Αρχική » » ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


■ Η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η εκκρεμότητα στη χάραξη της γραμμής. 
■ Η «συγγνώμη» του νέου υπουργού Πάνου Καμμέ­νου και η εξαγγελία επαναδραστηριοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com 

Το συγχαρητήριο τηλε­φώνημα του πρωθυ­πουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προς τον Έλληνα νέο ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, την επομένη των εκλο­γών της περασμένης Κυριακής, πέραν των τυπικών, περιελάμβανε και μια προφορική πρό­σκληση για επίσκεψη στην Άγκυρα. Το πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς υπάρχουν πολ­λές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν προτού ο Έλληνας νέος πρωθυπουργός πάρει το Embraer και πάει στη γείτονα. Εκκρεμότητες που έχουν να κά­νουν τόσο με την παρουσία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελ­λήνων -και κυβερνητικού συνε­ταίρου του- Πάνου Κομμένου ως υπουργού στο Εθνικής Άμυνας όσο και με τον γενικότερο προσ­διορισμό του τι ακριβώς επιδι­ώκει η νέα ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και ιδίως στα ελληνοτουρκικά.... 

ΗΓΕΣΙΑ. Η νέα πολιτική ηγε­σία του ΥΠΕΘΑ, ο υπουργός Πάνος Κομμένος, ο αναπληρω­τής Κώστας Ήσυχος και ο υφυ­πουργός, υποστράτηγος ε.α. Νί­κος Τόσκας, ο οποίος προέρχεται από το Όπλο των Τεθωρακισμέ­νων και έχει εκπεφρασμένες θέ­σεις επί των εθνικών θεμάτων, στην πρώτη της εμφάνιση στο ΥΠΕΘΑ, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων την Τρίτη το απόγευμα, διά των δηλώσεων του υπουργού και της σιωπηλής συναινέσεως των άλ­λων δύο, έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται να ακολουθηθεί «άλλη γραμμή». Και αυτό γιατί ο Πάνος Κομμένος, ενώπιον της στρατι­ωτικής ηγεσίας της χώρας, έθι­ξε (σχεδόν) τα πάντα. Ζήτησε «συγγνώμη» από τα στελέχη των Ε.Δ. για «την επίθεση που έχουν δεχτεί από την Πολιτεία στο οικονομικό θέμα», όπως είπε χα­ρακτηριστικά. Αναφέρθηκε σε επανενεργοποίηση της ελληνι­κής αμυντικής βιομηχανίας για την ικανοποίηση των αναγκών των Ε.Δ.. αλλά και για εξαγωγές. 

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αντιμε­τώπιση «των νέων απειλών, που είναι και στρατιωτικές», όπως σημείωσε, σε όλη την περιοχή μέχρι τον Καύκασο, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για άμε­σο καθορισμό της Αποκλειστι­κής Οικονομικής Ζώνης, «ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί σύντο­μα τον υποθαλάσσιο πλούτο της». 

Τα παραπάνω, βεβαί­ως, δεν είναι αυτά που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως «γραμμή ΣΎΡΙΖΑ» στα εθνικά θέματα, καθώς απέχουν παρασάγγας από όσα υποστηρίχτηκαν από τα στελέχη της Κουμουνδούρου στην προεκλογική περίοδο. 

Γι΄αυτό και όλοι -ιδίως στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνι­κής Άμυνας- αναμένουν εναγωνίως τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή και τα όσα θα ειπωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστο­σύνης, προκειμένου να διαπι­στωθεί ποια πολιτική θα ακολουθηθεί στα εθνικά θέματα. Γιατί, ενώ καθ’ όλη την προεκλογική περίο­δο όλοι στον ΣΥΡΙ­ΖΑ υποστήριζαν ότι τα πάντα προβλέπονται στο κυβερνη­τικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εντού­τοις σε αυτό δεν υπάρχει ούτε λέξη για την πο­λιτική του κόμματος στα εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά, Κυπρι­ακό, ονομασία της ΠΓΔΜ κ.λπ.), με αποτέλεσμα ουδείς σήμερα τουλάχιστον στο ΥΠΕΘΑ και το ΥΠ.ΕΞ. να γνωρίζει τι πρεσβεύ­ει η νέα κυβέρνηση. 

«ΚΟΝΤΡΑ». Μια πρώτη «κό­ντρα» στα εθνικά θέματα σημει­ώθηκε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στο ΥΠ.ΕΞ., μεταξύ του απερ­χόμενου Ευάγγελου Βενιζέλου και του νέου υπουργού Νίκου Κοτζιά, αναφορικώς με τις πιέσεις που δέχτηκε ή δεν δέχτηκε η χώρα μας από την Ε.Ε. σε σχέση με το χρέ­ος. Αν, μάλιστα, συνυπολογι­στεί ότι ο πολιτικός προϊστάμε­νος του ΥΠΕΘΑ και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, Π. Καμμένος, έχει επανειλημμένος δι­ακηρύξει ότι τα εθνικά θέματα (και για τη Θράκη θα προσθέταμε εμείς) είναι η «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του στην κυ­βερνητική συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλοι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την επιφυλακτικότητα που έχουν σή­μερα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ. 

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλ­λάξει ποτέ στο θέμα των διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο, στη ΝΑ Μεσόγειο και στην Κύπρο, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν έχει απέναντι της», μας έλεγε την Τρίτη υψηλό­βαθμη στρατιωτική πηγή του ΓΈΕΘΑ, προσθέτοντας: «Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Αθήνα, για να μην τρέφει φρούδες ελ­πίδες. Οι προγραμματικές δη­λώσεις της νέας κυβέρνησης αναμένονται με εξαιρετικό ενδι­αφέρον. Εμείς, πάντως, ως ελλη­νικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε το ίδιο έτοιμοι όπως πάντα». 

Ο ρόλος των μουσουλμάνων βουλευτών 

Στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας και στο πώς αυτές ανα­μένεται να εξελιχθούν ση­μαντικό ρόλο θα παίξει ένας λιγότερο εμφανής, αλλά πολύ ουσιαστικός παρά­γοντας: Το μουσουλμανι­κό θρήσκευμα των Ελλήνων πολιτών που εξελέγησαν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικώς, δε, στην περίπτωση του νομού Ροδόπης, όπου βρίσκεται και η έδρα του τουρκικού προ­ξενείου της Κομοτηνής, με την πολυσχιδή και αμφιλε­γόμενη δραστηριότητα, που σχοινοβατεί στα όρια της νομιμότητας, με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκλεγεί οι δύο από τους τρεις βουλευτές και εί­ναι αμφότεροι μουσουλμά­νοι. Ο λόγος για τον Μουσταφά Μουσταφά και τον Αϊχάν Καραγιουσούφ, ενώ ο τρίτος είναι ο Νεοδημοκράτης πρώην υπουργός Ευ­ριπίδης Στυλιανίδης. Στον νομό Ξάνθης με τον ΣΥΡΙ­ΖΑ έχουν εκλεγεί επίσης δύο βουλευτές, ο μουσουλμάνος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Στά­θης Γιαννακίδης, ενώ από πλευράς Ν.Δ. έχει εκλεγεί ο Αλέξανδρος Κοντός. Στον νομό Έβρου δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, καθώς κανέ­νας από τους τέσσερις βου­λευτές (τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένας της Ν.Δ.) δεν είναι μουσουλμάνος. Το πώς θα συμπεριφερθούν στα εθνι­κά θέματα οι τρεις μουσουλ­μάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙ­ΖΑ στη Θράκη, με ή χωρίς την υποστήριξη της Άγκυρας, μέσω του προξενεί­ου της Κομοτηνής, είναι ένα θέμα που έχει και αυτό τη δική του ιδιαιτερότητα. 

Νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια 

Τουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι πάνω από τα Ίμια. Την ώρα που ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κομμέ­νος πραγματοποιούσε ρίψη στεφάνου από ελικόπτερο στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, τιμώντας τους αξιωματικούς του Πο­λεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους στην κρίση των Ιμίων το 1996, ση­μειώθηκε εμπλοκή, καθώς δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 επιχείρησαν να «παρενοχλήσουν» το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας υπουργός. Αμέ­σως «σηκώθηκαν» δύο ελληνικά F-16 και έφθασαν στο σημείο όπου και σημειώθηκε εμπλοκή. Η πρόθεση του κ. Καμμένου να ρίξει στεφάνι στα Ίμια είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας και αυτό είχε δημοσιοποιηθεί και μέσα από τον τουρκικό Τύπο, συγκεκριμένα τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία χαρακτήρισε τον υπουργό Άμυνας «γνω­στό για τις θέσεις κατά της Τουρκίας». 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger