Αρχική » » ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ Ο ΑΛΕΞΗΣ

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ Ο ΑΛΕΞΗΣ


Σε νέες βάσεις οι σινοελληνικές σχέσεις-Επιφυλακτική η ΕΕ. 

Tα αποτελέσματα «της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχει δικαίωμα να ασκεί η Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος», όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Μόσχα, απαντώ­ντας στους επικριτές της επίσκεψής του στη Ρωσία, δεν θα αργήσουν να φανούν προς όφελος της χώρας. Νέος σταθμός του «Τσίπρας εξπρές» θα είναι το Πεκίνο, ενώ είναι «κλεισμένο» και το ταξίδι του στο Βελιγράδι, σε μια καθοριστική συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για το μέλλον των Βαλκανίων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επι­κοινωνία με τον Κινέζο ομόλογο του, Λι Κετσιάνγκ, τη δεύτερη... μέρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και το περιθώ­ριο επέκτασης των εμπορικών συμφωνιών με αμοιβαίο όφελος. Σύμφωνα με πληροφο­ρίες των «Επικαίρων», οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανταλλαγή επισκέψεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται τη χώρα του Κίτρινου Δράκου πιθανώς στις αρ­χές του καλοκαιριού. Άλλωστε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρωθυπουργική επίσκεψη είχαν μεταβεί στο Πεκίνο ο αντι­πρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς. 

Επενδύουν στην Ελλάδα, «βλέπουν» Ευρώπη 

Στην τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Κετσιάνγκ, όπως σημειώνουν διπλωματικοί αναλυτές, διαφάνηκε το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Η αξιοποίηση των ελληνικών λιμανιών και των υποδομών τους για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη πα­ραμένει σε πρώτο πλάνο, με τους Ασιάτες να θέλουν την ολοκλήρωση του επενδυτικού πρότζεκτ το συντομότερο δυνατό. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για τη σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα ελλη­νικά λιμάνια θα γίνουν η κύρια πύλη των κινε­ζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, ακολου­θώντας τον πανάρχαιο δρόμο του μεταξιού» ήταν, άλλωστε, η αποστροφή Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στα πλοία του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού που είχαν ελλιμενιστεί στον Πειραιά. Πέραν όμως των λιμανιών, εν­διαφέρον υπάρχει και για το σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω κοινοπραξίας με τη συμμετοχή του Κινεζικού Δημοσίου, ενώ «τρέχουν» ση­μαντικές εμπορικές και τουριστικές συμφω­νίες. Οι μεταφορές τούς αφορούν και στο κομμάτι της προώθησης των εμπορευμά­των τους τόσο προς την Ανατολική Ευρώπη, μέσω τρένων, όσο και προς τη Δύση, μέσω των σύγχρονων οδικών δικτύων στην ελλη­νική επικράτεια. Όπως εκτιμάται, στην Κίνα βλέπουν ότι η Ελλάδα έχει αναπτυξιακές προοπτικές και ότι το ταχύτερο «κλείσιμο» επενδυτικών θέσεων θα αποφέρει μακρο­πρόθεσμα κέρδη για τους ίδιους. Μάλιστα, η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο Κρεμλίνο ενεργοποίησε την κινεζική πλευρά, διαβλέ­ποντας θετικές εξελίξεις και στον τομέα της ελληνορωσικής συνεργασίας. 

Εννοείται ότι οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά του Πεκίνου έχει νόημα με την Ελλά­δα να «στέκεται όρθια» και να είναι σταθερό μέλος της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο εί­ναι διατεθειμένο να συνδράμει, αν του ζητη­θεί, την ελληνική κυβέρνηση με αγορά κρατι­κών ομολόγων, πάντα με την έγκριση της ΕΕ. 

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν 

Τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας παρακολουθούν με ενδιαφέρον στην Ευρώ­πη, ιδίως σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως την είδηση ότι επίκειται επίσκεψη Τσίπρα στο Πε­κίνο μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC Τζον Σάντγουορθ, συνοδεύοντάς τη με πλούσιο ρεπορτάζ σχετικά με τα περιθώρια συμφωνιών. Αν και δεν έχουν εκφραστεί επισήμως αναφορικά με τη σινοελληνική προσέγγιση, οι Βρυξέλλες παρουσιάζονται μάλλον επιφυλακτικές σε τυχόν περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο κρατών. Κάποιοι, μάλιστα, υπενθυμίζουν με νόημα την ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις φορολογικές διευκολύνσεις του ελληνικού κράτους προς την Cosco, κάνοντας λόγο για επιβολή όρων αθέμιτου ανταγωνι­σμού. Γιατί για τους Κινέζους το φορολογικό καθεστώς των εταιρειών τους σε ξένο έδαφος καθορίζεται κατόπιν διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του κράτους και δεν επιβάλ­λεται ως αποικιοκρατική δύναμη, όπως έχουν συνηθίσει οι ευρωπαϊκές εταιρείες όταν δρα­στηριοποιούνται στη χώρα μας... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-16-23/04/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger