Αρχική » » Οι πρώτες προκλήσεις για τον νέο υπ. Εθνικής Αμύνης

Οι πρώτες προκλήσεις για τον νέο υπ. Εθνικής Αμύνης


• Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανάμεσα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Τσεχίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο. 
• Ανοιχτές για τον Ν. Δένδια η αναδιοργάνωση των Ε.Δ., οι αμυντικές προμήθειες και οι αλλαγές στην ηγεσία. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com 

Υψηλά τον πήχη για τον διάδοχό του Νίκο Δένδια άφησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος. Έχοντας δώσει λύσεις σε θε­σμικά ζητήματα που χρόνιζαν και έχοντας ξεκινήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα που στην ουσία επανεκκινεί τις Ένοπλες Δυνά­μεις, μετά τη λαίλαπα Βενιζέλου - Μπεγλίτη, ο δρόμος φαίνεται μάλλον ομαλός για τον νέο υπουργό. 

Τα πράγματα βέβαια πολύ σπάνια εί­ναι έτσι όπως φαίνονται στην επιφάνεια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει να...
αντιμε­τωπίσει μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά πάνω στο γραφείο του είτε, πολύ σύντομα, θα ξεπεταχτούν από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. 

Το «φυλάξαι ταγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι» έλεγε κάποτε ο ρήτορας Δημοσθένης. Αυτό ισχύει για τη διαδικασία ανα­διοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μετά μια δεκαετία παλινωδιών βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο. Όμως, η ανα­διοργάνωση αυτή είχε αντιμετωπίσει ισχυρότατες αντιδράσεις, κυρίως από τοπικούς παράγοντες των περιοχών στις οποίες τα στρατόπεδα έκλειναν, και μπόρεσε να προχωρήσει μόνο χάρη στην ισχυρότατη πολι­τική στήριξη που έδωσε στα Γενικά Επιτε­λεία ο απελθών υπουργός. 

Είναι τώρα πολύ πιθανό μετά την απο­χώρηση του κ. Αβραμόπουλου όλοι αυτοί να επανεμφανισθούν προσπαθώντας να πείσουν τον νέο υπουργό ότι οι αποφάσεις ήταν λάθος και συνιστούν τεράστιο πολιτικό κόστος. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2004, όταν η ειλημμένη απόφαση να μη μείνει στρατιωτική μονάδα δυτικώς του Νέ­στου ανετράπη και στρατόπεδα που είχαν αδρανοποιηθεί άνοιξαν πάλι, πισωγυρίζοντας τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό του Στρατού και επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό αδικαιολόγητα. 

Λειτουργικά 

Περίπου τα ίδια ισχύουν και στον τομέα των αμυντικών προμηθειών, όπου ο προσανατολισμός είναι η υποστήριξη των συ­στημάτων που υπάρχουν ώστε όλα να κα­ταστούν λειτουργικά. Μπορεί οι λύσεις που δρομολογήθηκαν να μην είναι όλες τέλειες και σίγουρα ο νέος υπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με στρατιές «ειδικών» εντός και εκτός υπηρεσίας, ο καθένας από τους οποίους θα έχει «στο τσεπάκι» τη βέλτιστη λύση για κάθε πρόβλημα. 

Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντι­κό να μην υπάρξουν βιασύνες, ώστε ο νέος υπουργός να δει το βάθος της θεσμικής διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί ως σή­μερα και ενδεχομένως να κάνει διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως να προκαλέσει ανατροπές στη διαδικασία, οι οποίες θα διαταράξουν τον γενικότερο προγραμματι­σμό. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τέτοιες ανατροπές, μια και, χάρη στους κ. Βενιζέλο και Μπεγλίτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εγκαταλειφθεί επί περίπου τέσ­σερα χρόνια... 

Τέλος, πολύ σύντομα θα αντιμετωπισθεί θέμα αλλαγών στη στρατιωτική ηγε­σία. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωοταράκος θα εκλεγεί πρόεδρος στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ε.Ε. Η διαδικασία θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, οπότε και θα φανεί το περίγραμμα των εξελίξε­ων. Πάντως, αν πρόκειται να αλλάξει ένας αρχηγός, αυτός δεν πρέπει να είναι ο αρχηγός του ΓΕΣ Ο Στρατός ταλαιπωρήθηκε με αλλεπάλληλες αντικαταστάσεις αρχη­γών μετά θητείες ολίγων μόνο μηνών. Καιρός είναι λοιπόν τα πράγματα να μπουν πάλι σε σειρά. 

(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-09/11/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger