Αρχική » » ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΑΓΩΝ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΑΓΩΝ


Οι άμεσες επιπτώσεις των κακών επιλογών. 

Από τον 
Ευθύμιο π. Πέτρου 

Η κυβέρνηση αυτή έχει στα χέρια της μια χρυσή ευκαιρία: να αποκατα­στήσει την αξιοκρατία στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς δεν υπάρ­χουν, τουλάχιστον στις τάξεις του μεγαλυτέρου από τα κυβερνώντα κόμματα, αξιωματικοί που να έχουν τις «άκρες» για να πιέζουν βουλευτές και υπουργούς για την προαγωγή τους. 

Οι έξωθεν παρεμβάσεις ήσαν μια μάστιγα, που υποχρέωνε ακόμη και ικανούς αξιωματι­κούς να προστρέχουν...
σε πολιτικά γραφεία σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από την υπο­νόμευση των κομματικών. 

Δυστυχώς, η ευκαιρία αυτή απωλέσθη. Διό­τι το δείγμα γραφής σε τέτοιες περιπτώσεις πρέ­πει να είναι συνολικό. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα μελανό στίγμα. Διότι αμαυρώνει το σύνο­λο της διαδικασίας. 

Και μπορεί στον Στρατό και στην Πολεμι­κή Αεροπορία οι κρίσεις να έγιναν κατά τρό­πο ικανοποιητικό, οι επιλογές όμως στην κορυ­φή του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν πραγ­ματικά το μελανό σημείο της διαδικασίας. 

Αποδεικνύουν ότι απαι­τείται βαθύτερη αναθεώρηση του συστήματος αξιολογήσε­ως αξιωματικών. Διότι σήμερα δεν υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνε­ται σε όλες τις βαθμίδες της ιε­ραρχίας η απαραίτητη επιλογή, ώστε να προχω­ρούν οι πράγματι κατάλληλοι. Σε αυτό μπορεί να προστεθεί και η ανθρώπινη επιείκεια, η οποία υπαγορεύει ότι κάποιος είναι «καλό παιδί» και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να τον «κάψουμε». 

Έτσι, το «καλό» αλλά ακατάλληλο «παιδί» «λανθάνει τρεφόμενον» σε ανώδυνες θέσεις και κάποια στιγμή το βρίσκουμε μπροστά μας ως υποψήφιο ηγήτορα. Και επειδή μια ζωή υπηρετούσε σε ανώδυνες θέσεις μπορεί το βιογραφικό του να φαίνεται και καλό. Δεν βρέθηκε ποτέ στην ανάγκη να πάρει δύσκολες αποφάσεις ή να αναλάβει ρίσκα. Και στις επι­κίνδυνες καταστάσεις τον κρατούσαν οι άλλοι μακριά. Γιατί ήταν επικίνδυνος. 

Έτσι, στην κρίση του 1987 εν ενεργεία αντιπτέραρχος κρατήθηκε μακριά από το Αρχη­γείο Τακτικής Αεροπορίας, το οποίο ανατέθη­κε προσωρινά σε υποπτέραρχο. 

Επρόκειτο για πραγματική κρίση. Ουδείς εμπιστευόταν τον εν λόγω αξιωματικό. Κι όμως, ο ίδιος, αμέσως μετά, εν καιρώ ειρήνης και ηρεμίας ευρέθη όχι μόνον αρχηγός ΑΤΑ, αλλά και αρχηγός του ΓΕΑ! 

Αυτό που παραβλέπεται και σήμερα είναι ότι οι επιπτώσεις των κακών επιλογών είναι άμεσες. Επηρεάζουν το σύνολο του προσωπι­κού, το οποίο απογοητεύεται βλέποντας το σύ­στημα να επιβραβεύει τη λογική της ήσσονος προσπαθείας. 

Η πτώση του ηθικού είναι μετρήσιμη και κάθετη. Άλλωστε, το λέει και το σοφό γνωμικό: «Στρατός λεόντων με αρχηγό λαγό είναι στρα­τός λαγών». 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/03/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger