Αρχική » » Μια "πρώτη ματιά" στους νέους διοικητές του υπουργείου Άμυνας

Μια "πρώτη ματιά" στους νέους διοικητές του υπουργείου Άμυνας


Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ 

Αν κανείς θέλει να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για τη νέα ηγε­σία του υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσε να πει ότι δείχνει να έχει διάθεση και όρεξη, θέλει αποτελέσματα, αλλά από την άλλη φαίνεται να βρίσκεται σε μια "σύγχυση" ανάμεσα στις θεωρίες, τις ιδέες και τα ιδεολογήματα και την πραγματικότητα. Βέβαια, να ξεκαθαρί­σουμε από την αρχή ότι αναφερόμαστε στην ηγε­σία του υπουργείου πλην του υπουργού του, Πά­νου Καμμένου. 

Κι αυτό γιατί ο αναπληρωτής υ­πουργός, Κώστας Ήσυχος, ο υφυ­πουργός, Νίκος Τόσκας, και ο γενικός...
γραμματέας του υπουργείου, Γιάν­νης Ταφύλλης, επέλεξαν να πραγμα­τοποιήσουν συνάντηση με τους δημοσιογράφους ημέρα που ο υπουρ­γός έλειπε στην Κύπρο. 

Το ότι και οι τρεις ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αποτελεί τυχαίο γεγονός. Όμως, κάποιες τέτοιες κινήσεις δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους να μιλούν για "δυο πόλους εξουσίας" στο υπουργείο, παρότι κάτι τέτοιο διέψευσε, και μάλιστα "έντονα", ο α­ναπληρωτής υπουργός. Ο χρόνος (και οι επιλογές) θα δείξουν την πραγ­ματικότητα. 

Επί της ουσίας, ο νέος αναπληρω­τής υπουργός, με διάθεση για συ­ζήτηση και άνεση σε αυτή (λόγω και της συνδικαλιστικής του δράσης στον χώρο της ΟΑ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας) δείχνει να έχει όρεξη για 'να τα αλλάξει όλα", θα μπορούσε να πει κανείς. 

Μιλά ανοιχτά (ίσως περισσότερο ανοιχτά από ό,τι πρέπει να κάνει ένας πολιτικός προϊστάμενος του υπουρ­γείου Άμυνας) και σχεδιάζει πράγματα που η αλήθεια είναι ότι έχουν υποσχεθεί πολλοί πριν από αυτόν. Μακάρι να προχωρήσει ορισμένα από αυτά (που οι προκάτοχοί του δεν έκαναν) και ελ­πίζουμε πως για μερικά άλλα θα δει την πραγματικότητα και θα "ανακρού­σει πρύμνα". Για το καλό της χώρας. 

Όπως φάνηκε, θα ασχοληθεί ιδιαί­τερα με θέματα εργασιακά και προσωπικού αλλά, παράλληλα, είναι σαφές ό­τι είναι το "πολιτικό μάτι" του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο αυτό και θα συνδέει τα αμυ­ντικά με τα διεθνή δεδομένα και στό­χους. Ίσως βέβαια θα πρέπει να δει θέ­ματα που έχουν να κάνουν με το πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας στον χώρο των ένοπλων δυνάμεων. Κανό­νες που ξέρει καλά ο, επί 30 και χρόνια υπηρετήσας σε αυτές, υφυπουργός κ. Τόσκας (άσχετα αν και αυτός τώρα, προσαρμοσμένος στο νέο κλίμα, κινεί­ται πιο... λαϊκά). 

Ο κ. Τόσκας, που έ­χει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις, ε­ντός και εκτός χώρας, αλλά και σε κρίσιμες θέσεις σε υπουργικά γραφεία, ε­πί ΠΑΣΟΚ, ξέρει τα πράγ­ματα από μέσα. Και όσοι υπηρετήσαν μαζί του, λέ­νε ότι γνωρίζει τα πράγμα­τα και έχει συγκεκριμένες απόψεις. Και οι συγκεκριμένες απόψεις είναι μεν θετικό γεγο­νός, όμως μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά, αν τον οδηγήσουν να μην ακούει τις άλλες απόψεις των εν ενεργεία συναδέλφων του. Η συγκα­τοίκηση, πάντως, ενός ανθρώπου που μέχρι το 2011 ήταν διευθυντής του γραφείου του, επί ΠΑΣΟΚ, υ­πουργού Πάνου Μπεγλίτη (και στε­νού φίλου του κ. Παπανδρέου) με τους νέους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον κ. Καμμένο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πολύ μεγάλο εν­διαφέρον. 

Η καθημερινή πρακτική και οι α­ποφάσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας θα δείξουν και την πραγματική εικό­να. Εξάλλου "αρχή άνδρα δείκνυσι". 

Το μόνο που θα μπορούσε κανείς να επισημάνει είναι πως το κυνή­γι σκανδάλων και η αναζήτηση "υ­πόπτων φακέλων προμηθειών" (κάτι στο οποίο ο υφυπουργός έδειξε να έχει μια κάποια ροπή) δεν μπορεί να αποτελέσει και κεντρικό σημείο της πολιτι­κής στο υπουργείο. 

Όχι γιατί δεν υπάρχουν "μαύροι φάκελοι" στο υπουργείο. Αντίθετα, πολλοί και παραφουσκωμένοι. Όμως δεν μπορεί να είναι η "κάθαρση" το βα­σικό θέμα απασχόλησης της πολιτικής ηγεσίας. 

Οι φάκελοι και τα (υπαρκτά) σκάν­δαλα είναι θέματα της δικαιοσύνης (στρατιωτικής ή μη). Οι υπουργοί είναι για άλλη δουλειά. 

Όσοι ασχολήθηκαν κυρίως με το "κυνήγι (έστω και υπαρκτών) ανεμόμυλων", διαχρονικά, απέτυχαν παταγω­δώς στη θητεία τους στο υπουργείο. 

Υ.Γ.: Ακούγοντας ορισμένες από τις σκέψεις της νέας ηγεσίας του υπ. Άμυνας, αλλά και κοιτώντας πολλά από τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα γρα­φεία των υπουργών, δεν μπορώ να μην πω ότι είχε δίκιο πολύπειρος συνά­δελφος που μίλησε για "copy ΠΑΣΟΚ". 

(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-16/02/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger