίας της κρίσεως στη Μέση Ανατολή. Αποφεύγοντας να αναμειχθεί σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η Άγκυρα προ­τιμά να αναλαμβάνει ανώδυνες πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκρι­μένη άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας φιλοξένησε πέντε συνολι­κά πολεμικά πλοία, από την Ιτα­λία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βα­σίλειο, τη Γερμανία και τη Βουλγα­ρία, τα οποία ασκήθηκαν μαζί με 11 τουρκικά. Η δύναμη αυτή ασκή­θηκε στον κόλπο της Σμύρνης για ένα δεκαήμερο (από τις 21 έως τις 30 Νοεμβρίου), είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν μετείχε αμερικανι­κό πλοίο, γεγονός που θεωρείται ένδειξη του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κάνουν πολιτικές κινή­σεις προς την Άγκυρα, σε στρατιω­τικό επίπεδο όμως αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να στηρίζο­νται σε αυτήν. 

Απεναντίας, το αμερικανικό ναυτικό συμμετέχει με μεγάλη προθυμία σε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο, αν και μέχρι στιγμής προτιμώνται «χαμηλής εντάσεως» σενάρια, όπως οι διαδικασίες για έρευνα και δι­άσωση στη θάλασσα. Στις ασκήσεις αυτές η Κύπρος μετέχει παρέχοντας συντονιστικές υπηρεσίες από το δικό της κέντρο ερεύνης - διασώσεως, μια και τα μέσα που διαθέτει (πλωτά και εναέρια) είναι υποτυπώδη. 

Οι κυπριακές κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών, οι οποίες δεν δαπάνησαν ούτε ένα ευρώ για την άμυνα της χώρας (οι πόροι του Ταμείου Αμυντικής Θωρακίσεως πή­γαιναν σε αλλότρια), άφησαν και τον τομέα αυτόν ακάλυπτο, παρά το γεγονός ότι η σημασία του το­νιζόταν συνέχεια. Ήταν ένα ση­μείο στο οποίο οι Τούρκοι πατού­σαν συστηματικά για να αμφισβη­τήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μεγαλονήσου. 

Στην παρουσία των νατοϊκών πλοίων στον Πειραιά δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ως διοικητής της ναυτικής δυνάμεως επέβαινε Αμερικανός αξιωματικός (ο υποναύαρχος Brad William8on). Τη Μοίρα συμπληρώνουν ένα ισπα­νικό και ένα καναδικό πολεμικό, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και πλοία άλλων εθνικοτήτων για τη συνέχιση της περιπολίας. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-30/11/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger