Αρχική » » Από την αποστρατεία στην εκλογική μάχη!

Από την αποστρατεία στην εκλογική μάχη!


Ποιοι είναι οι πρώην ανώτατοι στρατιωτικοί που έχουν δεχθεί προτάσεις για να είναι υποψήφιοι και ποια κόμματα τους προσέγγισαν.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 
p.karvounopoulos@realnews.gr

Πριν από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κομματικά επιτελεία είχαν τεθεί σε προεκλογικό συναγερμό. Ο «πυρε­τός των εκλογών» είχε ξεκινήσει επί της ουσίας από την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνω­σε την έναρξη της διαδικασίας για εκλογή νέου Προέδρου. Η πιο δύσκολη αποστολή των κομ­ματικών επιτελείων είναι να βρουν αξιόλογους υποψήφιους για τα ψηφοδέλτια. Δεν υπάρχει η... προσφορά άλλων εκλογικών αναμετρήσε­ων. Ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια «δεξαμενή» υποψηφίων που ενδιαφέρει πολύ τα κόμματα. Ποιοι είναι οι πιο... hot υποψήφιοι στρατιωτικοί που έχουν δεχτεί ή σύντομα θα δεχτούν πρόταση για να είναι υποψήφιοι; ...

Φραγκούλης Φράγκος. Το όνομά του πά­ντα «παίζει». Τόσο πολύ που κάποιοι λένε ότι έχει αρχίσει να κουράζει. Παρ' όλο αυτά η Ν.Δ. πολύ θα ήθελε να τον έχει στο ψηφοδέλτιό της. Και ας μην πήγε ο στρατηγός στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του κόμματος. Όλοι τον περίμεναν πως και πώς, αλλά εκείνος τους «έστησε». Υπάρχουν σκέψεις στη Συγγρού για να επανέλθουν με πρόταση, αλλά οι ελπίδες είναι ελάχι­στες. Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ θα συζητούσε -αν συ­ζητούσε- μόνο το ενδεχόμενο εκλόγιμης θέσης στο Επικράτειας. Δύσκολο να του δοθεί. Προέχουν άλλες «υποχρεώσεις». Και από την άλλη, είναι προφανές από τις κινήσεις του ότι περιμέ­νει την «επόμενη μέρα» ο Φράγκος. Οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προϋπο­θέσεις για την ανάδειξη νέων πολιτικών σχημα­τισμών και ο στρατηγός δεν αποκλείει τίποτα. Ακόμη και τη δημιουργία δικού του κόμματος. 

Συνεπώς προτάσεις μπορεί να δεχτεί ο Φράγκος αλλά δεν δεί­χνει «ζεστός» να πει «ναι». Τελευταία πρόταση που απέρριψε ήταν να ενταχθεί -ή και να ηγηθεί- στις ΡΙΖΕΣ, το κόμμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Τάκης Μπαλτάκος. 

Η Ν.Δ. πολύ θα ήθελε να έχει στο ψηφοδέλτιο της τον Φ. Φράγκο και ας μην πήγε ο στρατηγός στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του κόμματος. 

Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Ο Α/ΓΕΣ που παραιτήθηκε επειδή δεν δέχτηκε υποδείξεις για τις κρίσεις αξιωματικών του Στρατού, προκαλώντας αναταραχή στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχει γίνει λόγω εκεί­νης της πράξης του περίπου σύμβολο- πρότυπο αξιωματικού. Που έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο Κωσταράκου. Οι «μετοχές» του Ζιαζιά είναι ανεβασμένες και αυτό φαίνεται και από τις συναντή­σεις που έχει κάνει. Έχει αρκετές φορές συναντηθεί με τη Ρένα Δούρου, η οποία ήταν η πρώτη που τον προσέγγισε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην Α/ΓΕΣ έχει δεχτεί ήδη μία πρόταση για να εμπλακεί ενεργά από τον Αλέξη Τσίπρα. Του είχε προτείνει να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές. Είχε αρνηθεί ευγενικά. Οι επαφές του στρατηγού συνεχίστηκαν και οι πληροφορίες λένε ότι ο στρατηγός ήταν από τους βασικούς «καθηγητές» του Αλ. Τσιπρα στα θέματα άμυνας πριν «ανηφορίσει» στο Πεντάγωνο. 

Ο στρατηγός Ζιαζιάς είχε ακόμη μία σημαντική επαφή. Ο πρώ­ην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον είχε καλέσει πρό­σφατα στο πολιτικό του γραφείο. Τα είπαν επί μιάμιση ώρα και έδωσαν «υπόσχεση» να τα ξαναπούν. 

Τον Κ. Ζιαζιά προσέγγισε και ο Τ. Μπαλτάκος. Έγιναν τρία ρα­ντεβού, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε διάθεση συνερ­γασίας από την πλευρά του στρατηγού. 

Οι προβλέψεις λένε ότι ο πρώην Α/ΓΕΣ θα είναι στα ψηφο­δέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη πιθανότητα να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στείλει ένα μήνυ­μα στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι... είναι και αυτός εδώ. Εννοούμε στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον οποίο η Αριστερά δεν είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις. 

Μήνυμα: Οι προβλέψεις λένε ότι ο Κ. Ζιαζιάς θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη πιθανότητα να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι... είναι και αυτός εδώ. 

Κοσμάς Χρηστίδης. Ο ναύαρχος και επίτιμος Α/ΓΕΝ είχε προκαλέσει «θαλασσοταραχή» όταν αποφάσισε, εν ενεργεία αρχη­γός ακόμη, να παραχωρήσει συνέντευξη στη Realnews και να μιλήσει για τις «δυσβάστακτες» περικοπές που επιβλήθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η συνέ­ντευξη αυτή προκάλεσε επί της ουσίας την απο­στρατεία του. Το όνομα του ναυάρχου Χρηστίδη έχει μεγάλο βάρος στο Πολεμικό Ναυ­τικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα πολιτικό του «πιστεύω» δεν έχουν καμία σχέση με τη «δεξιά πτέρυγα» της Βουλής. Ήταν αναμενόμενο λοι­πόν να απορρίψει κάθε προοπτική συνεργασί­ας με τις ΡΙΖΕΣ του Μπαλτάκου. Πρόταση του έγινε. Για αυτό και δεν προχώρησε και η συζή­τηση με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έψαξαν να βρουν τρόπους προσέγγισης του ναυάρχου. 

Ο επίτιμος Α/ΓΕΝ ήταν μέλος της ομάδας στρατιωτικών που ενημέρωσε διεξοδικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για θέματα άμυνας. «Φλερτ» υπάρχει, αλλά δεν είναι βέ­βαιο ότι θα προκύψει και «γάμος». 

Ανέστης Τσουκαράκης. Όπως έγραψαν στο Facebook στρατιωτικοί, «ο Γκάλης έφε­ρε το μπάσκετ στην Ελ­λάδα και ο Τσουκαρά­κης τον συνδικαλισμό στον Στρατό»! Ο αντισυνταγματάρχης, που πριν από χρόνια αντι­μετωπιζόταν ως γρα­φική περίπτωση μιλώ­ντας για τη δημιουργία ενώσεων στρατιω­τικών που θα ασχολούνταν με την επίλυση ερ­γασιακών θεμάτων των στρατιωτικών, κατόρ­θωσε να δημιουργήσει Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Και βέβαια είναι αυτός που μαζί με μια μικρή ομάδα συναδέλ­φων του έκαναν άνω-κάτω την κυβέρνηση με την προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά των περικο­πών. Η θετική για τους στρατιωτικούς απόφα­ση του ΣτΕ είναι «καυτή πατάτα» για την κυβέρ­νηση, που δεν κατόρθωσε να ανατρέψει το αρ­νητικό κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις με την επι­στροφή του 50% από όσα «έκοψε» από τους στρατιωτικούς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενδιαφερόταν να κατεβάσει ένα πρόσωπο σαν τον Τσουκαράκη σε εκλογική πε­ριφέρεια όπως η Β' Αθηνών. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ για να εμποδίσει αυτό το ενδεχόμενό μετέθεσε τον «μισητό» για τον ίδιο πρόεδρο των στρατιωτικών... στο γραφείο του. Όχι για να τον έχει από κοντά, αλλά γιατί με βάση τον νόμο στρατιωτικός δεν μπορεί να κατέλθει υποψήφιος σε περιφέρεια στην οποία υπη­ρετεί! Άρα, ο Τσουκαράκης στη Β' Αθηνών δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να εκτεθεί. 

Στη Β΄: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενδιαφερόταν να κατεβάσει ένα πρόσωπο σαν τον Τσουκαράκη σε εκλογική περιφέρεια όπως η Β΄ Αθηνών. 

(REAL NEWS-28/12/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger