Αρχική » » ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥ Ο NTΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΣΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥ Ο NTΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ


Έρχεται με αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων», συνάντηση έχει ζητήσει και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Με σαφείς θέσεις σε ζητήματα μείζονος πολιτικής, η διαχείριση των οποίων έχει εγκριθεί από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, έρχεται στη χώρα μας την Παρασκευή 5 Δεκεμ­βρίου ο πρωθυπουργός της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελ­λάδας-Τουρκίας. 

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλή­θηκε στην Άγκυρα την περασμένη εβδομά­δα, ήταν πολύωρο...
-πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα ώρες συνεδρίασης!- και στο πλαίσιό του τέθηκαν προς συζήτηση όλα τα φλέγοντα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκειμένου να διαμορφωθεί η ατζέντα της επίσκεψης Νταβούτογλου. Υπεν­θυμίζεται ότι προεδρεύων του Συμβουλίου είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και, πράγματι, στην πρόσφατη συνεδρίασή του επικεφαλής ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ισορροπίες στο Αιγαίο και το ζήτημα των Αποκλειστικών Οικονομι­κών Ζωνών Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσι­κού αερίου και πετρελαίου της Κύπρου κυ­ριάρχησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εν λόγω Συμβούλιο. Η ενεργειακή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και οι σχετικές υποδομές προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη από αυτή σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, καθώς η τουρκική κυβέρνηση προετοιμαζόταν και για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη. 

Προκλητικοί στις επιδιώξεις τους 

Η Άγκυρα έχει σκοπό να εξαντλήσει το περιθώριο που της δίνει η επικείμενη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα προκειμένου να θέσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην ελληνική πλευρά το δικαίωμά της στη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Ο κ. Νταβούτογλου δεν πρόκειται να αναλωθεί σε αβρότητες, έχοντας απέναντί του τον Αντώνη Σαμαρά, και θα του θέσει χωρίς περιστροφές ότι η Τουρκία έχει λόγο σε οτιδήποτε αφορά στην κοινή θάλασσα αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Το ότι οι προκλήσεις των γειτόνων θα συνεχιστούν, με την παραμονή του «Μπαρμπαρός» εντός των «χρυσοφόρων» οικοπέδων της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτως ώστε να μπουν στο τραπέζι τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Ήδη, άλλωστε, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του στις δηλώσεις του με αφορμή την επίσκεψη Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. «Αν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή με ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης(!), θα κερδίσουν όλοι. Αν μονόπλευρα η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" πραγματοποιήσει διαγωνισμούς και διαθέσει στις παγκόσμιες αγορές τον φυσικό πλούτο, στον οποίο έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι, τότε έχουμε κι εμείς δικαίωμα να κάνουμε έρευνες», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Νταβούτογλου. 

Το πρόσφατο Συμβούλιο στην Άγκυρα ου­σιαστικά διατηρεί τις αποφάσεις του προη­γούμενου περί λήψης μέτρων με αποφασιστι­κότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα παραμένει και το δικαίωμα χρήσης επιθετικών μέσων υπέρ αυτών, κατά τη νεοοθωμανική λογική. 

«Χαμηλά» κινείται η Αθήνα 

Στην επιθετική τακτική της Άγκυρας η ελληνική πλευρά δείχνει διάθεση να χαμη­λώσει τους τόνους. Οι προετοιμασίες μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν μόνο μία διυπουρ­γική σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουρ­γού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι σχετικές συζητήσεις στο εσω­τερικό της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού. 

Ωστόσο, οι απορίες και ο εκνευρισμός ακό­μα και έμπειρων διπλωματών για το πώς η ελληνική πλευρά δέχτηκε τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλίσει τον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας, παραμένουν. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων», συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό έχει ζητήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έγινε αποδεκτό το αίτημά του. Έλληνες διπλωμάτες αλλά και το σύνολο των πολιτών ευελπιστούν ότι σε ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Νταβούτογλου ο κ. Τσίπρας θα του θέσει τις διαχρονικές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις του ελληνισμού στις σχέσεις του με τη γείτονα, χωρίς τις ωραιοποιήσεις και τα μισόλογα, για τα οποία κατακρίνεται η σημερινή κυβέρνηση. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-26/11-03/12/14) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger