Αρχική » » Δύο ασκήσεις ετοιμάζει η Τουρκία στην Κύπρο!

Δύο ασκήσεις ετοιμάζει η Τουρκία στην Κύπρο!


Επιδιώκει διαρκή στρατιωτική παρουσία έως και τις 6 Απριλίου

Εντείνει τις προκλήσεις στην Κύπρο η Άγκυρα, εκδίδοντας NOTAM -στον αέρα- και NAVTEX -στη θάλασσα-, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών και αεροναυτικών ασκήσεων, επιδιώκοντας διαρκή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Ανησυχία προκαλεί η συγκεκριμένη στάση σε Αθήνα - Λευκωσία, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητά «συμβουλευτική βοήθεια» από παλαιότερους Προέδρους και ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Παρόντος του Ι. Κασουλίδη, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε χθες στο προεδρικό μέγαρο τους Δ. Χριστόφια, ...Γ. Βασιλείου και τους πρώην ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, Μάρκο Κυπριανού, Γιώργο Ιακώβου και Νίκο Ρολάνδη.

Την κατάσταση επιτείνουν οι οικονομικές εξελίξεις, με την τρόικα να «κατεβαίνει» στην Κύπρο (27 Ιανουαρίου) για την αξιολόγηση εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος διάσωσης. Στο επίκεντρο θα τεθεί «το πλαίσιο αφερεγγυότητας», μετά την εμπλοκή και την αναβολή εκταμίευσης των δόσεων (σ.σ.: της 5ης από το ΔΝΤ και της 6ης από την ΕΚΤ).

Το «Μπαρμπαρός» ήρθε για να μείνει, διαμηνύει η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις. Μετά τη NAVTEX, με την οποία έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές ακόμα και νοτιοδυτικά της Κύπρου έως τις 6 Απριλίου (!) για έρευνες του «Μπαρμπαρός», με νέες ΝΟΤΑΜ προχώρησε σε δέσμευση περιοχής στο FIR Λευκωσίας, δυτικά της Πάφου, στα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΝΟΤΑΜ, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα δύο ασκήσεις: μία έρευνας και διάσωσης, και μία καθαρά στρατιωτική με αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας.

Πάντως, η κοινοπραξία ENI-KOGAS συνεχίζει τις εργασίες στο οικόπεδο 9, παρά τις προκλήσεις. Στην Αθήνα, ο Ευ. Βενιζέλος κατά την κοπή της πίτας στο ΥΠΕΞ τόνισε: «Παρά την προεκλογική περίοδο, ασκούμε εξωτερική πολιτική με απόλυτη πολιτική ουδετερότητα, με μόνο γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Νίκος Σταυρουλάκης
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/01/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger