Αρχική » » Δύναμη πυρός από τη Μόσχα!

Δύναμη πυρός από τη Μόσχα!


Ψάχνει ανταλλακτικά. 
Η συντήρηση της ελληνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας που βασίζεται σε ρωσικά οπλικά συστήματα θα είναι στην ατζέντα της επίσκεψης του Πάνου Καμμένου στη ρωσική πρωτεύουσα.
Οι προτάσεις για παραχώρη­ση μεταχειρισμένου αμυντι­κού εξοπλισμού έναντι «φιλι­κών τιμών» πέφτουν βροχή από την Ουάσιγκτον και αυ­τό δεν είναι τυχαίο. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
p.karvounopoulos@realnews.gr

Ο πρωθυπουργός έφυγε από τη Μόσχα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμέ­νεται την επόμενη εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τη σκυτάλη στον Πάνο Καμ­μένο, ο οποίος από την Τετάρτη θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, αναζητώντας όχι χρήματα αλλά «δύναμη πυρός»! Η Ελλά­δα είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία διαθέτει ζωτικής σημασίας για την άμυ­νά της οπλικά συστήματα, αξίας δισεκατομ­μυρίων δολαρίων! 

Επί της ουσίας, η ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα είναι ρωσική και η συντήρησή της για να... παραμείνει «ανοιχτή» και ανθεκτική είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα έπειτα από τις κυρώσεις που έχει επι­βάλει η Ε.Ε. στην Ρωσία. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος «παίζει» ουσιαστικά εντός έδρας στο ταξίδι του στη Μόσχα. Οι σχέσεις και οι επαφές που έχει με τη Ρωσία είναι καλές αν και έχει δεχτεί πολ­λές φορές κριτική γι' αυτές από τους «δυτικούς συμμάχους». Δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις του, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα οφείλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες και στενότε­ρες σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία συγκαταλέ­γεται στην ανάλυση του στους «εναλλακτικούς παίκτες» που μπορούν να στηρίξουν την Ελλά­δα αν η Ευρώπη εξακολουθήσει να μας αντι­μετωπίζει ως αποπαίδι. 

Στο πεδίο δράσης του ΥΕΘΑ, την άμυνα, υπάρχει τεράστιο αμφίδρομο ενδιαφέρον με­ταξύ Αθήνας και Μόσχας. 

Την εποχή των «παχέων αγελάδων» στους εξοπλισμούς η Ελλάδα είχε κάνει το αδιανόη­το: είχε προμηθευτεί ρωσικά οπλικά συστήμα­τα τελείως άγνωστα και ασύμβατα με τους νατοϊκούς κωδικούς! Κυρίως αντιαεροπορικά συ­στήματα. TORΜ-1 και OSA-AKM αγοράστηκαν από την Ελλάδα και προκάλεσαν... εγκεφαλικά σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Έπειτα από περι­πέτεια, η Ελλάδα βρήκε και το υπερόπλο, που λέγεται S-300, στην Κρήτη! Η Κύπρος που αγό­ρασε τους πυραύλους δεν μπορούσε λόγω των τουρκικών και δυτικών αντιδράσεων να τους «φιλοξενήσει» και έτσι βρέθηκαν στην Κρήτη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν σε­νάριο ταινίας τρόμου για τους νατοϊκούς αξιωματούχους. Μόνο που ήταν πραγματικότητα. 

Η «λύση», που επί της ουσίας επιβλήθηκε, ήταν η απαξίωση όλων αυτών των ρωσικών συστημάτων. Τα προβλήματα στη συντήρη­σή τους δεν μπορούν να αποδοθούν σίγουρα μόνο στη ρωσική πλευρά. Οι κυβερνήσεις των Αθηνών με... τρόπο απέφευγαν τη διαρκή συ­ντήρησή τους. Σε ό,τι αφορά τους S-300, απέ­φυγαν ακόμη και την εκπαιδευτική τους χρή­ση! Μην ξεχνάμε ότι οι S-300 έριξαν τον ένα και μοναδικό εκπαιδευτικό τους πύραυλο μόλις στις 13 Δεκεμβρίου 2013, σχεδόν 20 χρόνια με­τά την εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Η βολή έγινε με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και έχει λάβει πλέον ιστορικές διαστάσεις! 

Η ρωσική «βιτρίνα» στο ΝΑΤΟ 

Η προμήθεια τόσο σημαντικών ρωσικών όπλων και μάλιστα σε μια εποχή που η Ρωσία βρισκό­ταν σε φάση διεθνούς απαξίωσης δεν ήταν μι­κρή υπόθεση. Και όχι για λόγους οικονομικούς. Η Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '90 έγινε η «βιτρίνα» στην οποία η Ρωσία «διαφήμιζε» τα όπλα της σε όλο το ΝΑΤΟ! Γίναμε η μονα­δική χώρα της Συμμαχίας στην οποία το 60% των προηγμένων αντιαεροπορικών της ήταν από τη Ρωσία! 

Το εμπάργκο που επέβαλε π Ε.Ε στη Ρωσία και τα «αντίποινα» της τελευταίας προς τις χώρες-μέλη έχουν επιβαρύνει τη δύσκολη σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη συντήρηση των αξιόπιστων αντιαεροπορικών ρωσικών συστημάτων. Οι κυ­ρώσεις της Ε.Ε. περιλαμβάνουν και τη ρωσική κοινοπραξία Almaz-Antey, η οποία δεν μπορεί να διαθέσει οπλικά συστήματα, αλλά και τεχνι­κή υποστήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες, δηλα­δή στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 

Η Ελλάδα διαθέτει: 

✓ Πυροβολαρχίες S-300PMU-1. 

 Πάνω από τριάντα αυτοκινούμενα αντιαε­ροπορικά συστήματα TOR-Μ1 και αυτά παρα­γωγής της Almaz-Antey. 

✓ 21 συστήματα OSA-AKM. Τα συγκεκριμέ­να αντιαεροπορικά σοβιετικής προέλευσης ανήκαν στον Στρατό της Ανατολικής Γερμανί­ας και όταν διαλύθηκε η χώρα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. 

Στόχος του Π. Καμμένου είναι όλα αυτά τα συστήματα να αρχίσουν να δουλεύουν «ρολόι». Και αυτό θα επιδιώξει στο ταξίδι του στη Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι καθόλου αδιάφορη σε αυ­τή την προοπτική. Και όχι μόνο για τους προ­φανείς οικονομικούς λόγους. Αλλά γιατί θέλει να έχει πάντα ζωντανή τη «βιτρίνα» των οπλι­κών συστημάτων εντός ΝΑΤΟ. 

Όσοι αναμένουν συζητήσεις περί νέων αγο­ρών, θα διαψευστούν. Όχι μόνο επειδή «λεφτά δεν υπάρχουν», ως γνωστόν, αλλά επειδή ο Π. Καμμένος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να διατηρήσει τις απαραίτητες ισορροπίες με τον άλλο μεγάλο και παραδοσιακό «παίκτη» στον οποίο προσβλέπει η Ελλάδα εκτός Ε.Ε., τις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του στις 21 Μαΐου και η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Κάρτερ είναι πολύ σημαντική. Οι Αμερικα­νοί που τα τελευταία χρόνια προειδοποιούν δι­αρκώς τους Ευρωπαίους να «χαλαρώσουν τη θηλιά» για να μην οδηγηθούν «οι Έλληνες στην αγκαλιά του Πούτιν», έχουν δεί­ξει τις προθέσεις τους και στο πεδίο των εξοπλισμών. 

Οι προτάσεις για παραχώρηση με­ταχειρισμένου αμυντικού εξοπλισμού έναντι «φιλικών τιμών» πέφτουν βρο­χή από την Ουάσιγκτον και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι Αμερικανοί ασφαλώς είναι ικανοποιημένοι από την ολοκλήρω­ση του προγράμματος εκσυγχρο­νισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνερ­γασίας και προ­σβλέπουν και στο δεύτερο μεγά­λο πρόγραμ­μα: αυτό του εκσυγχρονι­σμού 130 μα­χητικών αε­ροσκαφών F-16. 

(REAL NEWS-11/04/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger