Αρχική » » ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟ «BARBAROS»

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟ «BARBAROS»


Ενισχυμένη η ελληνική πα­ρουσία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ σε αυξημέ­νη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυ­νάμεις, ιδίως το Πολεμι­κό Ναυτικό, προκειμένου να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριό­τητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayreddin Pasa», του οποίου η επίσημη εξαγγελία, παράνομων, ερευνών (NAVTEX) εντός της Αποκλειστι­κής Οικονομικής Ζώνης της Κυ­πριακής Δημοκρατίας έληξε κανονικώς στις 30 Δεκεμβρίου. 

«Το ελληνικό ενδιαφέρον εντο­πίζεται στο αν το σκάφος αυτό θα αποχωρήσει από την περιοχή επιστρέφοντας...
στη βάση του ή απλώς θα μετακινηθεί αλλού, δηλαδή σε άλλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζοντας την προκλη­τική του παρουσία και δραστη­ριότητες», είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Παραπο­λιτικών», υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης. 

Στο εύλογο δεύτερο ερώτημα, αναφορικώς με το πώς μπορεί να γίνει αυτή η «παρακολούθηση» του σκάφους από ελληνικής πλευ­ράς, η ίδια πηγή μάς απάντησε τα εξής: «Υπάρχει ελληνική παρου­σία τόσο στην εγγύς περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου έχουν μεταφερθεί, ώστε να είναι εγγύτερα στην περιοχή του ελλη­νικού ενδιαφέροντος, όλα τα επιμέρους στοιχεία μας». 

Ποια είναι αυτά; Στην εγγύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσο­γείου και με «επίκεντρο» την Κύ­προ κινούνται -ως γνωστόν- δύο μονάδες του ελληνικού Στόλου, με διπλή αποστολή. Πρόκειται για την πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης», τύπου Super Vita, το νε­ότερο σκάφος του Στόλου, και την πυραυλάκατο «Ρουσσέν», ίδι­ου τύπου, που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως UNIFIL, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, και η οποία μόλις προ ολίγων ημερών, στις 28 Δε­κεμβρίου, αντικαταστάθηκε από την πρώτη, που αποτελεί αδελ­φό πλοίο της Διοικήσεως Ταχέ­ων Σκαφών του Αρχηγείου Στό­λου. Μάλιστα, αμέσως μετά την εν λόγω εναλλαγή των δυο πλοί­ων επρόκειτο να αποπλεύσει από την Κύπρο η πυραυλάκατος «Ρουσσέν», αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω σφοδρής κακοκαιρί­ας. Έτσι, ο απόπλους της πραγμα­τοποιήθηκε την επομένη, 29 Δε­κεμβρίου, όταν «έπεσε» ο καιρός, οπότε και ανέλαβε επισήμως υπη­ρεσία ο «Κρυσταλλίδης». 

Η άλλη επιχείρηση στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα με πολε­μικό πλοίο στην ευρύτερη πε­ριοχή ήταν η ΝΑΤΟϊκή «Active Endeavour», για την πάταξη της τρομοκρατίας στη θάλασσα. Η χώρα μας έλαβε μέρος με ένα υποβρύχιο, «συμπτωματικώς» όσο χρόνο ήταν το τουρκικό ερευνη­τικό σκάφος στην περιοχή, οπότε και το ελληνικό σκάφος είχε και αυτό διπλή αποστολή: Αφενός τις συμμαχικές υποχρεώσεις και αφετέρου αυτήν του καθαρώς ελ­ληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή της παρακολουθήσεως του τουρ­κικού σκάφους. Η τυπική αποχώ­ρηση του «Barbaros» από την περιοχή συνέπεσε και με τη λήξη της περιόδου της ελληνικής παρουσί­ας (και του σκάφους) στην επιχεί­ρηση. Όμως, η ελληνική πλευρά (ΓΕΝ και φυσικά ΓΕΕΘΑ) φρόντι­σε και απέστειλε ένα άλλο ελλη­νικό υποβρύχιο να περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ανατο­λικής Κρήτης και Μεγίστης (Καστελλορίζου). 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Επιπλέον, στο κρίσιμο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδος, με την αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του γεωστρατηγική σημασία, οι Έλληνες επιτελείς έχουν μεταφέ­ρει το βάρος της μόνι­μης ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην ευρύ­τερη περιοχή. Έτσι, όλο το τελευταίο κρίσιμο δι­άστημα ναυλοχεί σε μό­νιμη βάση μία πυραυλάκατος στο Καστελλόριζο και άλλη μία στον Άγιο Νικόλαο της Ανα­τολικής Κρήτης, ενώ και το «σκο­πούν πλοίο» του Στόλου, μια φρε­γάτα επιφορτισμένη με τον ρόλο της «αμέσου ετοιμότητος», εξαιτί­ας της παρουσίας του «Barbaros» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ναυλοχεί μονίμως στη θαλάσσια περιοχή της Αστυπάλαιας, πολύ κοντά στη ζώνη του άμεσου ελληνικού ενδι­αφέροντος. 

Συμφώνως με την ίδια ανώτατη στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ, «η διάταξη αυτή θα διατηρηθεί για όσο ακριβώς διάστημα απαιτηθεί και μέχρι να βεβαιωθούμε απο­λύτως περί των προθέσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους». 

Συγκυρίες και μνήμες... Ιμίων 

Η ελληνική πλευρά έχει επιπλέον δύο λόγους να βρίσκεται σε ετοιμότητα: Πρώτον, η τουρκική πρόκληση την ημέρα των Χριστουγέννων, με την ακατανόητη πτήση αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας της τουρκικής Αεροπορίας, που πραγματοποίησε μία μόνο παραβίαση, η οποία, αν και επιχειρησιακώς δεν προκάλεσε πρόβλημα, σε καθαρά ηθικό επίπεδο ενόχλησε σφοδρότατα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την αντίστοιχη στρατιωτική των Ε.Δ., κυρίως για τον συμβολισμό της. Πρωτοφανής ήταν και η τουρκική πρόκληση της 29ης Δεκεμβρίου, όταν λίγες ώρες μετά την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τρεις υπερ-πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ένα από τα οποία ήταν η Σάμος! Δεύτερον, σε καθαρώς επιχειρησιακό επίπεδο, φαίνεται ότι εξαιτίας των τουρκικών ενεργειών έχει κλονιστεί η όποια εμπιστοσύνη υπήρ­χε μεταξύ των ηγεσιών, αφού άλλα λέει η τουρκική πολιτική ηγεσία και άλλα κάνουν οι στρατιωτικοί (ή και το αντίστροφο). Τελευταίο παράδειγμα, αυτό των χαμόγελων και των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, που πήγε και χαιρέτησε την παραμονή των Χριστουγέννων τους Έλληνες στρατιώτες στο ακριτικό φυλάκιο των Καστανιών στον Έβρο, ενώ την επομένη, ανήμερα τα Χριστούγεννα, η προαναφερθείσα τουρκική πρόκληση «χάλασε το εκμέκ», όπως εύστοχα επισήμανε Έλληνας στρατιωτικός. Επιπροσθέτως σε όλα αυτά έρχονται το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και η προεκλογική περίοδος. «Η περίοδος που διέρχεται η χώρα μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη των Ιμίων. Και δεν αναφέρομαι στη χρονική ταύτιση μόνο, αλλά και στη γενικότερη πολιτική συγκυρία. Τώρα οι Ένοπλες Δυνά­μεις οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικές, για να μην έχουμε νέα εθνικά προβλήματα», τόνισε η ίδια πηγή, δίνοντας το στίγμα της αυξημένης ελληνικής προσοχής. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-03/01/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger