Αρχική » » Ασκήσεις κατά ριπάς

Ασκήσεις κατά ριπάς


Ακούραστες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετείχαν σε 50 πολυεθνικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη.
Η«συμμαχία» με Ισραήλ, Αίγυπτο, Βρετανία και Αμερική. 

Γεμάτη διεθνείς δραστηριότητες ήταν η χρονιά που τελειώνει.Πέρα από τις εθνικές ασκήσεις, μέσα στο 2014 οι Ένοπλες Δυνάμεις είτε οργάνωσαν είτε μετείχαν σε 50 πολυεθνικές ασκήσεις. Αεροπορικές επιχειρήσεις, αποστολές ειδικών δυνάμεων, αεράμυνα, ναυτική συνεργασία και πολλά άλλα αντικείμενα έδωσαν ευκαιρίες στους Έλληνες στρατιωτικούς είτε να δείξουν τις ικανότητές τους ασκούμενοι δίπλα σε συναδέλφους τους από συμμαχικές χώρες είτε να ανταλλάξουν απόψεις με αυτούς πάνω σε τακτικά και επιχειρησιακά θέματα.

Ως στρατηγικής σημασίας αξιολογείται το γεγονός ότι άρχισε πάλι η συνεργασία με τις κυπριακές δυνάμεις, σε... ασκήσεις όπου συμμετείχαν επίσης οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ειδικότερα, την περασμένη άνοιξη (10 Απριλίου) έγινε η άσκηση «Νέμεσις 14», με αντικείμενο τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και συμβάντων στην περιοχή αρμοδιότητας για έρευνα και διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε στις 20 Μαΐου, στην ίδια περιοχή, η άσκηση «Αργοναύτης», με συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και της κυπριακής Λιμενικής Αστυνομίας. Παλιότερα, βέβαια, δύο φορές τον χρόνο οι ελληνοκυπριακές ασκήσεις «Νικηφόρος - Τοξότης» είχαν πολύ ευρύτερα αντικείμενα διακλαδικών επιχειρήσεων σε πλήρη ανάπτυξη. Αποφεύγονταν τώρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες κλιμακώσεις και εντάσεις. Ομως την κλιμάκωση τελικά την έφεραν οι Τούρκοι...

Υπό το φως των νέων στρατηγικών εξελίξεων και των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που αποτίναξε το καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κοινές ασκήσεις με αυτές τις δύο χώρες. Ετσι, στις 9 Ιουλίου έγινε η πρώτη συνεκπαίδευση του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό του Ισραήλ. Μία ελληνική φρεγάτα και δύο πυραυλάκατοι έπλευσαν μαζί με δύο ισραηλινές κορβέτες, εκτελώντας διάφορες τεχνικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ανάλογη άσκηση υπό την επωνυμία «Αλεξανδρούπολις 14» εκτελέστηκε με συμμετοχή ελληνικών και αιγυπτιακών πολεμικών από τις 8 έως τις 14 Δεκεμβρίου. Περίπου το ίδιο διάστημα (7-12 Δεκεμβρίου) μαχητικά αεροπλάνα από την Ελλάδα και το Ισραήλ έκαναν ασκήσεις τακτικής αεροπορικής υποστηρίξεως ναυτικού μαζί με μια γαλλική φρεγάτα.

Τέσσερις ασκήσεις ειδικών δυνάμεων έγιναν τις πρώτες μέρες του χρόνου. Από τις 3 έως τις 17 Ιανουαρίου κλιμάκια της 13 ΔΕΕ (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), της Ζ' ΜΑΚ (Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών) και του ΕΤΑ (Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών), από πλευράς Στρατού Ξηράς, μαζί με τη ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) του Ναυτικού και την 31 ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Ερεύνης Διασώσεως) ασκήθηκαν από κοινού με το 352 SOG (Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων) της αμερικανικής αεροπορίας, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Ακολούθησαν ασκήσεις ρίψεως αλεξιπτωτιστών και λέμβων σε συνεργασία πάλι με αμερικανούς, καθώς και συνεκπαίδευση πεζοναυτών με ρίψη αλεξιπτωτιστών και καταδύσεις μαζί με Βρετανούς πεζοναύτες. Οι ελληνοαμερικανικές συνεκπαιδεύσεις συνεχίστηκαν με ασκήσεις ατομικής τακτικής, περιπόλων μάχης και ορεινού αγώνα. Στις αρχές Μαρτίου, εξάλλου, η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ασκήθηκε στις αμφίβιες επιχειρήσεις με την 22 MEU (Μονάδα Εκστρατείας) των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Ευθύμιος Π. Πέτρου
(Εφ. Δημοκρατία-28/12/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger