Αρχική » » Το πρόβλημα των μεταθέσεων των οπλιτών

Το πρόβλημα των μεταθέσεων των οπλιτών


του αντιστράτηγου ε.α. Παναγιώτη Μαυρόπουλου* 
(pmavropoulos@yahoo.gr) 

Η κατάσταση με τους υπηρετούντες οπλίτες, σε όσους έχουμε μια έστω και περιορισμένη επα­φή με στρατιωτικές μονάδες και υπηρεσίες της Αττικής, ήταν γνωστή. Από την άποψη αυτή, μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στη νέα ηγεσία του υπουρ­γείου Εθνικής Αμύνης για την απόφασή της να με­ταθέσει έναν ασύλληπτο αριθμό οπλιτών από το λεκανοπέδιο στις μονάδες των συνόρων. Να διευ­κρινίσουμε, βέβαια, ότι τα συγχαρητήρια απονέμονται για την αξιέπαινη απόφαση ρήξης με το υφιστάμενο φαύλο σύστημα και όχι για την εφαρ­μογή του νόμου, η οποία αποτελεί υποχρέωση. 

Αυτή, όμως, είναι δυστυχώς μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Οι αριθμοί των υπηρετούντων στο ...λεκανοπέδιο, ως ποσοστό αυτών που υπηρετούν σε μονάδες των συνόρων, είναι τέτοιοι που είναι δύσκολο να τους πιστέψει κα­νείς. Πώς είναι δυνατόν στρατιωτικοί που έχουν ακριβή γνώση της κατάστασης επάνδρωσης των μονάδων να συνήργησαν σε ένα τέτοιο έγκλημα, το οποίο εγγίζει τα όρια της παράβασης καθήκον­τος; Δεν θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία να προχω­ρήσει στον έλεγχο των υπηρεσιακών παραγόν­των, που συνήργησαν υπογράφοντας τις σχετι­κές, καταφανώς παράνομες, μεταθέσεις; Αυτά τα όργανα δεν έχουν καμία ευθύνη; Και, βέβαια, δεν είμαστε αιθεροβάμονες. 

Τα συγκεκριμένα όργανα ενήργησαν υπό τις οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας. Αυτό, όμως, δεν τα απαλλάσσει από τις δικές τους τεράστιες ευθύνες. Μόνο τυχαία δεν βρέθηκαν στις συγκε­κριμένες θέσεις και μόνο ο παραδειγματικός τους έλεγχος θα είχε μια ελπίδα να σταματήσει στο μέλλον η τυφλή εκτέλεση τέτοιων παράνομων οδηγιών. Από την άλλη πλευρά, ο κ. υπουργός θα πρέπει να τολμήσει να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία (ποιος υπουργός ζήτησε πόσες μεταθέσεις), έτσι ώστε να μάθουμε όλοι το ποιόν εκάστου και το μέγεθος της παρανομίας του. 

Παρά τη γενναία πράξη της πολιτικής ηγε­σίας, το πρόβλημα παραμένει. Όσο διατηρείται ανοιχτή η κερκόπορτα των κοινωνικών κριτη­ρίων, δεν είναι δύσκολο για τους επιτήδειους και ανήθικους να την παραβιάζουν κατά το δοκούν. Για να σπάσει το απόστημα, πρέπει να εφαρμόζε­ται η μετάθεση των νεο-καταταγέντων οπλιτών σε μονάδες των συνόρων χωρίς καμία εξαίρεση. Η ειδική μεταχείριση για άτομα που κατά τον νόμο τη δικαιούνται μπορεί να προβλεφθεί με άλλους τρόπους (οικονομικά βοηθήματα, άδειες κ.λ.π.). 

Μόνο η ανεξαίρετη τήρηση της μετάθεσης των οπλιτών σε μονάδες των συνόρων θα κλείσει τα παραθυράκια του νόμου και θα απαλλάξει το στράτευμα από το άγος αυτό, το οποίο το καθιστά ένα από τα βασίλεια του ρουσφετιού στη σύγχρο­νη Ελλάδα! 

* Ο κ. Μαυρόπουλος διδάσκει Στρατιωτική Στρατηγική στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-14/03/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger