Αρχική » » Νέα μάχη στο ΣτΕ (για μισθούς και αναδρομικά)

Νέα μάχη στο ΣτΕ (για μισθούς και αναδρομικά)


► ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ & ΤΩΝ ΣΩΜ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 
► ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ. 

Από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβού­λιο της Επικράτειας μία δεύτερη «μάχη», που θα κρίνει, ως φαίνε­ται, και τον πόλεμο για την απο­κατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι ένστολοι είναι αισιόδοξοι πως θα δικαιωθούν, έχοντας ως «όπλα» αφενός την προηγούμενη απόφα­ση του ΣτΕ, αλλά και την πρόσφατη επιβολή προστίμου ύψους 200.000 ευρώ στο υπουρ­γείο Οικονομικών για τη μη πλήρη αποκατά­σταση των μισθών και των συντάξεων, αφε­τέρου την καταβολή όλων των αναδρομικών από τον Αύγουστο του 2012. 

Μέχρι τις 20 Απριλίου 2015 οι συνήγο­ροι των στελεχών των ένστολων και του Δημοσίου θα πρέπει να ...
έχουν υποβάλει τα υπομνήματά τους στην Ολομέλεια του Συμ­βουλίου της Επικράτειας αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους, οι μεν πρώτοι για την ακύ­ρωση του νεότερου νομοθετικού πλαισίου (Νόμος 4307/2004), που αφορά στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων κατά 50%, οι δε δεύτεροι για την υπεράσπιση της άποψης ότι λόγοι δημοσιονομικοί (κατα­τέθηκε από τη Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και σχετικό έγγραφο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις) δεν επιτρέπουν να προχωρή­σει η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ του 201Α που έκρινε αντισυνταγματικές τις περι­κοπές σε μισθούς και συντάξεις, και ζητούσε την επαναφορά τους στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα. 

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ 

Σημειώνεται ότι, με αποφάσεις της το 201A (2.192-2.196), η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαί­ωσε τους ένστολους, κρίνοντας ότι η ανα­δρομική από 1ης Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών είναι αντισυνταγματική και ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς. Μετά τις απο­φάσεις αυτές εκδόθηκε ο Νόμος 4307/2014 και προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών. Ακολούθησε η έκδοση της από 17/11/2014 υπουργικής απόφασης, με την οποία αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ένστολων στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο Νόμος 4307/2014, δόθηκαν τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ ορί­στηκε ότι τα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 θα κατα­βληθούν σε 36 ισόποσες δόσεις (ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες τέσσερις). 

Η νέα αντιδικία πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει σα­φηνίσει ότι θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντά­ξεις στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, και αυτό προκαλεί ερωτήματα. Πόσω μάλλον όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αναλάβει πρωτοβουλία σύνταξης νομοθετικής ρύθμι­σης, την οποία έχει υπογράψει ο Πάνος Καμ­μένος και έχει προωθήσει προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία. 

ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε και εμπλοκή στη στάση των συνηγόρων του Δημοσίου την πε­ρασμένη Παρασκευή, αφού ο μεν νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησε αναβολή προκειμένου να ολοκληρω­θεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκα­τάσταση των μισθών και των συντάξεων, οι δε νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Ναυτιλί­ας και Οικονομικών δήλωσαν πως δεν έχουν γνώση αυτής της νομοθετικής διάταξης, παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι η νομοθετική ρύθμιση είχε σταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΑΡΜ)-10/04/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger