Αρχική » » Η ΤΑΦΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Η ΤΑΦΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ 0 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ 

Την αντίδραση ενός εκ των καθη­γητών που είχαν εμπλακεί στο εγχείρημα προκάλεσε η κριτι­κή που ασκήθηκε στην τάφρο του Έβρου. Ο καθηγητής Παναγιώτης Εσκίογλου απαντά σε όσους επικρίνουν το έργο της τάφρου θεωρώντας ότι δεν είναι απαραίτητο. Η απάντηση του κα­θηγητή: 

«Ονομάζομαι Εσκίογλου Παναγιώτης και είμαι ομότιμος καθηγητής Δασ. 0δοποιίας και Εδαφομηχανικής... στο Αρι­στοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είχα την τιμή να είμαι ο ένας εκ των δύο καθηγητών που μου ζητήθηκε από τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ κ. Φράγκο Φρ. να συντά­ξουμε αμισθί την εδαφομηχανική και υ­δρολογική μελέτη για την κατασκευή της αντιαρματικής τάφρου. Με βάση την ιδιότητά μου αυτή η άποψη μου είναι η εξής: 

1. Δημοσιεύτηκε από μέρους του κ. Φράγκου μία άποψη που συσχέτιζε την πρόοδο του έργου με τις κρίσεις στις Ε.Δ. Περί αυτού εγώ, ως απλός ακαδημαϊκός, δεν μου επιτρέπεται να έχω και ούτε γνωρίζω για να έχω άποψη. Όμως μπορώ να έχω άποψη και να πω ότι μου κάνει θλιβερή εντύπωση να αναφέρο­νται ΑΝΩΝΥΜΑ κρίσεις επί του έργου. Η υπευθυνότητα επιβάλλει να καταθέ­τουμε ευθαρσώς και επώνυμα τη γνώ­μη μας. 

2. Για τη μελέτη εργάστηκαν υπό την ε­ποπτεία μας 20 στρατιώτες άριστοι επιστήμονες με διδακτορικά και μεταπτυ­χιακά. οι οποίοι σήμερα δυστυχώς ερ­γάζονται σε μεγάλες εταιρείες του ε­ξωτερικού. (Αυτό το κοινωνικό έγκλη­μα δεν είδα ποτέ να απασχολεί το ιστολόγιο. Μήπως η πολιτική και στρατιω­τική ηγεσία θα μπορούσε να ωφεληθεί εκ νέου από τέτοια αξιόλογα άτομα: Δυστυχώς προέχουν οι ευνοϊκές μεταθέσεις γόνων επωνύμων στο Πολεμικό Μουσείο και στην παρακολωνάκεια περιοχή.) 

3. Ποτέ δεν ενοχληθήκαμε να καταθέ­σουμε -ως οι πλέον αρμόδιοι- την άποψη μας για την ή μη σπουδαιότητα του έργου και για την αυταπάρνηση με την οποία εργάστηκαν τα στελέχη του Μη­χανικού και για την επιστασία των ε­κάστοτε ανώτατων αξιωματικών (ταξίαρχοι, μέραρχοι, σωματάρχες). Αντίθε­τα -και είναι η πρώτη φορά που βγαί­νει στην επιφάνεια- ενοχληθήκαμε από ανθρωπιστικές (:) οργανώσεις και τον γερμανικό Τύπο (Der Spiegel) για την α­ξία του έργου. 

4. Επειδή οι ανωτέρω ενοχλήθηκαν από το έργο, επικοινώνησα μαζί τους (η αλληλογραφία στη διάθεσή σας, Αύγουστος 2011) και αφού τους ανέλυσα ότι πρώτιστα είναι αποχετευτικό, αρ­δευτικό, αποστραγγιστικό, περιβαλλο­ντικό με πολλά κοινωνικά οφέλη, μας συνεχάρησαν και μας προσκάλεσαν στο Αμβούργο για περαιτέρω συνεργασία. 

5. Ενοχλήθηκε και η Τουρκία. Τυχαία; Και μάλιστα αρχίζοντας την κατασκευή αντίστοιχης τάφρου στο έδαφός της. 

6. Παρόμοια τάφρος -μάλλον για εμπορικούς και τουριστικούς λόγους- σχε­διάζεται από μεγάλη κινέζικη κατα­σκευαστική να διασχίζει το σερβικό έδαφος και να καταλήγει στον ευρύτερο χώρο του Θερμαϊκού Κόλπου. 

7. Ως επιστήμονες και όχι ως επιχειρη­σιακοί στρατιωτικοί καταθέτουμε τα ε­πιστημονικά δεδομένα για το έργο που μας προτάθηκε και φέραμε εις πέρας. Διαμαρτυρόμαστε όμως διότι λοιδορεί­τε ένα έργο, το οποίο από το σύνολο του Τύπου και των επιστημονικών φορέ­ων κρίνεται πρωτοποριακό και επίσης διότι προσπαθείτε να μην το παρουσι­άσετε στη σωστή του διάσταση: αρχική σύλληψη (Φράγκος), εκτέλεση [Μηχα­νικό], μελέτη (καθηγητές και επιστήμο­νες στρατιώτες], επιστασία (στρατιωτι­κή ηγεσία και τοπικοί ανώτατοι διοικητές].Έτσι, για την αποκατάσταση της αλήθειας». 

(LIVE SPORT-10/03/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger