Αρχική » » ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ

ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ


Τις καρδιές των Ελλήνων άγγιξε ο πιλότος του F-16 κατά την επίδειξη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. 
Με τη φράση «Σηκώ­στε ψηλά το κεφάλι» ο σμηναγός Στράλης έστειλε από αέρος μή­νυμα αισιοδοξίας σε όλη τη χώρα. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsblaveris@gmail.com

«Καλημέρα, Θεσσα­λονίκη. Καλημέρα, Μακεδονία. Καλημέρα, Έλληνες, απ' άκρου εις άκρον της χώρας. Σηκώ­στε το κεφάλι ψηλά». Τα λόγια αυτά του χειριστή του μαχητικού αερο­σκάφους F-16C Block.52 Plus της Ομάδας Επιδείξεων «Ζευς» της 115 Πτέρυγας Μάχης, σμηναγού (I) Σωτήρη Στράλη, και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου που ακολούθησε στον χώρο της εκδηλώσεως έκλει­σαν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσα­λονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ως εκ­προσώπου της κυβερνήσεως. 

Από τη στιγμή αυτή, δε, ήρθαν στο στό­μα και στις καρδιές όλων των Ελ­λήνων τα ονόματα του πιλότου και ...της ομάδας επιδείξεων της οποίας είναι μέλος. 

DREAM TEAM. Ποια είναι, όμως, η Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της 115 ΠΜ; Αποτελείται από δύο πιλό­τους επιδείξεων, καθώς, εκτός από τον σμηναγό (I) Σωτήρη Στράλη, ο οποίος πέταξε στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και είναι ο δεύτερος πιλότος της, υπάρχει και ο επικεφα­λής της ομάδας και αρχαιότερος πι­λότος, επίσης σμηναγός (I) Γιώρ­γος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν πέταξε την 28η Οκτωβρίου και εί­ναι επίσης πιλότος της 115 ΠΜ στη Σούδα. Στην ομάδα συμμετέχουν ακόμα ο υπεύθυνος ασφάλειας πτή­σεων και ο σχολιαστής, καθώς και μία ολόκληρη ομάδα τεχνικών, που υποστηρίζει ανά πάσα στιγμή το μα­χητικό αεροσκάφος, οι οποίοι ανή­κουν όλοι στη δύναμη της 115 ΠΜ. Η ιστορία της Ομάδας Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» ξεκίνησε το 2010, όταν στε­λέχη της αμερικανικής ΠΑ (USAF), και συγκεκριμένα ο επισμηναγός David Graham, ιπτάμενος εκπαι­δευτής, ο σμηναγός Steve Masek, υπεύθυνος ασφάλειας πτήσεως, και ο αρχισμηνίας Kerry Clark, επικε­φαλής προσωπικού εδάφους και αφηγητής, ανέλαβαν την εκπαίδευ­ση των τότε σμηναγών (I) Εμμα­νουήλ Καραχάλιου της 340 Μοί­ρας και Δημητρίου Κοντούλη της 343 Μοίρας, καθώς και της ομάδας υποστηρίξεως εδάφους, οι οποίοι ανήκαν στη δύναμη της 115 ΠΜ. Στις 4 Ιανουάριου ξεκίνησε το διάρ­κειας 28 ημερών εκπαιδευτικό πρό­γραμμα, που ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουάριου στην 115 Πτέρυ­γα Μάχης στη Σούδα. Στις 7 Νοεμ­βρίου του ίδιου χρόνου, η Ομάδα F-16 Demo Team «Ζευς» πραγμα­τοποίησε την πρώτη επίσημη αερο­πορική επίδειξή της στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, στο πλαίσιο των εκ­δηλώσεων για την εορτή των προ­στατών της ΠΑ, αρχαγγέλων Μιχα­ήλ και Γαβριήλ. 

«ΔΑΙΔΑΛΟΣ». Σήμερα η ΠΑ δι­αθέτει και την Ομάδα Επιδείξεων Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους Τ-6Α Texan II «Δαίδαλος», που επιχειρεί με έδρα την 120 Πτέρυγα Αεροπορι­κής Εκπαιδεύσεως (120 ΠΕΑ), στην Καλαμάτα. Και αυτή αποτελείται από αντίστοιχη ομάδα πιλότων και τεχνι­κών, οι οποίοι επιχειρούν και υπο­στηρίζουν το προαναφερθέν διθέσιο εκπαιδευτικό μονοκινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος της ΠΑ. 

Έτσι, τα τελευταία χρόνια τόσο η Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» όσο και η αντίστοιχη Ομάδα του Τ-6Α συμμετέχουν ετησίως σε πλήθος εκδηλώ­σεων στο εσωτερικό και το εξωτερι­κό της ΠΑ, εκπροσωπώντας επάξια τα εθνικά χρώματα και αποτελώντας τους καλύτερους αεροπορικούς πρε­σβευτές της χώρας παντού. Όπως τόνισε πριν από μερικές ημέρες ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (I) Ευ­άγγελος Τουρνάς, μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες, «τα παιδιά αυτά είναι εμπνευσμένα. Και εγώ ακόμα συγκινήθηκα όταν είδα τον σμηναγό Σωτήρη Στράλη στη Θεσ­σαλονίκη τη μία στιγμή να “τραβά­ει 8g” και αμέσως μετά να μας μιλά τόσο ήρεμα και χαλαρά, σαν να πί­νει τον καφέ του, καθισμένος στην καφετέρια. Αυτό ακριβώς το μήνυ­μα της ηρεμίας, αλλά και της αποφα­σιστικότητας είναι που θέλουμε να μεταφέρουν αυτά τα παιδιά, αυτοί οι πιλότοι και οι τεχνικοί στον κόσμο. “Είμαστε ήρεμοι, είμαστε αποφασι­σμένοι και είμαστε ΕΔΩ, έτοιμοι για το οτιδήποτε"». 

WHO IS WHO 

Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997 και αποφοίτησε το 2001. Το 2002 τοποθετήθηκε στην 336 Μοίρα της 116 ΠΜ, πετώντας με A-7E/TA-7C Corsair II, που τότε χρησιμοποιούνταν ως αεροσκάφη επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως. Το 2004 μετατέθηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως (ΣΜΕΤ) της 115 ΠΜ στη Σούδα, σε αεροσκάφη F-16C/D Block52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσεως, από τις οποίες οι 1.300 είναι σε αεροσκάφη F-16. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 ήταν ένας από τους δύο Έλληνες πιλότους της 115 ΠΜ που εί­χαν πρωτεύσει στο απαιτητικό εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα TLP του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, και εν συνεχεία έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος και τους συνεχάρη προσωπικώς για τη σημαντική επιτυχία τους. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-01/11/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger