Αρχική » » Εξοπλισμοί με νέα «αφεντικά»

Εξοπλισμοί με νέα «αφεντικά»


✓ Δύο απόστρατοι (Ένας «Φαντομάς» και ένας διοικητής φρεγατών) με εγνωσμένο ήθος και ακεραιότητα ανέλαβαν τη Γενική Διεύθυνση. 
✓ To who is who των Κ. Βούρη, Κ. Κυριακίδη που πήραν τα ηνία. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 
e.p.petrou@gmail.com 

Δύο απόστρατοι αξιω­ματικοί εγνωσμένου ήθους και ακεραιότητας είναι τα νέα «αφε­ντικά» της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλι­σμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Πρόκειται για τον αντιπτέραρχο Κοσμά Βούρη, που ανέλαβε κα­θήκοντα γενικού διευθυντή, και τον αντιναύαρχο Κυριάκο Κυριακίδη, που είναι ο νέος αναπληρωτής γενικός διευθυντής. 

Το έργο που έχουν μπροστά τους είναι δύσκολο, γιατί πρέ­πει να ισορροπήσουν ανάμεσα στις έρευνες για τα ...
εξοπλιστικά του παρελθόντος και τις σημερινές πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Την ίδια στιγ­μή παραμένει το ερώτημα σχετι­κά με τον απερχό­μενο γενικό διευ­θυντή της ΓΔΑΕΕ, υποπτέραρ­χο Δημ. Γεωργιόπουλο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί με πενταετή θητεία που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Δεδομένου ότι οι αξιωματικοί της Αεροπορίας χαρακτηρίζονται από το αεροπλάνο που πετούσαν, ο Κοσμάς Boύρης είναι «Φαντομάς», πετούσε δηλαδή μαχητι­κό F-4E Phantom II. Κάποιοι είχαν σπεύσει να τον «τοποθετή­σουν» πολιτικά, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τοποθετή­θηκε υπασπιστής τού τότε υφυ­πουργού Μανόλη Μπεντενιώτη. Όλοι όμως όσοι τον γνώρισαν εί­χαν να λένε για το πράο του χα­ρακτήρα του και την ακεραιότητά του. Άλλωστε αυτά αντανακλού­σαν την παιδεία του, μια και στη νεότητά του είχε βγάλει εκκλησι­αστικό λύκειο. 

Στη συνέχεια, βέβαια, αναδείχθηκε στις ανώτατες θέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και απο­στρατεύτηκε από τη θέση του δι­οικητή Αεροπορικού Υλικού. 

Ο Κυριάκος Κυριακίδης υπήρξε αξιωματικός που διακρίθηκε ως διοικητής των φρεγατών του Στόλου, αφού στα προηγού­μενα χρόνια είχε βρεθεί στο Λον­δίνο ως ακόλουθος Άμυνας (θέση που το Ναυτικό θεωρεί κορυφαία τοποθέτηση εξω­τερικού) και είχε διατελέσει διευθυντής του επιτε­λικού γραφείου του αείμνηστου αρχηγού ΓΕΝ Γ. Θεοδωρουλάκη. Συνδύαζε τη διπλωματική ικανό­τητα με την άρτια επιχειρησιακή κατάρτιση και κατάφερε να αφή­σει την προσωπική του σφραγίδα σε όλες τις θέσεις από τις οποίες πέρασε, με τελευταία αυτή του διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία και απο­στρατεύτηκε. 

Για τους δύο αυτούς άνδρες υπάρχει έδαφος πολύ αγαστής συνεργασίας, κάτι που έγινε σαφές από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, την περασμένη Τρίτη. 

Και παρότι ακόμη δεν έχουν δείξει τις προθέσεις τους, ενώ δεν υπήρξε και καμία επίσημη ένδει­ξη αναφορικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έλαβαν από την πολιτική ηγεσία, κάποιοι κύκλοι μέσα και έξω από τη ΓΔΑΕΕ άρ­χισαν να εκφράζουν σκεπτικισμό, κάτι που δείχνει ότι αρχίζουν να ανησυχούν... 

Τι πρόκειται να αλλάξει για τις αμυντικές προμήθειες 

ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΗ που ισχύει σήμερα στο υπουρ­γείο Εθνικής Αμύνης η ΓΔΑΕΕ είναι το εκτε­λεστικό όργανο της εξοπλιστικής διαδικασίας. Αποστολή της είναι η διενέργεια των διαγωνι­σμών για την επιλογή πολεμικού υλικού, η δια­πραγμάτευση με τα κράτη ή τις κατασκευάστριες εταιρίες και η υπογραφή των τελικών συμ­βάσεων. Ο σχεδιασμός όμως των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι έργο μιας άλλης υπηρεσίας, της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων. Φυσικά, έχει προηγηθεί η θεσμική απαίτηση των Γενικών Επιτε­λείων (με τις μελέτες καθορισμού προγράμματος και άλλες διαδικασίες). 

Δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου είναι η διαδικα­σία αυτή να αλλάξει και το σύνολο της διαδικασίας να επανέλθει στα χέρια των Γενικών Επι­τελείων, από τα οποία αφαιρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90. Τότε ο υπουργός Γ. Αρσένης, στο πλαίσιο συνολικής αναδιοργάνωσης, ίδρυσε τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ), μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΔΑΒΕΤ). Παλιότερα υπήρχε μόνο η Υπηρε­σία Πολεμικής Βιομηχανίας (ΥΠΟΒΙ), η οποία είχε αποκλειστική αποστολή την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την κατά το δυνατόν ελληνοποίηση των αμυντικών προ­μηθειών. 

Τα νέα δεδομένα 

Με τις καταστάσεις να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από εκείνη την εποχή δεν είναι δυ­νατόν να γίνει μια ολική επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε παλαιότερα. θα πρέπει η νέα οργάνωση να είναι προσαρμοσμένη στα δε­δομένα της διακλαδικότητας που αναπτύσσε­ται σήμερα. Δηλαδή η κύρια αρμοδιότητα για τους εξοπλισμούς θα πρέπει να περάσει στο ΓΈΕΘΑ ώστε ο προγραμματισμός και η εκτέλεση των προγραμμάτων να είναι συνολικά. 

Άλλωστε, κατά το παρελθόν το ΓΕΕΘΑ ήταν ένα επιτελείο που αποκτούσε υπόσταση σε περιπτώσεις κρίσεων ή πολέμου, ενώ σήμερα δι­οικεί καθετοποιημένα τα γενικά επιτελεία των τριών Κλάδων. Ένα πολιτικό όργανο στη θέ­ση της ΓΔΑΕΕ θα πρέπει να διατηρηθεί για να καλύψει αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή τη συγκρότηση δι­απραγματευτικών ομάδων με νομικούς και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα κάνουν τις τελικές διαπραγματεύσεις και θα διατυπώσουν τις συμβάσεις με τους κατασκευαστές. 

Να σημειωθεί ότι σήμερα τεράστια προβλή­ματα έχουν διαπιστωθεί στις συμβάσεις που υπογράφηκαν για αγορές οπλικών συστημά­των. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύμ­βαση για τα υποβρύχια του τύπου 214 («Παπανικολής» κ.ά.) που περιέχει λεόντειους όρους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου- όρους που διατηρήθηκαν ακόμη και μετά την αναθεώρησή της επί υπουργίας Ευάγγ. Βενιζέλου. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-15/03/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger