Αρχική » » ΚΙ ΟΜΩΣ, Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ

ΚΙ ΟΜΩΣ, Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ


Γιάννης Παπαδάτος 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ του παγκοσμίου πρω­ταθλήματος σκακιού στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στον Νορβηγό πρωταθλητή Κάρλσεν και τον Ινδό Ανάνι, ήταν κάτι παραπά­νω από ένα αθλητικό γεγονός. Ήταν, σύμφωνα με το δημοφιλέστερο σκα­κιστικό περιοδικό στον κόσμο «New in Chess», η προσπάθεια του Πούτιν να ξαναδώσει στο ρωσικό σκάκι την αίγλη της σοβιετικής εποχής. Γι' αυτό παρέστη στις τελετές έναρξης και λή­ξης, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του δύο παλιές δόξες του σοβιετικού σκα­κιού. Τους πρώην παγκόσμιους πρω­ταθλητές Κάρποφ και Σπάσκι. 

Ξανακάνοντας το βασιλικό παιχνίδι σύμβολο της ρωσικής ισχύος, ο Πούτιν θέλησε να στείλει πολλαπλά... μηνύ­ματα στους Δυτικούς εραστές της ση­μειολογίας: Η Ρωσία είναι πάλι εδώ, είναι δυνατή και διεκδικεί πρωτεύο­ντα ρόλο στα παγκόσμια πράγματα. 

Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Αρκούδα στραπα­τσαρίστηκε άσχημα. Έχασε πάνω από τη μισή Ουκρανία. Έπεσε σε βαθιά οικονομική κρίση λόγω των κυρώσε­ων. Απομονώθηκε διπλωματικά και παραμένει μπαμπούλας στα μάτια της δυτικής κοινής γνώμης. 

Κι όμως, αυτή η ταλαιπωρημένη Ρωσία, που έχει μείνει πίσω στην αγροτική μεταρρύθμιση, που δεν απέ­κτησε ποτέ ηγετική μεσαία τάξη, που υστερεί σε εξαγώγιμη τεχνολογία που κάποιοι την αποκαλούν «ένα τεράστιο βενζινάδικο της Gazprom» και που κυβερνάται εν πολλοίς από διεφθαρ­μένους ολιγάρχες, είναι μέχρι στιγμής ο νικητής στα σημεία της παγκόσμιας γεωπολιτικής παρτίδας! 

Η άποψη βέβαια είναι υποκειμενι­κή, αλλά βασίζεται στην εξής διαπίστωση: Πολύ απλά η Ρωσία, χωρίς να είναι πια υπερδύναμη, καλύπτει τα γεωστρατηγικά κενά που αφήνει πίσω της η ανεπάρκεια των Αμερικα­νών και η ανυπαρξία των Ευρωπαί­ων. Με τις άμεσες ή έμμεσες επεμβά­σεις τους στη Λιβύη, στη Συρία και το Ιράκ, οι Αμερικανο-ευρωπαίοι κα­τέστρεψαν τρία από τα πιο συγκρο­τημένα κράτη του αραβικού κόσμου, ανοίγοντας μεσομακροπρόθεσμα το παράθυρο για επάνοδο της ρωσικής επιρροής. 

Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποσυρθεί από Ιράκ και Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω τους ένα χάος που είναι αδύνατο να καλυφθεί από Τουρκία, Ιράν και Σαου­δική Αραβία. 

Με την Ευρώπη να έχει μετατρα­πεί σε ζώνη ανασφάλειας, οικονομι­κής δυσπραγίας και διπλωματικο-στρατιωτικής ασημαντότητας, με την Ινδία να έχει το ένα τρίτο του πλη­θυσμού της χωρίς ηλεκτρικό και την Κίνα το μισό δικό της σε κατάσταση αγροτικής πενίας, η Ρωσία κουτσά-στραβά αποκτά ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή και την Ασία (Ινδία, Ιαπω­νία, Βιετνάμ), μη παραλείποντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα αντια­μερικανικά αισθήματα της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Αργεντινή). 

Ποτέ δεν έπαψε άλλωστε να είναι πυρηνική και στρατιωτική δύναμη, διαφυλάσσοντας αυτό το ατού της σαν κόρη οφθαλμού. Γι' αυτό οι αμυντικές δαπάνες δεν υπέστηκαν καμία περικοπή στον κουτσουρεμένο κατά 10% προϋπολογισμό του 2015... 

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-24/01/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger