Αρχική » » Εως 4,5 δισ. ευρώ το κόστος από την απόφαση του ΣτΕ

Εως 4,5 δισ. ευρώ το κόστος από την απόφαση του ΣτΕ


Απόφαση μείζονος σημασίας, όχι μόνον από δημοσιονομικής πλευράς, κυοφορείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διάσκεψης για τις περικοπές σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ήδη έχουν πραγματοποιήσει διασκέψεις, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ. Σωτήρη Ρίζου, για το κρίσιμο θέμα της συνταγματικότητας ή μη των περικοπών.

Από τις μέχρι τώρα διασκέψεις, καθώς ακολουθούν και άλλες εντός του Μαΐου για τη λήψη της ...
τελικής απόφασης, έχει σχηματιστεί πλειοψηφία υπέρ της άποψης ότι οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και οι σχετικοί νόμοι που τις προέβλεψαν πρέπει να ακυρωθούν. Αν τελικώς η θέση περί αντισυνταγματικότητας επικρατήσει και αυτή είναι η αμετάκλητη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το δημοσιονομικό κόστος για το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και τα 4,5 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που τάσσονται υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις περιορίζουν την «εμβέλεια» της απόφασης του ΣτΕ μέχρι τον Αύγουστο του 2012, σε μια προσπάθεια ελέγχου του δημοσιονομικού κόστους που θα προκύψει από τη δικαστική κρίση.

Οπως οι πανεπιστημιακοί

Υπάρχουν σκέψεις η απόφαση για τις περικοπές των συντάξεων να κινηθεί στη λογική προηγούμενης απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ για τις περικοπές στους μισθούς των πανεπιστημιακών, που ενώ τους δικαίωσε, δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές τους, αναδρομικά «δεν τους αναγνώρισε», δηλαδή δεν τους έδωσε αναδρομικά αυτά που έχασαν. Ορισε απλώς να επανέλθουν οι μισθοί τους όπως αυτοί ήταν πριν από τις περικοπές του 2012. Ωστόσο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας διατυπώνονται και αντίθετες απόψεις, μειοψηφικές, που τάσσονται υπέρ της συνταγματικότητας των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής για τις περικοπές των συντάξεων.

Η αντιπαράθεση των νομικών επιχειρημάτων που διατυπώνονται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ενδεικτικές της μείζονος σημασίας της επικείμενης απόφασης για τις περικοπές στις συντάξεις και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η απουσία ρευστότητας στα δημόσια ταμεία είναι εμφανής.

Πάντως, η απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των συντάξεων δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα από το τέλος Μαΐου, ενδεχομένως και αργότερα, παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν – σχετικές οι δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος μίλησε για έκδοση της απόφασης την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ για τις συντάξεις, που πιθανότητα θα διαμορφωθεί τελικά υπέρ της αντισυνταγματικότητας των σχετικών μέτρων, πέραν του δημοσιονομικού κόστους που είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στο υπουργείο Οικονομικών, ενδέχεται να θεωρηθεί και «ισχυρό χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, που αρνείται περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Δίκοπο μαχαίρι, δηλαδή.

Αλλες αποφάσεις

Το δημοσιονομικό κόστος των 4,5 δισ. ευρώ από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα έρθει να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές περικοπές στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια. Ακόμη και σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους, που δικαιώθηκαν για τις περικοπές στους μισθούς τους μετά τον Αύγουστο του 2012, δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί, δηλαδή οι ένστολοι δεν έχουν λάβει τα χρήματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μάλιστα, κάνοντας χρήση ειδικής επιτροπής που υπάρχει για τον έλεγχο της εφαρμογής των αποφάσεών του, έχει επιβάλει και πρόστιμο 200.000 στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης αντισυνταγματικές έχουν κριθεί και οι περικοπές σε πανεπιστημιακούς για μετά το 2012, υπό προϋποθέσεις, δηλαδή δεν τους δόθηκαν αναδρομικά, ενώ ίδια απόφαση έχει εκδοθεί και για τους δικαστές από το ειδικό δικαστήριο που προβλέπεται (Μισθοδικείο) να εκδικάζει τα μισθολογικά και γενικότερα τα οικονομικά τους αιτήματα.

Δεύτερος γύρος δικαστικών κρίσεων για τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάστηκε νέα προσφυγή τους για τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον οποίο προβλεπόταν μερική καταβολή στις αυξήσεις των μισθών τους μετά την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ που τους δικαίωσε. Για άλλη μια φορά το ΣτΕ καλείται να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη και αυτού του νόμου, που ήρθε να επανορθώσει στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του υπουργείου Οικονομικών τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων μετά τη γνωστή απόφαση δικαίωσής τους από το ΣτΕ.

Και αυτός ο νόμος, που όριζε καταβολή σε ποσοστό 50% των μισθών τους ώστε να προσεγγίζουν το ύψος τους τον Αύγουστο του 2012, κρίνεται και πάλι από το ΣτΕ και αναμένεται απόφαση περί το τέλος Ιουνίου, προσθέτοντας μία ακόμη δικαστική κρίση στις ήδη υπάρχουσες σχετικά με τις περικοπές μισθών στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, πανεπιστημιακούς και ενστόλους). Οπως εκτιμάται από ανώτατους δικαστές και αυτή η προσφυγή των ενστόλων πιθανότατα μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς η προηγούμενη δικαίωσή τους από το ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς τους από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-03/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger