Αρχική » » Η κρυφή γοητεία των ολιγαρχών

Η κρυφή γοητεία των ολιγαρχών


Η λέξη «Diaploki» κυκλοφορεί πολύ στα ξένα ΜΜΕ μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό είναι το χαρτί που παίζουν ο πρωθυπουρ­γός Αλ Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις συναντήσεις τους στο εξωτερικό. Από τις προγραμματικές δη­λώσεις της νέας κυβέρνησης θα μάθουμε πώς ακριβώς εννοούν τον πόλεμο κατά της ολιγαρ­χίας, τον οποίο πολυδιαφημίζουν και τον οποίο επιμόνως ζητούν οι έξω από τότε που ξέσπασε η κρίση, χωρίς ποτέ να υπάρχουν συγκεκριμένα α­ποτελέσματα. 

Άλλωστε, είναι και ένα τόσο μπερδεμένο θέμα. Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν ΖΚ Γιούνκερ βρίσκεται... αντιμέτωπος με το σκάνδαλο LuxLeaks, πόση αξιοπιστία να έχει στην καταγ­γελία της μεγάλης ελληνικής φοροδιαφυγής Και όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, που συχνά αναφέρεται απαξιωτικά στην ασυλία της ελληνικής ελίτ, έχει αντιμετωπίσει κατηγο­ρίες για εμπλοκή σε υπόθεση πολιτικής διαφθο­ράς (υπόθεση Ταπί), πόσο σοβαρά να την πάρει κανείς. Ειδικά όταν είπε ότι δέχτηκε απειλές ε­πειδή ανακίνησε το θέμα, για να διευκρινίσει στη συνέχεια και αφού πιέστηκε ότι όλα έγιναν μέσω Facebook. 

Ανεξάρτητα, όμως, από την υποκρισία της τρόικας, γεγονός είναι ότι η φορολογική αδικία στη χώρα μας είναι συγκλονιστική και ότι πάμπλουτοι συμπολίτες μας πέρασαν άθικτοι από τη φουρτούνα της κρίσης, που τσάκισε πολύ κόσμο. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμπεδωμένη έξω η αίσθηση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν προχώρησαν και το βάρος της λιτότητας έπεσε στις πλάτες της μεσαίας και κατώτερης τάξης επειδή προστατεύτηκαν κατά προτεραιότητα οι «λίγοι» μεγιστάνες που ελέγχουν το σύστημα εξουσίας. 0 Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε στις δηλώσεις μετά την πρώτη συνά­ντησή του με τον Γ. Βαρουφάκη έριξε το «καρφί» του λέγοντας πως το Βερολίνο είχε προσφέρει στις προηγούμενες κυβερνήσεις γερμανική Βο­ήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φορο­διαφυγής και της διαφθοράς, αλλά η προσφορά, στην πράξη, δεν έγινε δεκτή. Μάλιστα ανέφερε πως η Γερμανία διαθέτει 500 συμβούλους, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται ότι θα τα αλ­λάξει όλα σε σχέση με το συγκεκριμένο, εκρη­κτικό ζήτημα και για την ώρα οι συνομιλητές της ακούν και περιμένουν. 

Οι διακηρύξεις 

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν ως εξής: 

Επανέλεγχος όλων των εμβασμάτων εξωτε­ρικού από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό πρόκειται για αφορολόγητα κεφάλαια. 

Ξετίναγμα της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Λιχτενστάιν και όλων των άλλων που έχει στα χέρια του (από τη θητεία του στην αρχή κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος) ο αρμόδιος υ­πουργός Επικράτειας Π. Νικολούδης. 

Αναθεώρηση και κατάργηση φοροελαφρύν­σεων και φοροαπαλλαγών για όλους τους έχοντες, δηλαδή και για τους εφοπλιστές. 

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με βάση τη μελέτη που είχε κάνει ο αναπληρω­τής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ως καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ. Ο Δημή­τρης Μάρδας μ’ εκείνη τη μελέτη του 2012 είχε αποκαλύψει, χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοι­χεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τερά­στιες εικονικές εξαγωγές καυσίμων από την Ελλάδα, προς Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία. 

Δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ώστε να πληρώσουν όσοι καναλάρχες ενδιαφέρονται για το δημόσιο αγαθό το οποίο μέχρι τώρα αξιοποιούν δωρεάν. 

Υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση για χρό­νια ζημιογόνων ΜΜΕ με ίδια κεφάλαια των με­τόχων. 

Πρόβλεψη για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς α­ναδρομικά από το 1995. 

(FREE SUNDAY-08/02/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger