Αρχική » » Οι Γερμανοί ξανάρχονται με νέες αυθαιρεσίες

Οι Γερμανοί ξανάρχονται με νέες αυθαιρεσίες


• Εξοπλιστικά: Παρά τις καταγγελίες περί ατασθαλιών στη διακρατική συμφωνία για την προμήθεια πυρομαχικών, η γερμανική εταιρεία συνεχίζει την αντισυμβατική συμπεριφορά της. 
• Οι Γερμανοί απέστειλαν προς την ελληνική πλευρά ένα καινούργιο υπόδειγμα εκδόσεως πιστοποιητικού τελι­κού χρήστη όχι για το σύνολο της ποσότη­τας αλλά μόνο για τα 1.500 βλήματα DM63 και τα 3.000 DM12Α2, αφήνοντας το θέμα των υπολοί­πων 7.500 φυσιγγί­ων στον αέρα. 

του Μάνου Ηλιάδη 

Θα περίμενε κανείς ότι με­τά τα δυο διαδοχικά δη­μοσιεύματα της «Ε» (9/11/2014 και 16/11/2014) για τις αυ­θαιρεσίες που ανεδείχθησαν στην προ­μήθεια των πυρομαχικών για τα άρμα­τα Leopard-2ΗΕ L, και Leopard 2Α4 εκ της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της γερμανικής προμηθεύτριας εταιρείας RWM, το θέμα αυτής της χρονίζουσας για πάνω από περίπου δώδεκα χρόνια προμήθειας θα διευθετείτο κατά τρό­πον που θα προστατεύονταν τα συμφέ­ροντα της ελληνικής πλευράς. 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα περιεπλάκη όταν οι αρμόδιοι του ΓΕΣ διαπίστω­σαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ...αφε­νός μεταξύ των αποφάσεων των υπη­ρεσιακών συμβουλίων (ΣΑΣΠ, Ανώτα­το Στρατιωτικό Συμβούλιο και Συμβού­λιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) και του ΚΥΣΕΑ και αφετέρου της μονομε­ρούς αποφάσεως της προμηθεύτριας εταιρείας να προτείνει τους δικούς της όρους για την υλοποίηση της εν λόγω προμήθειας, σε αντίθεση με τους όρους της υπογραφείσας διακρατικής συμφω­νίας με τη Γερμανία. Η εν λόγω συμ­φωνία προέβλεπε την προμήθεια 9.000 φυσιγγίων κινητικής ενέργειας (δια­τρητικά θώρακος) τύπου DM63, 3.000 φυσιγγίων χημικής ενέργειας (εκρηκτι­κά) DM12Α2 και εν γένει μέσα και υ­πηρεσίες αρχικής υποστηρίξεως αυτών (165 συλλογές αναβαθμίσεως υπολο­γιστών ελέγχου πυρός κ.λ.π.). Το ύψος της εν λόγω διακρατικής συμφωνίας ανήλθε σε 49.608.000,00 ευρώ, τα ο­ποία η ελληνική πλευρά κατέβαλε με έμβασμα στις 7 Φεβρουάριου 2014. 

Ζήτημα τιμής 

Όπως αναφέραμε στα προαναφερθέ­ντα δύο φύλλα της «Ε», ενώ το ΚΥΣΕΑ είχε εγκρίνει την προμήθεια συγκεκρι­μένου τύπου πυρομαχικών-των DM63, οι Γερμανοί επανήλθαν προσφέροντας μόνο 1.500 φυσίγγια αυτού του τύπου (από αποθέματα) και τα υπόλοιπα 7.500 του νεότερου και μη πιστοποι­ημένου τύπου DM63Α1. Οι διαφορές ήταν πολλές και σημαντικές. 

Πρώτον, το σύνολο της εν λόγω προμηθείας κατά την εκ των υστέρων υποβληθείσα γερμανική πρόταση (με­τά την υπογραφή της συμβάσεως και τη λήψη του συμφωνηθέντος ποσού των 49.698.000,00 ευρώ) ανήλθε σε 51.527.970,00 ευρώ, ήτοι περί τα 1,8 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αρ­χική συμφωνία. 

Δεύτερον, το γεγονός της αδικαιο­λόγητα υψηλής τιμής των 1.500 παλαιότερων φυσιγγίων DM63, που θα παραδοθούν από αποθέματα (γιατί ο τύπος δεν είναι σε παραγωγή), για τα οποία οι Γερμανοί ζητούν 5.336,57 το ένα, ακριβότερα δηλαδή από τα νεό­τερα DM63Α1 που θα παραχθούν στο μέλλον, για τα οποία ζητούν τρεις δι­αφορετικές τιμές (ανάλογα με τον χρόνο παραδόσεως). Ήτοι, 4.929 ευρώ για τα πρώτα 3.000 φυσίγγια, 5.004 ευρώ για τα επόμενα 3.000 και 5.007 για τα τελευταία 1.500 φυσίγγια. Τού­το, δε, όταν ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε πρόσφατα από την Ολλανδία (από αποθέματα πάλι) αντίστοιχα βλήματα προς 2.500 ευρώ το ένα (!), ήτοι 4.254.855 ευρώ χαμηλότερα από την τιμή που απαιτούν οι Γερμανοί για την ποσότητα των 1.500 φυσιγγίων. 

Αντιδράσεις 

Όπως ήταν φυσικό, οι αρμόδιες υπη­ρεσίες του ΓΕΣ αντέδρασαν, επισημαί­νοντας τα παραπάνω και αρκετές άλ­λες σημαντικές διαφοροποιήσεις της γερμανικής προτάσεως (χρονοδιά­γραμμα παραδόσεων, κόστος πιστο­ποιήσεως κ.ά.) και απαίτησαν την υ­λοποίηση της προμήθειας σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, ήτοι την παραλαβή των εγκεκριμένων από το ΚΥΣΕΑ DM63. Άλλως, απαίτησαν την επανασυγκρότηση επιτροπών διαπραγματεύσεων ή τη σύσταση νέας επιτροπής για την περαιτέρω διερεύ­νηση των υφιστάμενων διαφοροποιή­σεων και αδυναμιών υλοποιήσεως των συμφωνηθέντων. Επιπλέον, ζήτησαν επαναπροσδιορισμό της τιμής κτήσεως των DM63 σε περίπτωση που δεν υφί­σταται η δυνατότητα προμήθειας των βλημάτων αυτών από νέα παραγωγή και προσφερθούν βλήματα από απο­θέματα του γερμανικού στρατού, λαμ­βάνοντας υπόψη την αγορά του αντίστοιχου τύπου από την Ολλανδία προς 2.500 ευρώ το τεμάχιο. 

Το ύποπτο πιστοποιητικό και οι πιέσεις στο ΓΕΣ 

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ η εξέλιξη μετά τα δύο δημοσιεύ­ματα της «Ε»; Οι Γερμανοί απέστειλαν προς την ελληνική πλευρά ένα καινούργιο υπόδειγμα εκδόσεως πιστοποιητικού τελικού χρήστη (End user certificate) όχι για το σύνολο της ποσότη­τας, όπως ήταν το αρχικώς αιτηθέν (που περι­είχε όλα τα βλήματα και προσφερόμενες υπη­ρεσίες), αλλά μόνο για τα 1.500 βλήματα DM63 και τα 3.000 DM12Α2, αφήνοντας το θέμα των υπόλοιπων 7.500 φυσιγγίων στον αέρα. 

Οι αρμόδιοι του ΓΕΣ αρχικά αντέδρασαν στην έκδοση ενός τμηματικού πιστοποιητικού τελικού χρήστη, γιατί δεν είχε ακόμη γίνει αποδεκτό από το ΓΕΣ το σχέδιο της συμβάσε­ως σύμφωνα με τις επιθυμίες των Γερμανών, με συνέπεια να μην τηρείται η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, πράγμα που περιέργως υποστηρίζει η ΓΔΑΕΕ. Να σημειωθεί ότι η τελευταία είχε και αυτή αρνηθεί τον περασμένο Αύγουστο να το αποδεχθεί για τους λόγους που αναφέ­ραμε παραπάνω, όπως, π.χ., το θέμα του διαφορετικού τύπου και κυρίως των στοιχείων που αφορούν την αξία των αναφερόμενων στο εν λόγω πιστοποιητικό ποσοτήτων πυρομαχικών. 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ανώ­τατο στέλεχος του Στράτου και πολιτικό στέ­λεχος του ΥΠΕΘΑ άσκησαν εντέχνως πιέσεις στο ΓΕΣ, προκειμένου να εκδοθεί το τμημα­τικό πιστοποιητικό τελικού χρήστη. Για να πεισθούν οι αρμόδιοι του ΓΕΣ, η ΓΔΑΕΕ -κα­τά τις πληροφορίες μας- επέδειξε και επιστο­λή εκ μέρους ανθρώπου της γερμανικής ε­ταιρείας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί εργασία στα ΕΑΣ, τη στιγμή, βέβαια, που η παρτίδα των εν λόγω πυρομαχικών θα έρθει έτοιμη από τη Γερμανία. 

Τελικώς, κατόπιν των συνεχιζόμενων πι­έσεων από τους εν λόγω, το ΓΕΣ εξέδωσε το πιστοποιητικό τελικού χρήστη για τα 1.500 φυσίγγια DM63 του αποθέματος, χωρίς να κάνει σχόλιο για την τιμή. 

Αβεβαιότητα 

ΟΛΕΣ αυτές οι καθυστερή­σεις, οι οποίες οφείλονται στη στάση της γερμανικής πλευράς, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη ματαίωση υλοποιήσεως αυτής της προ­μήθειας. Αν, πάντως, η προμήθεια αυτή προχωρήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες των Γερμανών, δεν αποκλεί­εται κάποιοι να κληθούν να δώσουν κάποτε εξηγήσεις. 

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-10/01/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger