Αρχική » » Στρατιωτικοί στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων

Στρατιωτικοί στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων


του διεθνολόγου - στρατιωτικού αναλυτή 
Δρα Αθανάσιου Ε. Δρούγου 

Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων δεν έκρυβαν κά­ποιες εκπλήξεις σχετικά με την παρουσία και τα ονό­ματα των στρατιωτικών ε.α των ΕΔ και ΣΑ που ζητούν την ψήφο του λαού στις προσεχείς εκλογές. Όλα τα κόμματα -ακόμα και το ΚΚΕ- έχουν συμπεριλάβει στρατιωτικούς στα ψηφοδέλτιά τους, αλλά δεν θα μπο­ρούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι πολύ δυνατά ονόματα με διευρυμένες γνώσεις και ενισχυμένο εκτό­πισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένα όνομα επίτιμου αρχηγού Γενικού Επιτελείου. 

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εκπλήξεις, πέραν ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων, όπως του... προέδρου του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων του Στρατού στη Λάρισα, συνταγματάρχη ε.α Παπαπαρίση, που από σφοδρότατα αντιμνημονιακός επί δύο χρόνια (ειδικά στον διαδικτυακό χώρο) έγινε τε­λικά ένα με τους μνημονιακούς υποψηφίους της ΝΔ, προκαλώντας σε εκατοντάδες στελέχη των Ε.Δ αλγεινή εντύπωση και αρνητικότατα σχόλια για τον καιροσκο­πισμό του. Πάντως, η βαθιά οικονομική κρίση στις οι­κογένειες των αξιωματικών που περνάνε πολύ δύσκο­λα χωρίς να τις έχουν υποστηρίξει οι φυσικές τους, αλ­λά και οι διαδοχικές πολιτικές τους ηγεσίες, την τελευ­ταία πενταετία τους επηρέασε αποτρεπτικά. 

Αρκετοί κυρίως μεσαίων και κατώτερων βαθμών εντάχθηκαν στη X.Α στην όποια παρατηρούμε τους πιο πολλούς αριθμητικά. Ασφαλώς, πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα λάβει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, σε ποιες περιοχές θα εκλέξει τοπικό βουλευτή και ασφαλώς αν θα εκλεγεί στρατιωτικός. Πάντως, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η Χ.Α έδωσε γραμμή να ψηφι­στούν στρατιωτικοί, κάτι που φάνηκε από την εκλογή των Συνοδινού και Επιτήδειου στην Ευρωβουλή. 

Θα ήθελα επιγραμματικά να επισημάνω τα εξής, αναφορικά με τη συμμετοχή των στρατιωτικών στις προσεχείς εκλογές: 

Ονόματα, όπως των επίτιμων Α/ΓΈΣ και Α/ΓΕΝ, στρατηγού Κ. Ζιαζιά και ναυάρχου Κ. Χρηστίδη ΠΝ, που είχαν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκαν. Ειδικότερα, ο πρώτος άφησε εποχή με την παραίτησή του μη δεχό­μενος απαράδεκτες κομματικές παρεμβάσεις σε κρί­σεις αξιωματικών από την τότε προβληματική πολιτι­κή ηγεσία του υπουργείου. 

Δεν υλοποιήθηκε για ακόμα μια φορά -όπως εί­χε άλλωστε προβλεφθεί από τον υπογράφοντα- η έν­ταξη του επίτιμου Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Επί μήνες γίνονταν αναφορές, αλλά στο τέλος η ΝΔ κατέληξε στην επιλογή του επίτι­μου αρχηγού στόλου ναυάρχου Γρηγόρη Δεμέστιχα ΠΝ στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικράτειας, η οποία με τα υπάρχοντα δεδομένα των κομμάτων εί­ναι μη εκλόγιμη. 

Είναι πιο πολλοί οι απόστρατοι ανώτατων βαθ­μών που είναι υποψήφιοι από τα Σώματα Ασφαλείας παρά από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Από πλευράς ΝΔ, υπάρχει και το ευρύτερο πρό­βλημα που θα είναι η δεύτερη θέση, η οποία περιορί­ζει κατά 50 και πλέον τις βουλευτικές θέσεις στην επό­μενη Βουλή. Σημειώνεται ότι τα στελέχη των ΕΔ είναι απογοητευμένα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και δεν απο­κλείεται να ψηφίσουν, ως επί το πλείστον, μικρότερα δεξιά κόμματα. 

Τέλος, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στην πέμπτη θέση (η οποία ανάλογα με τα ποσοστά και άλλους παράγον­τες μπορεί να είναι εκλόγιμη) τοποθετήθηκε ο υπο­στράτηγος ε.α των ΤΘ. Νικόλαος Τόσκας, ένας ικανός και σοβαρός αξιωματικός, προερχόμενος όμως από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ (το σημείο αυτό πολλοί συνά­δελφοι του εμμένουν να τονίζουν). 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-23/1/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger