Αρχική » » ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ :Σκόνη και θρύψαλα.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ :Σκόνη και θρύψαλα.


Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα... 

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουάριου σηματοδοτεί, πλην όλων των άλλων, το κύκνειο άσμα ενός κινήματος, ενός κόμ­ματος που σημάδεψε με την πολιτική του τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, του ΠΑΣΟΚ. Το μεν επίσημο ΠΑΣΟΚ εξελέγη έβδομο και τελευταίο κόμμα από αυτά που εισέρχονται στη Βουλή, καταγράφοντας ποσοστό 4,68% και εκλέγοντας μόνο δεκατρείς βουλευτές. Το δε νεοσύστατο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν κατάφερε τελικά να πιάσει το όριο του 3%. 

Η συνολικά ασθενική πολιτικά εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που στηρίχθηκε στο επιχείρημα...
της δύναμης σταθερότητας, ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη Χαριλάου Τρικούπη την προεκλογική περίοδο. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του2012 είχαν κάνει την επιλογή τους, πηγαίνοντας κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο Ποτάμι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. 

Η επόμενη μέρα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προοιωνίζεται δύσκολη. Παρέλαβε ένα κόμμα εξουσίας και το έφτασε στα χαμηλότερα ιστορικά αποτέλεσμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι συνέπραξε με τη ΝΔ, στις τάξεις της οποίας συγκαταλέγονται πολιτικοί με επιεικώς ακραίες θέσεις, όπως ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοείται. Ενώ άνοιξε τη συζήτηση για το συνέδριο του κόμματος, δεν δείχνει διατεθειμένος να δρομολογήσει άμεσα τις εξελίξεις για τη διαδοχή του. Την ίδια στιγμή οι επίδοξοι δελφίνοι προετοιμάζονται, ακόμα κι αν το κόμμα δεν αποτελεί παρά ισχνό απολειφάδι του παρελθόντος του. Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος, που αμφότεροι εξελέγησαν στη Β' Αθηνών, ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έμεινε εκτός Βουλής. 

Όλοι, πάντως, θεωρούν ότι τη μεγάλη ζημιά στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα την έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, υποστηρίζοντας ότι αν αθροίσουμε τα ποσοστά των δύο κομμάτων το ΠΑΣΟΚ θα ήταν τρίτο κόμμα, κάτι που όμως αποτελεί εικασία που μπορεί να μην έχει σχέση με την πολιτική πραγματικότητα. 

Κίνημα: «Συνεχίζουμε, οργανωνόμαστε, παρακολουθούμε» 

Τον αυτόνομο δρόμο του θα συνεχίσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών «χτίζοντας» πάνω στο θετικό πρώτο δείγμα γραφής του στις πρόσφατες εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή ανοιχτού συνεδρίου, πιθανώς μέσα στον Φεβρουάριο και αφού προηγηθεί εθνική συνδιάσκεψη, ενώ παράλληλα διοργανώνονται διαδικασίες διαβούλευσης για την οργανωτική δομή του Κινήματος αλλά και τομείς δράσης και παρακολούθησης της πολιτικής καθημερινότητας. 

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το σχόλιο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ. «Η Αριστερά δεν μπορεί να περιμένει πρόοδο και σοβαρότητα από μια συνεργασία με την πιο δημαγωγική και σε αρκετές περιπτώσεις ακραία Δεξιά. Είναι κρίμα η ελπίδα να σπαταλιέται με τέτοιες κινήσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με προοδευτικές επιλογές - τις οποίες και έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα». 

Η μη είσοδος στη Βουλή θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθώς ο χρόνος προετοιμασίας ήταν ελάχιστος. Ωστόσο, τέθηκαν οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις, για τη διεύρυνση του Κινήματος αλλά και για τη διάχυση των θέσεών του μέσα από δομές αυτοοργάνωσης και κοινωνικής συμμετοχής. Σταθερή παραμένει παράλληλα η θέση υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος που να δί­νει στον λαό το δικαίωμα της απόφασης για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου σωτηρίας. 

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του Κινήμα­τος με το ΠΑΣΟΚ αλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες τού μέχρι πρότινος «σπιτιού» πολλών εκ των μελών του ΚΙΔΗΣΟ, κύκλοι αναφέρουν ότι παρακολουθούν ως παρατηρητές τις διαδικασίες αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-29/01-04/02/15) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger