Αρχική » » Ωρα μηδέν για τα ΕΑΣ

Ωρα μηδέν για τα ΕΑΣ


► Σε δυο εβδομάδες θα πρέπει η εταιρεία να δείξει στην τρόικα ότι αξιοποίησε το 12 μηνο που της δόθηκε για να καταστεί βιώσιμη.
► Κρίσιμη αξιολόγηση εν μέσω πολιτικών εξελίξεων.

Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου

Ανέτοιμα για την προγραμματισμένη αξιολόγηση που θα κρίνει το μέλλον τους εμφανίζονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ενώ οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις έχουν θέσει το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας στο περιθώριο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Κι όμως, σε μόλις δύο εβδομάδες θα πρέπει η εταιρία να δείξει στους εκπροσώπους της τρόικας ότι αξιοποίησε το 12μηνο που της δόθηκε για να εξυγιανθεί και να καταστεί βιώσιμη.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην πορεία της εταιρίας δεν οφείλονται τόσο στα ...
εγγενή προβλήματα που μπορεί να είχε, αλλά κυρίως στον ανεξήγητο πόλεμο που υπέστη από κυβερνητικούς και κρατικούς κύκλους. Σε πολλές φάσεις της διαδικασίας, η διοίκηση των ΕΑΣ υποχρεώθηκε να φέρει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της και να επισημάνει το αρνητικό κλίμα και την παρελκυστική τακτική, για την οποία ευθύνεται κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, που είναι και ο θεσμικός «ιδιοκτήτης» της εταιρίας.

Ετσι μόνο με παρεμβάσεις, είτε από τον πρωθυπουργό είτε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιτυγχάνονταν η απεμπλοκή των διαδικασιών και η άρση των εμποδίων που έθεταν οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου - και όχι η τρόικα. Μόνο και μόνο για να απαιτηθεί νέα παρέμβαση στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Ηδη, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χωρισμού των παραγωγικών τμημάτων της αμυντικής βιομηχανίας και της εθελούσιας εξόδου του πλεονάζοντος προσωπικού, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μη συναινεί στην κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρίας. Αποτέλεσμα, η αδυναμία της να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα να μην τηε ΄χει επιτρέψει μέχρι στιγμής να εισπράξει τις προγραμματισμένες προκαταβολές για τις παραγγελίες πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού. Αν το ζήτημα δεν λυθεί μέσα στην εβδομάδα, οι πιστώσεις θα πρέπει να διαγραφούν, οπότε θα επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Τελευταία στιγμή γίνονται εσπευσμένες κινήσεις ώστε το θέμα να επιλυθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ο χρόνος δεν επιτρέπει καμία άλλη μέθοδο.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγικές συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η διοίκηση των ΕΑΣ, μαζί με τα προγράμματα συμπαραγωγών με τις μεγάλες αμερικανικές και γερμανικές βιομηχανίες που έχουν συμβόλαια με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και αναπτυξιακών προοπτικών.

Παράλληλα, οι προοπτικές αυτές αλλάζουν τα δεδομένα, σε βαθμό που να ανατρέπουν ακόμη και τον προγραμματισμό συρρίκνωσης των εργοστασίων των ΕΑΣ. Ο όγκος εργασιών που αναμένεται είναι τέτοιος, που ίσως να δημιουργήσει την ανάγκη να μην κλείσουν όλες οι παραγωγικές μονάδες που είχε αρχικά αποφασισθεί.

Με όλα αυτά είναι προφανές ότι τα ΕΑΣ χρειάζονται μόνο μικρή στήριξη από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν. Φαίνεται όμως -και με δεδομένη την πολιτική κατάσταση- ότι η διοίκηση θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει την τελική αξιολόγηση μόνη.

Τα προβλήματα με την απόκτηση αμερικανικού υλικού 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με την ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού, οι δυνατότητες της πρέπει, αν όχι να αναβαθμισθούν, να διατηρηθούν πάση θυσία στα σημερινά επίπεδα. Σε εποχές οικονομικής κρίσης οι λύσεις που αναζητούνται είναι οι πλέον οικονομικές, μια και δεν υπάρχουν περιθώρια για αγορές νέου υλικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού αποτε­λούν μια σημαντική πηγή για την ενίσχυση ή τη διατήρηση του οπλοστασίου. 

Έτσι, μεταφορικά ελικόπτερα Chinook βρί­σκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, με βάσιμες ελπίδες τουλάχιστον 10 να αποκτηθούν μέσα στο 2015, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν ακόμη πέντε. Αυτά θα προστεθούν στα υπάρχο­ντα 15, ορισμένα από τα οποία αγγίζουν την ηλι­κία των 35 ετών. Η απόκτησή τους είναι επιβε­βλημένη και λόγω των τραγικών καθυστερήσε­ων του προγράμματος των μέσων μεταφορικών ΝΗ-90, καθώς από τα 20 που παραγγέλθηκαν πριν από 11 χρόνια έχουν παραληφθεί μόλις 10. 

Εξάλλου τα θρυλικά Huey, που χρονολο­γούνται από τον πόλεμο του Βιετνάμ, πολύ σύ­ντομα θα έχουν ξεπεράσει τα όρια της επιχειρησιακής ζωής τους. Χωρίς να μπορούν να αντικα­τασταθούν, η προσοχή του ΓΕΣ στρέφεται στα ελαφρά ελικόπτερα Kiowa Warrior (ΟΗ-58), με στόχο να αποκτηθούν περίπου 60. 

Ενώ όμως η αμερικανική στρατιωτική ηγε­σία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να στηρίξει τα ελληνικά αιτήματα, το πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί σχετίζεται με την απαραίτητη έγκριση του Κογκρέσου. Και φαίνεται ότι στις προτεραιότητες του αμερικανικού νομοθετικού σώματος η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση, με χώρες που θεωρούνται πιο «απαραίτητοι» ή πιο «αξιόπιστοι» σύμμαχοι να προηγούνται. 

Μπορεί η Τουρκία να μην περιλαμβάνεται πλέον σε αυτές, όμως υπάρχουν χώρες που θε­ωρούνται σημαντικές για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ή για την κρίση στην Ουκρανία. Αν αυτές ζητήσουν υλικό, θα εί­ναι οι πρώτες που θα πάρουν. Όσο για την Ελλά­δα, θα είναι σε δεύτερη γραμμή. Άλλωστε απέ­φυγε να διαθέσει στους Αμερικανούς τη βάση που ζήτησαν για τα μη επανδρωμένα στο Κα­στέλι της Κρήτης. Τα μέλη του Κογκρέσου δεν τα ξεχνούν αυτά. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/12/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger