Αρχική » » ΕΝΙΑΙΟ ΔΟΓΜΑ ΑΠΟ ΚΑΜΜΕΝΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΔΟΓΜΑ ΑΠΟ ΚΑΜΜΕΝΟ


 Ο Πάνος Καμμένος με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, στην έδρα του ΓΕΕΦ. 
 Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στην Κύπρο ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. 
 Σειρά ζητημάτων συζη­τήθηκαν στη μαρτυρική μεγαλόνησο μετά την επαναφορά της διατύπω­σης περί «εθνικού τόξου». 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com

Η κατάσταση, όπως έχει δι­αμορφωθεί σήμερα στο Κυπριακό, η ασφάλεια στις πλατφόρμες αντλήσεως αερίου στην ευρύτερη περιοχή, τα προβλήματα που θέτει η συνεχής και προκλητι­κή παρουσία του τουρκικού ερευνη­τικού σκάφους «Barbaros Hayreddin Pasa», καθώς και άλλα διμερή θέμα­τα ασφαλείας Ελλάδος-Κύπρου αποτέλεσαν το αντικείμενο της πρώτης επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Κομμένου, στη Λευκωσία. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Τε­τάρτη και Πέμπτη, στον «απόηχο» της ...απορρίψεως από την Άγκυρα της «προτροπής» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους Τούρ­κους να αποσύρουν το «Barbaros», ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύ­σεις στο Κυπριακό. 

Η απόρριψη της τουρκικής πλευράς ήλθε μέσω της «Χουριέτ», στην οποία διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο επειδή το ζήτη­σε ο Τσίπρας, ενώ επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση της. «Οι θέσεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως ισχύουν», ανέφερε η ίδια πηγή στην τουρκική εφημερίδα, λέγοντας ότι οι τρεις προτάσεις της Τουρκίας παραμένουν. 

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος συνοδευόταν και από τον αρχηγό ΓΈΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκο, έγινε δεκτός στη μαρτυρική μεγαλόνησο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρα­τίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου και μίλη­σε ενώπιον του Σώματος, τον ομό­λογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνι­κής Φρουράς, αντιστράτηγο Γιώρ­γο Μπασιακούλη, ενώ επισκέφθηκε και την έδρα της Ελληνικής Δύνα­μης Κύπρου. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Καμμένος είχε πει στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, τα εξής πολύ σημαντι­κά: «Πρώτιστο μέλημα μας είναι η εθνική ασφάλεια, η κατάσταση στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Ανατολι­κή Μεσόγειο. Επιμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκεί έχουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα, εκεί έχουμε την προτεραιότητα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά και από εκεί μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κυ­πριακού Ελληνισμού και να έχουμε την πλήρη θεώρηση του κυπριακού προβλήματος». Και πρόσθεσε: «θυ­μίζω ότι σε αυτή την αίθουσα πριν από πολλά χρόνια ακούστηκε το πε­ρίφημο “εθνικό τόξο”, το τόξο Θρά­κη-Αιγαίο-Κύπρος, που περιέγραψε πολύ σωστά ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Η επιθετικότητα και η αστάθεια που επικρατεί επιβάλλει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, την ετοι­μότητα μας στον μέγιστο βαθμό και σαφώς να είμαστε επιφυλακτικοί». 

Μήπως η επαναφορά του Δόγμα­τος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αποτελεί «απάντηση- στην τουρκι­κή προκλητικότητα και στις... βόλ­τες του «Barbaros» εντός της κυπρια­κής ή της ελληνικής ΑΟΖ πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλορίζου; Μήπως αποτε­λεί ένα στάδιο στην πολιτικο-διπλωματική σκακιέρα για να αποσυρθεί το «Barbaros» και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του Κυπριακού; Προτού απαντηθούν τα παραπάνω, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής: 

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως αναδιοργανώσεως της, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα νέα προβλήματα και δεδομένα που πα­ρουσιάστηκαν στην περιοχή, αλλά και τις αυστηρές περικοπές κονδυλίων, εξαιτίας του «Μνημονίου». 

Τα όποια εξοπλιστικά προγράμμα­τα έχει προγραμματίσει η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύουν σε αυτά τα νέα δεδομένα και στρέφονται κυρίως σε μέσα για την αποτελεσματική έρευνα και διάσωση εντός του FIR Λευκωσί­ας, αλλά και για την προστασία στις πλατφόρμες αντλήσεως αερίου/πε­τρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Τμήμα του όποιου αυτού προγράμ­ματος για την κάλυψη των επιχειρη­σιακών αναγκών της Ε.Φ. και του ΓΕΕΦ θα «προσανατολιστεί» προς την ελληνική αμυντική βιομηχανία. 

Έχουν συναφθεί αμυντικές συμ­φωνίες και συνεργασίες Ελλάδος και Κύπρου με άλλες φίλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Ρω­σία, μέσω της σχεδιάσεως και εκτελέσεως κοινών ασκήσεων. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-14/02/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger