Αρχική » » Σε 400.000 έγγραφα τα εγκλήματα της Κατοχής

Σε 400.000 έγγραφα τα εγκλήματα της Κατοχής


Αριστερά: Υπηρεσιακά έγγραφα της Βέρμαχτ, της περιόδου της Κατοχής. Πάνω και δεξιά: Οι ειδικοί φοριαμοί της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, όπου φυλάσσεται το αρχείο της Βέρμαχτ. 

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 

Σε 162 μπομπίνες μικροφίλμ περι­κλείεται όλη η δράση (και τα εγκλήματα, ασφαλώς) των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων της Βέρμαχτ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944). Πλέον, αυτά τα, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Κώστα Ήσυχο, περίπου 400.000 έγγραφα βρίσκονται στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρα­τού (ΔΙΣ) του ΓΕΣ. 

Το υλικό αγόρα­σε τον Ιανουάριο του 2006 η ΔΙΣ/ΓΕΣ από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, στην...
οποία αυτό είχε περιέλθει μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα­ντι ποσού 11.084 δολαρίων -μια αγορά που στη σημερινή συγκυρία αποδεικνύεται πολλαπλά χρήσιμη. Κάθε μπομπίνα μικροφίλμ περιέχει από 500 έως 3.000 σελίδες γερμα­νικών εγγράφων, που είναι γραμ­μένα σε αυστηρά υπηρεσιακή γλώσ­σα, η οποία απαιτεί ειδική γνώση ορολογίας από τους μεταφραστές. 

Όπως δήλωσε και στη Βουλή ο κ. Ήσυχος: «Όλα αυτά τα στοιχεία θα εί­ναι στη διάθεση του κάθε ερευνητή, του κάθε φοιτητή, του κάθε μελετητή και φυσικά στη διάθεση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδικήσεως Γερμανι­κών Οφειλών και της Βουλής στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί, κα­θώς τα έγγραφα αυτά των γερμανι­κών στρατιωτικών Αρχών κατοχής περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια το τι αυτές έκαναν σχεδόν σε καθη­μερινή βάση, αποτελώντας έτσι πο­λύτιμα αποδεικτικά στοιχεία των αρ­παγών». Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επιθεώρησε χθες την πρόο­δο των εργασιών ψηφιοποίησης του υλικού στις εγκαταστάσεις της Διεύ­θυνσης Ιστορίας του ΓΕΣ, στην Πλά­κα (σ.σ.: οι 120 μπομπίνες είναι έτοιμες και οι υπόλοιπες 42, εντός του επόμενου δεκαημέρου). 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-14/03/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger