Αρχική » » Ψευδοκράτος στην Ε.Ε από το «παράθυρο»

Ψευδοκράτος στην Ε.Ε από το «παράθυρο»


• Θύελλα από την εισδοχή των συνδέσμων αξιωματικών της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ομοσπονδιών Στρατιωτικών. Αντιδράσεις σε Ελλάδα και Μεγαλόνησο. 
• Φινλανδία και Ιρλανδία οι μόνοι που δεν πήγαν να ψηφίσουν. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 

Θύελλα ξεσήκωσε στην Κύπρο η αποδοχή των τουρκικών συν­δέσμων αξιωματικών στον Ευ­ρωπαϊκό Οργανισμό Ομοσπον­διών Στρατιωτικών EUROMIL (European Organization of Military Associations), κάτι που βάζει από το «πα­ράθυρο» και τους αξιωματικούς του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους Συνδέσμους Κυπρίων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Αποστράτων προστέθηκε και αυτή της ελληνικής Ανεξάρτητης Ενώσεως Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) που συμπαρατάχθηκε μαζί τους. 

Ως πρώτο αποτέλεσμα αναφέρεται η αντίδραση του Βέλγου προέδρου της EUROMIL Emmanuel Jacob, o...
οποίος έσπευσε να επισημάνει ότι στον τουρκι­κό σύνδεσμο εδόθη καθεστώς παρατηρητού, που δεν προεξοφλεί ότι μετά δύο χρόνια θα γίνει πλήρες μέλος. 

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος εί­χε τηρήσει απόλυτα εχθρική στάση απέναντι στην κυπριακή πλευρά, απορρίπτοντας όλα τα επιχειρήματά της χωρίς να τα εξετάσει επί της ουσίας. Μάλι­στα, στον δικτυακό τόπο της EUROMIL (www.euromil.org) δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση της συμμετοχής των Τούρκων αξιωματικών στον ευρωπαϊκό οργανισμό. Δεν έχει προστεθεί σύνδεσμος «Members in Turkey» όπως υπάρχει για τις άλλες χώρες και μόνο εάν γνωρίζει κανείς ότι ο τουρκικός σύνδεσμος ονομάζεται TAS και τη ζη­τήσει, θα δει να ανάβει μια κόκκινη ένδει­ξη στη θέση της Κωνσταντινουπόλεως στον διαδραστικό χάρτη της EUROMIL. Πάντως, την τουρκική υποψηφιότητα κατα­ψήφισαν οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ οι εκπρόσωποι άλλων δύο χωρών, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας, απείχαν από την ψηφοφορία. 

Έλληνες στρατιωτικοί επισήμαιναν ότι ο Βέλγος πρόεδρος προφανώς βρέθη­κε σε δύσκολη θέση όταν τέθηκαν υπόψη του δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία πανηγύριζαν την εισδοχή θεωρώντας τη, ούτε λίγο ούτε πολύ, έμμεση ευρω­παϊκή αναγνώριση των «ενόπλων δυνάμε­ων» του ψευδοκράτους. 

Ταυτόχρονα, οε μια αυστηρή επιστο­λή του προέδρου του Συνδέσμου Κυπρί­ων Αξιωματικών Ιωάννη Μαλιώτη τίθενται αμείλικτα ερωτήματα προς τους Ευρωπαίους στρατιωτικούς, ενώ καλεί τον τουρκικό σύνδεσμο TAS να πράξει τα αυτονόητα και πρώτα απ’ όλα να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί μέλος του η «Διοίκηση Δυνάμε­ων Ασφαλείας της λεγομένης ΤΔΒΚ», ενός καθεστώτος που δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα. 

Παράλληλα, ο τουρκικός σύνδεσμος καλείται να αναγνωρίσει τους τρείς κυπριακούς συνδέσμους (αξι­ωματικών, υπαξιωματικών και αποστράτων), που είναι μέλη της EUROMIL εδώ και πολλά χρόνια. Ο TAS βέβαια, ακολουθώντας την πάγια τουρκική τακτική, αγνοεί επιδεικτι­κά την κυπριακή παρουσία. 

Στους δύο ελληνικούς συνδέσμους (ΑΝΕΑΕΔ και ΕΤΑΛ), που μετέχουν στη EUROMIL, οι αντιδράσεις των μελών είναι εντονότατες και συζητούν ακόμη και άμεση αποχώρηση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που έχει τε­θεί και στους κυπριακούς συνδέσμους. Επι­κρατούν όμως οι ψυχραιμότερες φωνές που προκρίνουν το να ζητηθούν εξηγήσεις από τη διοίκηση της EUROMIL. 

Αναμένεται ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ, αντιναύαρχος ε.α. Γεώρ. Ρόΐδης θα απευθύνει σχετική επιστολή στον κ. Jacob. Από τις απαντήσεις του θα εξαρτηθεί η περαιτέ­ρω στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία, σημειωτέον, θα φιλοξενήσει τον προσε­χή Απρίλιο στην Αθήνα την ολομέλεια της EUROMIL. 

Στον χρόνο αυτόν, κατά τον οποίο θα βρεθούν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι όλων των ομοσπονδιών-μελών του ευ­ρωπαϊκού οργανισμού, τοποθετείται από τις διοικήσεις των ελληνικών και κυπρια­κών συνδέσμων ο ορίζοντας των καταλη­κτικών αποφάσεων ως προς τη στάση τους απέναντι στη EUROMIL και τη συμμετο­χή τους σε αυτή. Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της διοικήσεως απέναντι στα ζη­τήματα που δημιουργεί η τουρκική συμ­μετοχή και τα οποία έρχονται σε αντίθε­ση με το ίδιο το καταστατικό του οργανι­σμού. Το γεγονός και μόνο ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό κατοχής σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. είναι από μόνο του πολύ σημα­ντική ανακολουθία προς τις αρχές της EUROMIL. 

Ποια είναι η EUROMIL και ο «ύποπτος» ρόλος του (Βέλγου) προέδρου της 

ΤΑ 93.000 μέλη που φέρνει ο τουρκικός σύνδεσμος TAS στη EUROMIL και οι αντίστοιχες συνδρομές τις οποίες θα πληρώ­νουν στον ευρωπαϊκό οργανισμό θεωρούνται ισχυρό κίνητρο για την αποδοχή τους σε αυτόν. Αυ­τό μπορεί να ερμηνεύει τη στάση του Βέλγου προέδρου Emmanuel Jacob, ο οποίος επέδειξε αδικαι­ολόγητη προκατάληψη εις βάρος των κυπριακών θέσεων, ενώ η συ­μπεριφορά του απέναντι στους Κύριους εκπροσώπους χαρα­κτηρίζεται επιεικώς ως εχθρική. Και τούτο, όταν ο κ. Jacob γνωρί­ζει πολύ καλά το κυπριακό πρό­βλημα. Σύμφωνα με την εφημε­ρίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας, ο κύριος αυτός έχει φιλοξενηθεί στην Κύπρο τρείς φορές και μάλι­στα έχει επισκεφθεί την Πράσινη Γραμμή συνοδευόμενος από Κύπριους αξιωματικούς. 

Παρόλο ότι τα γνωρίζει όλα αυτά, ο Βέλγος πρόεδρος εμφα­νίσθηκε πριν από την ψηφοφο­ρία να προσπαθεί να επηρεάσει υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας, αγνοώντας τις επισημάνσεις των Κυπρίων οι οποίοι σε σχετικές επιστολές τόνιζαν για τους Τούρκους αξιωματικούς ότι «υπό κανονικές συνθήκες οι περισσό­τεροι από αυτούς έπρεπε να οδη­γηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου». 

Απειλές 

Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι ο πρόεδρος και πολλοί εκπρόσωποι της EUROMIL δεν συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα των κυπριακών επισημάνσεων και το γεγονός ότι «πρόκειται ουσιαστικά για απειλές που δεχόμαστε καθημερινά για τη φυσική επιβίωσή μας στην ίδια μας την πατρίδα από τα στελέχη του εν λόγω τουρκικού συν­δέσμου». 

Η εκλογή του κ. Jacob στην προεδρία της EUROMIL έγι­νε με την υποστήριξη των Γερ­μανών, που έχουν mv ισχυρότε­ρη ομοσπονδία. Με 191.410 μέλη η γερμανική DBvW είναι από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές, με ζωή 56 ετών (από το 1958), ενώ υπήρ­ξε ιδρυτικό μέλος της EUROMIL το 1972. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτού του μεγέθους αρ­κεί να δούμε ότι τα μέλη από την Ιταλία είναι 8.354, από το Βέλγιο 6.963 και από την Πολωνία3.620. 

Οι τρείς κυπριακοί σύνδεσμοι αριθμούν συνολικά 2.335 μέλη, ενώ οι δύο ελληνικοί μόλις 420. Και αν αυτός ο αριθμός φαίνεται χαμηλός, να αναφέρουμε ότι ο αντίστοιχος γαλλικός σύνδεσμος αριθμεί μόλις 118. 

Είναι προφανές ότι σε περί­πτωση που οι Τούρκοι γίνουν πλήρες μέλος, με τους 93.000 στρατιωτικούς που αριθμούν γί­νονται η δεύτερη δύναμη μετά τη Γερμανία, με μεγάλη μάλιστα δια­φορά από την τρίτη, θα μπορούν, δηλαδή να περνούν με μεγάλη άνεση τις θέσεις τους. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-23/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger