Αρχική » » Ειδική αποστολή στη Μόσχα

Ειδική αποστολή στη Μόσχα


✓ Ο Κ. Ήσυχος προετοίμασε το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπ. Άμυνας. 
✓ "Βαριά χαρτιά" για τις διμερείς επαφές η αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που έχει στα χέρια της η Ρωσία, αλλά και οι προμήθειες των εξοπλιστικών. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsbiaveris@gmail.com

Τα ελληνο-ρωσικά θέμα­τα αμυντικής συνεργασί­ας, μαζί με το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της αξιοποιήσεως πολύτι­μου ιστορικού υλικού από τις ναζιστικές δυνάμεις της Βέρμαχτ, που τώρα είναι αναξιοποίητο στα ρωσικά αρχεία, αποτελούν ασφα­λώς μερικά από τα «βαριά χαρτιά» στην ατζέντα της προσεχούς Συναντήσεως Κορυφής, στις 7 Απριλίου, στη Μόσχα, μεταξύ του Έλληνα πρω­θυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδί­ας, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Πρόκειται για μια συνάντηση που επισπεύστηκε κατά έναν μήνα, κα­θώς ήταν αρχικά προγραμματισμέ­νη για... τις 9 Μαΐου. «Ημέρα της νί­κης» επί του Άξονα. Συγκεκριμένα, είχαν προσκληθεί από τον Βλ. Πού­τιν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αλλά κρίθηκε διπλωματικώς ότι ο έως τότε χρόνος ήταν πο­λύς σε σχέση με την τρέχουσα πολι­τική και διπλωματική επικαιρότητα, που κινείται με μεγάλες ταχύτητες. Για την προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και της μετά από αυτήν μετάβασης του Π. Καμμένου στη Ρωσία (17-21 Απριλί­ου), στο πλαίσιο διμερούς επισήμου επισκέψεως, μετά από σχετική πρό­σκληση του Ρώσου ομολόγου του, στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε το διάστημα 17-20 Μαρτίου ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ, Κώστας Ήσυχος. Μά­λιστα, σε συνέντευξή του σε ρωσικό Μέσο αποκάλυψε ότι έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της συνεργασίας των δύο πλευρών στο θέμα της αξιοποιήσεως των γερμανικών αρχεί­ων των δυνάμεων της Βέρμαχτ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που εί­χαν περιέλθει στην κατοχή των νικητριών σοβιετικών δυνάμεων και βρί­σκονται σήμερα στα ρωσικά χέρια. 

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ποιο μπο­ρεί, όμως, να είναι το επί μέρους περιεχόμενο των ελληνο-ρωσικών αμυντικών σχέσεων, όπως αυτό εκτιμάται ότι θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ασφαλώς και η ρωσική πλευρά θα ήθελε να ακούσει κάτι που να σχετίζεται με την «ανα­θέρμανση» του προγράμματος των περίπου 422 τεθωρα­κισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπι­κού/μάχης (ΤΟΜΠ/TOMA) ΒΜΡ-3, που είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αλλά στη συνέχεια -και για διάφορους πολιτικούς/διπλωματικούς λόγους, συντελούσης της οικονομικής κρίσεως και των επιβληθεισών περικο­πών του Μνημονίου- «πάγωσε». 

«Πάγωσε μεν, αλλά δεν ακυρώθηκε, γεγονός που πάντα συντηρεί τις ελ­πίδες των Ρώσων να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του προ­γράμματος με την Ελλάδα, προσφέροντας πολύ καλές ευκολίες πλη­ρωμής και κυρίως βάθος χρόνου για την αποπληρωμή του, "όποτε" διευκολύνεται η ελληνική πλευρά», υποστήριξε μιλώντας στα «ΠΑΡΑ­ΠΟΛΙΤΙΚΑ» υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ, υπό καθεστώς ανωνυμί­ας, για να προσθέσει: «Βεβαίως, για εμάς είναι πολύ δύσκολο, τη στιγμή που γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις για σοβαρότατα οικονομι­κά θέματα με την Ε.Ε., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπα­ϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη Γερμανία και άλλους παράγοντες, να εμφα­νιστεί η Ελλάδα και να ανακοινώ­σει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά περίπου 400 ΤΟΜΑ. Θα γί­νει χαμός, με κατευθυνόμενα δημο­σιεύματα και εμφανείς πιέσεις. Από δικής μας πλευράς, δεν θα θέσουμε τέτοιο θέμα, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι οι Ρώσοι θα το θέσουν είτε ακρο­θιγώς είτε ευθέως». 

Η Ρωσία, επίσης, δείχνει έντονο εν­διαφέρον για το πρόγραμμα πυροσβεστικών αεροσκαφών, καθώς ορισμένα από τα παλαιότερα πυρο­σβεστικά αεροσκά­φη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα CL- 215 Canadair΄, έχουν υπερβεί σε ηλικία τα 40 χρόνια, είναι δη­λαδή μεγαλύτερα από τους πιλότους τους και οι καταπονήσεις που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικές και «βγαίνουν» χρόνο με τον χρόνο. Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για την αντικατάσταση των γερασμένων CL-215 είναι γνωστό, αλλά όλα αυτά μπλοκάρουν στο γνωστό «δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι». 

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση των Ρώσων για την αντικατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι το αμφίβιο, δικινητήριο, αεριωθού­μενο (!) πυροσβεστικό αεροσκάφος, που έχει δυνατότητα ΚΑΙ μεταφοράς ομάδος πυροσβεστών ή δασοκομάντος, Beriev Be-200. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-28/03/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger