Αρχική » » ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ


• ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. 
• Υπό στενή παρακολούθηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις οι προκλήσεις της Τουρκίας. 
• Τα ανοικτά διπλωματικά μέτωπα της Άγκυρας, οι συνεχείς παραβιάσεις και οι ελληνικές απαντήσεις. 
• Σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποσταλεί φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
isblaveris@gmail.com 

Επικίνδυνα τραβά το σχοι­νί η Άγκυρα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, προχωρώντας σε σειρά προκλή­σεων, προσπαθώντας έτσι να «εκτονώσει» προς την κατεύθυνση αυτή τα συνεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε άλλα διπλωματικά μέτωπα, όπως στα σύνορα με τη Συρία, με τους Κούρδους κ.λπ. 

Ως γνωστόν, το τουρκικό ερευνη­τικό σκάφος «Barbaras Hayreddin Pasa», συνοδευόμενο από δύο ...υποστηρικτικά σκάφη και ισάριθ­μες μονάδες του τουρκικού Ναυ­τικού, είτε φρεγάτες είτε, εναλ­λακτικώς, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, πλέει πραγματοποι­ώντας έρευνες στα διεθνή χωρι­κά ύδατα, αλλά εντός της Απο­κλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, προκαλώντας ευθέως με την εκεί παρουσία του, που αντιβαίνει σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Η αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ισρα­ήλ ήταν ομόθυμη, αλλά δεν έκαμ­ψε τις ενέργειες της Άγκυρας. 

Η Ελλάδα αναβάθμισε τη ναυτι­κή της παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς θα αντικαταστήσει την πυραυλάκατο «Καβαλούδης», που με έδρα τη Λάρνακα επιχειρεί στην περιο­χή στο πλαίσιο της επιχειρήσεως UNIFIL του ΟΗΕ για τον Λίβανο, με μία φρεγάτα στις 19 του μηνός, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο χρό­νος παραμονής της ελληνικής πυραυλακάτου στην περιοχή και θα επιστρέφει στη βάση της. 

Ταυτόχρονα, από την Τρίτη βρί­σκεται στην περιοχή, συμμετέχο­ντας στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη που δρα στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Active Endeavour» της Συμμαχίας, το υποβρύχιο «Πρωτεύς» (S-113), ένα κατεξοχήν επιθετικό όπλο, που «αντισταθμίζει» τρόπον τινά την αντίστοιχη παρουσία τουρ­κικού υποβρυχίου στην περιοχή. 

Όπως είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο κορυφαία στρατιω­τική πηγή. «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν από πολύ κοντά την όλη κατάσταση. Δεν είμαστε σε συναγερμό, αλλά παρακολουθούμε επισταμένως, από κοντά και με κάθε διαθέσιμο μέσο και πηγή την κατάσταση στη γείτονα και στην ευρύτερη περιο­χή μας». 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Είχε προηγηθεί στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», μια τουρκική πρόκληση που ενόχλησε πάρα πολύ, με την υπερπτήση εξάδας μαχητικών πάνω από τρία ελληνικά νησιά, εκ των οποίων μία σε ύψος μόλις 500 ποδών, με αποτέλεσμα δύο ημέρες αργότερα ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Ευάγγελος Τουρνάς, μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες και αναφερόμενος στα στρατηγικά πλε­ονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ελληνική Πολεμική Αε­ροπορία έναντι της τουρκικής, να τονίσει: «Σε τελική ανάλυση, εδώ είμαστε και όποιος θέλει να μας δοκιμάσει ας το κάνει και θα σπά­σει τα μούτρα του». 

Λίγες ημέρες αργότερα, το βράδυ της 3ης του μηνός, αμέσως μετά την τελετή αναλήψεως καθηκό­ντων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έκανε τις πρώτες του δηλώσεις με τη νέα του θεσμική ιδιότητα: «Η Ελλάδα κρατεί στο ένα χέρι κλάδο ελαίας και στο άλλο ξίφος. Ξίφος δικαί­ου, αλλά ξίφος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς. 

Δεν είχε προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι» των δηλώσεων Δένδια και στις 3 τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου μία τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από τον κόλπο Ξη­ρού στον Ελλήσποντο και με πρόθεση να κατευθυνθεί προς νότο, έκανε ολό­κληρη παράκαμψη στα δυτικά, διερχόμενη από το Στενό του Καφηρέως και φτάνοντας μέ­χρι έξω από την Τζια, πα­ραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρακολουθούμενη «κατά πόδας» από σκάφος του ΠΝ. Τυπικώς, βεβαίως, η λεγόμενη «αβλαβής διέλευ­ση» προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν είναι αυτό το πρό­βλημα. Το πρόβλημα έγκειτο στο ότι η τουρκική κορβέτα προκλη­τικά παρεξέκλινε της πορείας της τόσο πολύ, κατ’ εντολήν της Άγκυρας, για να προκαλέσει την Αθήνα και να «απαντήσει» στις δηλώσεις Δένδια. Το ΥΠΕΘΑ μάζεψε όλα τα στοιχεία και τα έστειλε στο υπουρ­γείο Εξωτερικών για... περαιτέρω ενέργειες {σ.σ.: διάβημα δια­μαρτυρίας)! 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Βε­βαίως, σε όλα τα προαναφερθέντα η Αθήνα και ιδιαίτερα τα συναρμόδια υπουρ­γεία Εξωτερικών και Εθνι­κής Αμύνης δεν παραβλέπουν και την απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλεί­ας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και. μεταξύ των άλλων, αναφορικώς με τα ελληνοτουρκικά και κυπροτουρκικά ζητήματα, και ήταν η εξής: «Στο τρίτο κεφάλαιο της απόφάσεως. που αναφέρεται στη συζή­τηση για τις “εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο το θέμα των τομέων αρμοδιοτήτων στη θάλασσα”, αναγ­γέλλεται με σαφήνεια ότι “και την προσεχή περίοδο θα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων εντός της ίδιας της υφαλοκρηπίδος της Τουρκίας και στους τομείς για τους οποίους η “ΤΔΒΚ” της έδωσε άδεια ως εγγυήτρια χώρα». Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι τουρκικές προκλή­σεις μάλλον θα συνεχιστούν. Άλλωστε, έχουν εκδώσει NAVTEX για διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι και το τέλος του προσεχούς Δεκεμβρίου. 

Διεθνή ραπίσματα στη γείτονα 

Το «γιατί» πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις έχει και αυτό το δικό του ενδι­αφέρον. Η Τουρκία τις τε­λευταίες εβδομάδες έχει δεχθεί διαδοχικά διπλω­ματικά «ραπίσματα»: 

1. Υποχρεώθηκε από τους Αμερικανούς και την Ε.Ε. να επιτρέψει στους Κούρ­δους Πεσμεργκά να πε­ράσουν μέσα από το έδαφός της και να πάνε, μαζί με εφόδια, να ενισχύσουν τους συμπατριώτες τους στην παρακείμενη των τουρκο-συριακών συνό­ρων πόλη Κομπάνι, που Πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του ISIS. 

2. Απέτυχε να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβου­λίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έναντι της Ισπανίας, που τελικώς επελέγη. Θυμίζου­με ότι προ ετών είχε εκλε­γεί σε αντίστοιχη ψηφο­φορία η Ελλάδα για διετή θητεία. 

3. Απέτυχε να έχει ένα ευ­νοϊκό για αυτήν κείμε­νο συμπερασμάτων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυ­φής της Ε.Ε., όπου της έγι­νε εμφανές από όλους ότι αν θέλει πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία στην Ένωση, αυτή διέρχεται υποχρεωτικώς πρώτιστα από την Κύπρο. 

4. Έγιναν διάφορες δηλώ­σεις από πολλούς και ση­μαντικούς παράγοντες της διεθνούς διπλωματικής σκηνής, με τις οποίες ανα­γνωρίζουν το δίκαιο της Κύπρου και το άδικο των τουρκικών θέσεων και αι­τιάσεων. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger