Αρχική » » Η εκλογική ταλαιπωρία του Στρατού

Η εκλογική ταλαιπωρία του Στρατού


■ Έως το 2000 οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε γενική επιφυλακή και υπεύθυνες για τη φρούρηση όλων των τμημάτων. 
■ Η μείωση της θητείας επέφερε αλλαγές στο σύστημα. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 

Δεν είναι πολλά χρόνια που η μέρα των εκλο­γών σήμαινε γενική επιφυλακή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Άδειες αναστέλλονταν και το προσω­πικό ετίθετο σε επιφυλακή για τη φρούρηση των εκλογικών τμημάτων. Ελάχιστοι ετεροδημότες, μό­νιμα στελέχη, φυσικά, έπαιρναν κατ΄ εξαίρεση άδεια για να ψηφί­σουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και για τους υπολοίπους συντασσό­ταν ειδικός εκλογικός κατάλογος που εντασσόταν σε εκλογικά τμήμα­τα κοντά στο στρα­τόπεδο τους. Όσοι βέβαια πήγαιναν φρουρά στα εκλο­γικά τμήματα ψή­φιζαν εκεί. Όλοι οι υπόλοιποι έμεναν στα στρατόπε­δα χωρίς δικαίωμα εξόδου, μέχρις ότου βεβαιωθεί το αίσιο πέρας της εκλογικής διαδικασίας και δοθεί η πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβερνήσεως. 

Χρειάστηκε να αλλάξει αιώνας, να φτάσουμε στο 2000 για να αλλάξουν όλα αυτά. Σήμερα ο δικαστικός...αντιπρόσωπος έχει μόνος του την ευθύνη της κάλπης του τμήματός του και σε περίπτωση προβλήματος ή αναταραχής καλεί την Ελληνική Αστυνομία. 

Πέρα όμως από την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος, υπήρξαν και πολλοί πρακτι­κοί λόγοι που επέβαλαν τις αλλαγές. Κάποτε στρατιωτικές μονάδες ήσαν διεσπαρμένες σε όλη την επικράτεια. Κάθε νομός είχε τη στρα­τιωτική διοίκησή του, η οποία τις ημέρες των εκλογών αναλάμβανε την οργάνωση της φρούρησης των εκλογικών τμημάτων. Όπου δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών η δύνα­μη συμπληρωνόταν με άνδρες που μεταστάθμευαν από τα στρατόπεδα νεοσύλλεκτων. 

Όλα αυτά ήταν εύκολα την εποχή που μόνον ο Στρατός Ξηράς αριθμούσε περίπου 140.000 άνδρες, με τη στρατιωτική θητεία στους 22 μήνες και τη διάρκεια της βασικής εκπαιδεύσεως στις 40 μέρες. Η σταδιακή μείωση της θητείας, αλλά και η αναδιοργάνωση του Στρατού, που σταδιακά αφήνει όλες τις μη ακριτικές περιοχές χω­ρίς ενεργά στρατό­πεδα ή διοικήσεις, δεν επέτρεπαν να συνεχιστεί αυτό το -ούτως ή άλλως αναχρονιστικό- σύστημα φρουρήσεως των τμημά­των. Και η πράξη, κατά τα τελευταία χρόνια, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ήταν και περιττό. 

Καμία σημαντική ανωμαλία δεν σημειώθηκε στη διεξαγωγή των εκλογών, από τότε που έπαυσαν να φρουρούν τα τμήματα οι στρατιώ­τες. Παράλληλα, και οι Ένοπλες Δυνάμεις απαλλάχτηκαν από ένα περιττό βάρος. Πλέον τα στελέχη μπορούν να πάρουν την προβλεπό­μενη για όλους τους εργαζομένους άδεια για να ψηφίσουν στις περι­οχές τους ή να ακολουθήσουν τα οριζόμενα για τους ετεροδημότες. 

Έτσι εξέλιπε και μια σειρά από αιτιάσεις που επικαλούνταν ορισμένες πολιτικές παρατάξεις. Κάποιοι θεωρούσαν ότι οι στρατιωτικοί στέλνονταν να ψηφίσουν στοχευμένα σε περιφέρειες όπου βουλευτικές έδρες κρίνονταν για λίγες ψήφους. Άλλοι ενοχλούνταν από την παρουσία των στρατιωτών και απαιτούσαν να στέκονται έξω από τα τμήματα διότι η παρουσία των όπλων τους μπορεί να επηρέαζε τους ψηφοφόρους! 

Ισχυρισμοί εξίσου αναχρονιστικοί με όλο σύστημα εκείνης της εποχής, που όμως δημιουργούσαν ένα κλίμα εις βάρος του Στρατού, ο οποίος απλώς εφάρμοζε τις διαταγές του και τον νόμο. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/01/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger