Αρχική » » ΑΛΕΞΗΣ ... Ο ΑΣΩΤΟΣ

ΑΛΕΞΗΣ ... Ο ΑΣΩΤΟΣ


Του 
ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ 

H επιτυχής έκβαση των διαπραγμα­τεύσεων στις Βρυξέλ­λες οδηγεί σε ορισμέ­να συμπεράσματα τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με την επίκαιρη παραβολή του Ασώτου και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ με­γάλων και μικρών του κόσμου. 

Αρχίζουμε με μια ιστο­ρική παρατήρηση. Το 1965, ο από εκλογικό θρίαμβο προερχόμενος πρωθυπουργός... της Ελ­λάδος Γ. Παπανδρέου, ο και Γέρος αποκαλούμενος, πέταξε από την Α­θήνα στην Ουάσιγκτον προσκεκλη­μένος του αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον. Η Ουάσιγκτον εί­χε αποφασίσει να φέρει σε άμεση επαφή τον πρωθυπουργό της Ελλά­δος με τον ομόλογό του της Τουρ­κίας Ισμέτ Ινονού, να τους βάλει σε μια τριγωνική σύσκεψη (Τζόνσον, Παπανδρέου και Ινονού) με σκοπό τη λύση του Κυπριακού. 

Ο Έλλην πρωθυπουργός αρνήθηκε σθεναρώς να συναντήσει τον Ινο­νού παρά τις αφόρητες πιέσεις α­πό τους Αμερικανούς. Μάλιστα, στο αεροπλάνο που τον πήγαινε στην Ουάσιγκτον ο Πα­πανδρέου απάντησε με το καυστι­κό χιούμορ του σε ερώτηση του δη­μοσιογράφου Γ. Δρόσου γιατί δεν δεχόταν τη συνάντηση με τον Ινο­νού. Είπε: 

«Παιδί μου Γιώργο, είναι γέρων, εί­ναι κωφός και είναι... και κοντός!». 

Όταν επέστρεψε από την Ουάσιγκτον ο Παπανδρέου, έλαβε μια απόρρητη επιστολή από τον τότε πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξαν­δρο Μάτσα, ο οποίος του έγρα­φε ότι η εμφάνισή του στην Ουάσιγκτον προκάλεσε ενθουσιασμό στους ομογενείς και μεγάλη εντύ­πωση στους διπλωματικούς κύ­κλους που θαύμασαν την αντοχή του στις πιέσεις του Λευκού Οίκου. Πρόκειται, έγραφε, για αναμφισβή­τητη νίκη της Ελλάδος και συνεπώς ήττα των Αμερικανών. Και οι με­γάλες δυνάμεις, ως γνωστόν, ου­δέποτε αποδέχονται την ήττα τους. 

Συμπτωματικώς, προτού συμπλη­ρωθεί χρόνος ο Παπανδρέου έπε­σε... Το περιστατικό είναι ενδει­κτικό του τρόπου με τον οποίο η Δύση ρύθμιζε τότε τα εσωτερικά της. Τούτο δεν σημαίνει ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στην εποχή μας. Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε στις Βρυξέλ­λες μια ουσιαστική νίκη έχοντας προφανώς κατά νουν τον Σαίξπηρ: «Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι αν οι άλλοι δεν ήσαν αρνιά». Η αλλαγή στη συμπεριφορά των μεγά­λων έδειξε ότι έχει και στις μέρες μας την αναλογία της η παραβο­λή του Ασώτου. 

Οι σκληροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον τύποις άσωτο υιό - με πρώτη την κυρία Μέρκελ, η οποία διέκοψε τον περήφανο βηματισμό της για να χαιρετίσει το απολωλός πρόβα­το που έδειξε ότι δεν είναι αρνί κα­τά Σαίξπηρ. 

(ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-15/02/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger