Αρχική » » «Ρήτρα αξιόμαχου»: Αγωνία για τα εφάπαξ

«Ρήτρα αξιόμαχου»: Αγωνία για τα εφάπαξ


ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. 

Στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφα­λίσεων Δημήτρη Στρατούλη βρίσκεται η νομοθετική πρό­ταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη «ρήτρα αξιόμαχου». Το κατά πόσο θα περικοπούν τα εφάπαξ των στρατιωτικών εξαρτάται από το αν και πό­τε θα την υπογράψει. Η ανησυχία πάντως είναι έντονη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εκπνέει η προθεσμία κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθούν τα εφάπαξ που έχουν ημερομηνία αίτησης έως τον Ιούλιο του 2014, ο δε κίνδυνος να μπει «μαχαίρι» είναι μεγάλος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, η πρόταση για τον καθορι­σμό της «ρήτρας αξιόμαχου», ...
σύμφωνα με την οποία θα αποτρέπεται η απότομη και κάθετη μείωση του ποσού του εφά­παξ, έχει επαναδιατυπωθεί στο Υπουρ­γείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, μετά τη μη υπογραφή από τον Γιάννη Βρούτση αυτής που έστειλε στις αρχές Ιανουάριου 2015 ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Βάσει του Νόμου 4281/14, Άρθρο 220, Παρά­γραφος 3, τα εφάπαξ των στρατιωτικών περικόπτονται σημαντικά. 

Μετά από έντονες αντιδράσεις υπήρ­ξαν διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν ρυθμί­σεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε «βά­θος χρόνου». Οι πρώτες διαβεβαιώσεις δόθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, και τότε επινοήθηκε η «ρήτρα αξιόμαχου» με στόχο να αποτραπούν οι μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ. 

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 

Εν συνεχεία ο Νίκος Δένδιας έστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας πρόταση για τον καθορισμό της «ρήτρας αξιόμαχου», προκειμένου αυτή να συμπεριληφθεί στον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ παροχών των ένστολων, και, σύμφωνα με αυτή, θα αποτρεπόταν η απότομη μείωση, θα διασφαλιζόταν η βιωσιμότητα των Ταμείων και θα εξασφαλίζονταν η σταδιακή σύγκλιση του ύψους των χο­ρηγούμενων παροχών με εκείνες που προβλέπει η υπουργική απόφαση. Βάσει της πρότασης του κ. Δένδια, όσοι είχαν αποχωρήσει από τις 31/7/2014 μέχρι και τις 31/12/2014 δεν θα είχαν μειώσεις στο εφάπαξ τους. Για όσους αποχωρούν από 1/1/2015 και μετά, θα εφαρμοστεί «ρή­τρα αξιόμαχου», σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις θα περιοριστούν στο εύρος 1%-3% ετησίως. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η πρόταση του Πάνου Καμμένου. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, το θέμα δεν έχει λυθεί, και, παρά το γεγονός ότι εκ­φράζεται κάποια αισιοδοξία, τα στελέχη που έχουν αποστρατευτεί πρόσφατα, αλλά και αυτά που είναι κοντά στην απο­στρατεία, τα έχουν... ζώσει τα φίδια. Κι αυτό γιατί το σκηνικό παραμένει θολό ακόμη και με τη «ρήτρα αξιόμαχου». Ποια θα είναι τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος της και κάθε πότε θα αναπροσαρ­μόζονται; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αδικίες που αυτή θα προκαλέσει, αφού υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικοί που θα αποχωρούν με λιγότερα χρόνια υπηρε­σίας να παίρνουν υψηλότερο εφάπαξ από άλλους που θα φεύγουν αργότερα, μόνο και μόνο επειδή θα είναι πιο «τυχεροί» ως προς το ύψος της «ρήτρας αξιόμαχου»; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν επειγόντως απαντήσεις. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/04/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger