Αρχική » » Η υπουργική πτήση έφερε αναταράξεις

Η υπουργική πτήση έφερε αναταράξεις


Η απόφαση του υπουργού Άμυνας Πάνου Κομμένου να πετάξει πάνω από τα Ίμια προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων και ενδοκυβερνητικους τριγμούς.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για να ενημερωθεί πώς προέκυψε η πτήση για τα Ίμια. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
pkarvounopoulos@rRealnews.gr 

Πρώτη «μίνι» ενδοκυβερνητική κρίση στα Ίμια! Η απόφαση του Πάνου Καμμένου νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας να πετάξει μαζί με τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη πάνω από τα Ίμια και να ρίξει στεφάνι σή­μανε συναγερμό αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο συναγερμός σήμανε όταν υπήρξε τουρκική αντίδραση, με την Άγκυρα να ζητά να πληροφορηθεί για την παρουσία του Έλληνα ΥΕΘΑ στις βραχονησίδες που η Τουρκία έχει «βάψει γκρι». 

Ο Π. Καμμένος είχε αποφασίσει για την πτή­ση πάνω από τα Ίμια από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και...είχε ενημερώσει τη στρατιωτική ηγε­σία ώστε να ρυθμιστεί με ποιο πτητικό μέσο θα γινόταν. Επιλέχθηκε ελικόπτερο του Στρατού Ξη­ράς ΝΗ-90.0 ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας, όπως διαπιστώθηκε αρ­κετές ώρες μετά, δεν είχαν ενημερωθεί για την υπουργική απόφαση. 

Αργά το βράδυ η Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γινόταν αναφορά στην υπουργική πτήση πά­νω από τα Ίμια. Και εκεί άρχισαν τα... όργανα τα οποία έπαιζαν μέχρι τα ξημερώματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντίδρα­ση από την τουρκική πλευρά και επικοινωνία με το ΥΠ.ΕΞ, το οποίο επίσης αιφνιδιάστηκε. Τα τηλέφωνα μεταξύ ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ πήραν φωτιά και οι Κ. Ήσυχος και Ν. Τόσκας έψαξαν σε πρώ­τη φάση να βρουν την ανακοίνωση του Π. Καμμένου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πολι­τική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για να ενημερωθεί πως προέκυψε η πτήση για τα Ίμια. 

Συνεννοήθηκαν 

Η επικοινωνία μεταξύ των ΥΠ.ΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας είχε αποτέλεσμα και η πτήση του ΥΕΘΑ προς Κρήτη μέσω Ιμίων έγινε κανονικά, όπως και η ρίψη στεφάνου στην περιοχή που είχε χαθεί το ελικόπτερο της φρεγάτας «Ναβα­ρίνο», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι τρεις αξιωματικοί του Π.Ν., Καραθανάσης, Γιαλοψός και Βλαχάκος. 

Οι Τούρκοι είχαν μια «διακριτική» παρου­σία στην ευρύτερη περιοχή, με δύο μαχητικά τους αεροσκάφη να πετούν και τελικά να ανα­χαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά. Δεν υπήρξε όμως ούτε παρενόχληση του ελικοπτέρου, ού­τε κάποια άλλη επιπλέον πρόκληση άξια λόγου. 

Θα πρέπει ίσως να επισημανθεί ότι από την ημέρα του σχηματισμού της κυβέρνησης μέχρι και την Παρασκευή που έγινε η υπουργική πτήση πέριξ των Ιμίων οι Τούρκοι είχαν κυριολεκτικά μηδενική παρουσία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. 

Δύσκολη η «συγκατοίκηση» 

Η υπόθεση της πτήσης Π. Καμμένου επιβεβαίωσε όσους από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του κυβερνητικού σχήμα­τος έκαναν λόγο για μία «συγκατοίκηση» που ενδεχομένως θα έχει προβλήματα και αναταράξεις. Ο Π. Καμμένος, που επιθυμούσε εδώ και χρό­νια να αναλάβει το ΥΠΕΘΑ, έχει σαφώς διαφορετικές απόψεις για τον χώρο της Εθνικής Άμυνας και βλέπει τα ελληνο­τουρκικά από μάλλον διαφορετική οπτι­κή γωνία από τους δύο προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικούς του συνδαι­τυμόνες: Τον ΑΝΥΕΘΑ Κ. Ήσυχο και τον ΥΦΕΘΑ και απόστρατο υποστράτηγο τε­θωρακισμένων Ν. Τόσκα. Και οι τρεις -και ειδικά ο στρατηγός Ν. Τόσκας- αναγνωρίζουν τον σοβαρό κίνδυνο που προκύπτει από τη γειτονική Τουρκία, ωστόσο οι δύο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ των «εντυπωσιακών κινήσεων», που μπορεί να οδηγήσουν από το πουθενά σε μία κρί­ση στα ελληνοτουρκικά. Η οποία αυτή τη στιγ­μή δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προκύ­ψει και για τον χώρο της εθνικής άμυνας, αλλά και για τη χώρα. 

Οι διαφορετικές αντιλήψεις στον τομέα της εθνικής άμυνας θα προκόψουν πιθανότατα και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, αν βέβαια δεν τηρηθεί και στο ΥΠΕΘΑ η γραμμή που λέει ότι «όσα μας χωρίζουν τα αφήνουμε στην άκρη». 

Το παρήγορο πάντως είναι ότι, σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον, υπάρχει αλληλοεκτίμηση μεταξύ των τριών υπουρ­γών. Θετικό επίσης μπο­ρεί να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι οι Κ. Ήσυχος και Ν. Τόσκας είναι άνθρωποι χαμη­λών τόνων και αυτό εξισορροπεί το «εκρηκτι­κό ταμπεραμέντο» του Π. Καμμένου. 

«ΑΓΚΑΘΙΑ» 

Πολλοί ανησυχούν για τη συνύπαρξη Καμμένου με Ήσυχο και Τόσκα στο υπουργείο Άμυνας. 

(Real news-1 Φεβ 2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger