Αρχική » » Απάντηση στην Τουρκία με διπλωματικά όπλα

Απάντηση στην Τουρκία με διπλωματικά όπλα


■ Κινήσεις εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο επιχειρεί η Αθήνα. 
■ Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται το Πεντάγωνο και ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ 
p.karvounopouios@realnews.gr

Με κινήσεις ενότητας και αποφασιστικό­τητας, αλλά και με διπλωματικές ενέργειες εκτόνωσης της έντασης απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις. 

Αύριο Δευτέρα, σε μια κατεξοχήν συμβολική κίνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας...
επισκέπτεται το Πεντάγωνο, όπου θα ενημερωθεί από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία για την ετοιμότητα και το αξιό­μαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μόλις θα έχει επιστρέφει από την Άγκυρα -όπου επρόκειτο να παρουσιάσει σχέδιο για την απεμπλοκή από την ένταση, ενόψει της έλευ­σης του Αχμέτ Νταβούτογλου το άλλο Σάββα­το στην Αθήνα-, θα ενημερώνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει «γκρίζο» Καστελόριζο για να επιβεβαιώσει και τις «γεω­γραφικές γνώσεις» του πρωθυπουργού της. Ο Αχ. Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε πει ότι «το Καστελόριζο είναι ένα νησί της Μεσογείου». Η παρενόχληση του στρατιωτι­κού ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στο Καστελόριζο είναι ενδεικτική των προθέσεων των Τούρκων. 

Έχει γίνει καθεστώς 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι χειριστές των τουρκικών ραντάρ στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα σε πιλότους αεροσκαφών και ελικοπτέρων που πετούν πέριξ του Καστελόριζου. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η συγκεκριμέ­νη τακτική έγινε καθεστώς. Πιλότοι αεροσκαφών διάφορων εταιρειών -κυρίως της Ολυμπι­ακής- έχουν καταθέσει αναφορές στην Υπηρε­σία Πολεμικής Αεροπορίας για τέτοιου είδους παρενοχλήσεις. Την Πέμπτη, οι Τούρκοι γνώρι­ζαν πολύ καλά ποιος επέβαινε στο ελικόπτερο που πήγαινε στο Καστελόριζο. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας. Οι Τούρκοι, εκτός από τις συνεχείς κλή­σεις προς τους χειριστές του CHINOOK -οι οποί­ες αγνοήθηκαν-, έκαναν ακόμη ένα βήμα κλι­μάκωσης. Τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν, την ώρα που το CHINOOK βρισκόταν στην τελική διαδικασία προσγείωσης, δύο τουρκικά F-16 να απογειώνονται από την αεροπορική βάση της Μπαντίρμα. Είναι η βάση των «σκληρών» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκεί που σταθμεύει και η πολεμική μοίρα που ευθύνεται για τον θάνατο του Κώστα Ηλιάκη. 

Στην περιοχή του Καστελόριζου πετούσαν ελ­ληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία ήταν έτοι­μα να επέμβουν σε περίπτωση που οι Τούρκοι έφθαναν στα άκρα. Αυτή τη φορά δεν επιχεί­ρησαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Δεν θα αργήσουν να το επιχειρήσουν και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Να θυμίσουμε την απί­στευτη και επικίνδυνη παρενόχληση του μετα­γωγικού αεροσκάφους C-130, το οποίο μετέφερε τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τη συνοδεία του στην Κύπρο. 

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν ο υπουργός Εξωτε­ρικών Ευ. Βενιζέλος αναχωρήσει για την Τουρ­κία και λίγες ημέρες έπειτα από την επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχου Χρήστου Βαΐτση στην Κωνσταντι­νούπολη. Εκεί πήγε καλεσμένος στον γάμο του γιου του Τούρκου ομολόγου του! Ο αντιπτέραρχος Χρ. Βαΐτσης αποδέχτηκε την πρόσκλη­ση με προτροπή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος έχει την άποψη ότι οι δίαυλοι επι­κοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Φαίνεται όμως ότι η Άγκυρα έχει σκο­πό να τραβήξει το σχοινί και παίρνει το ρίσκο ακόμη και να σπάσει. 

Οι επιτελείς του Πενταγώνου ανησυχούν από την επιμονή της Άγκυρας στην πρόκληση μικρών αλλά προκλητικών και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνων επεισοδίων στο Αιγαίο. Σημάδια εκτόνωσης δεν προκύπτουν από πουθενά από την τουρκική πλευρά και αυτό προκαλεί μεγά­λο προβληματισμό και ένταση στην Αθήνα, που δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να προσθέσει στα πολλά και μεγάλα προβλήματα και μια σοβα­ρή ελληνοτουρκική κρίση. Το κακό είναι ότι η αποφυγή της δεν είναι μόνο στο δικό της χέρι. 

(REAL NEWS-30/11/2014)

1 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΥΠΟΥ ΙΜΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΑΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger