Αρχική » » Συμμαχία στον αέρα!

Συμμαχία στον αέρα!


► Η κοινή άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ με αεροσκάφη F-16 από Καστελόριζο προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία. 
► ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ πήραν μέρος και οι αρχηγοί αεροπορίας Ελλάδας και Ισρα­ήλ. 0 Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης πέταξε με ένα ελληνικό F-16 και ο αρχηγός της Π.A. του Ισραήλ Amir Eshel με ένα αντίστοιχο ισραηλινό.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
p.karvounopoulos@realnews.gr

0 «Ηνίοχος» κρατούσε «ασπίδα» του Δα­βίδ πάνω από το Καστελόριζο! Η πτήση πέντε ελληνικών και πέντε ισραηλινών F-16 πάνω από το νησί την περασμένη εβδο­μάδα ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα με αποδέ­κτη την Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο ο ελληνοϊσραηλινός άξονας, σε στρατιωτικό επίπεδο τουλάχιστον, δεν έχει μείνει στα χαρτιά και στα επιχειρησιακά σχέδια. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον ελληνοϊσραηλινό σχηματισμό μεταξύ των χειριστών που πέταξαν ήταν...

και οι ηγέτες των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ! Σε ένα ελλη­νικό F-16 ήταν ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης και σε ένα ισραηλινό ο αρχηγός της Π.Α. του Ισραήλ Amir Eshel, που είχε φθάσει με άκρα μυστικότητα στην Ελλάδα. 

Οι δυο αρχηγοί πήγαν μαζί στην αεροπο­ρική βάση της Ανδραβίδας, όπου είχαν μετασταθμεύσει ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και πάρα πολλά ελληνικά για τις ανάγκες της άσκησης «Ηνίοχος». Στην άσκηση εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ συμμετείχαν και αμερικανικές επίγειες δυνάμεις. Οι Αμερικα­νοί συμμετείχαν με κομάντος οι οποίοι με συ­σκευές λέιζερ «έδειχναν» από απόσταση στό­χους στο έδαφος σε διάφορά σημεία της επι­κράτειας και μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας και του Ισραήλ τους βομβάρδιζαν εικονικά με ακρίβεια ημέρα και νύχτα. 

Ο ελληνοϊσραηλινός σχηματισμός των F-16 με τους δυο αρχηγούς απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας το μεσημέ­ρι της Τρίτης και πέταξε στο Καστελόριζο. Εκεί «χωρίστηκαν» σε δυο σχηματισμούς. 

Ο ένας «έπαιζε» τον ρόλο του αμυνόμενου και ο άλλος του εισβολέα. Η άσκηση με τη συμ­μετοχή και των δυο αρχηγών έγινε εξ ολοκλή­ρου πάνω από το Καστελόριζο σε μια περιοχή που αμφισβητείται με προκλητικό τρόπο από την Τουρκία. Η Άγκυρα με «ανατολίτικο τσαμπουκά» παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά αεροσκάφη που πετούν στην περι­οχή καλώντας τους πιλότους να απομακρυνθούν, με το επιχείρημα ότι πετούν σε «τουρκικό» εναέριο χώρο! 

Η ελληνοϊσραηλινή άσκηση πάνω από το νησί ήταν ασφαλώς μια δυσάρεστη έκπληξη για την Τουρκία, η οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει «απαντήσει» με κάποια πρόκληση. Εί­ναι κάτι που αναμένεται. 

Το ιστορικό 

Η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία που στα «χαρ­τιά» υπήρχε από το 1994, όταν ο τότε ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και είχε επαφές με τον αείμνηστο Γιτζάκ Ράμπιν, ξεκίνησε ουσιαστικά να ενεργοποιείται από το 2009 και μετά. Το Ισραήλ τα «είχε σπάσει» με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και αναζητούσε επειγόντως «ζωτικό χώρο» για να μπορούν οι στρατιωτικές του δυνάμεις να ασκούνται. Η Ελλά­δα ήταν πλέον έτοιμη να συνεργαστεί ουσιαστικά με το Ισραήλ και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών ενεργοποιήθηκε. 

Από το 2009 μέχρι σήμερα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει... αμέτρη­τες ασκήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Πολλές από τις ασκήσεις που έγιναν χαρα­κτηρίστηκαν ως πρόβες για πιθανή επίθε­ση στο Ιράν. Και π αλήθεια είναι ότι πολ­λά από τα σενάρια των πτήσεων των ισραηλινών αεροσκαφών έδιναν τροφή σε αυτές τις φήμες. Επίσης πάρα πολλές φο­ρές Ισραηλινοί κομάντος έκαναν ασκήσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου. Ασκήσεις που είχαν να κάνουν κυρίως με αποστολές «έρευνας και διάσωσης πεδίου μάχης», δηλαδή με επιχειρήσεις διάσωσης πιλότων που έχουν καταρριφθεί σε εχθρικό έδαφος. 

Στην αρχή όλες αυτές οι διευκολύνσεις προκάλεσαν κάποιες χλιαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, που όμως γρήγο­ρα ξεπεράστηκαν. Η κρίση και π αίσθηση της «εθνικής μας μο­ναξιάς» λειτούργησαν προφανώς θετικά στο να αφεθούν στην άκρη εμμονές και απόψεις που κυριάρχησαν για πάρα πολλά χρόνια στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. 

Το Ισραήλ έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να ισχυροποιήσει την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα και κατά καιρούς έχει κά­νει προτάσεις προς την Αθήνα που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί. Πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι το ισραηλινό ναυτικό ενδιαφέρεται να ναυπηγήσει νέες κορβέτες στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Ενδιαφέ­ρον έχει δείξει και για τις ελληνικής ναυπήγη­σης πυραυλακάτους. Αναμένουν την ελληνι­κή απάντηση. Η Ελλάδα από το 2009, όταν και αναθερμάνθηκαν οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο, προσπαθεί να πεί­σει ότι αυτή η συμμαχία δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που παρακολούθησε την τε­λική φάση της άσκησης «Ηνίοχος» με την πρέ­σβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα, επανέλα­βε ότι «αυτό που χρειάζονται οι λαοί της περιο­χής της ανατολικής Μεσογείου είναι ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ τους, με υπέρβαση αδιεξόδων από το παρελθόν». 

Πρόσθεσε ότι «η άμυνα της Ελλάδας δεν αφο­ρά μόνο τη χώρα μας, που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως ευρω­παϊκό προγεφύρωμα και ανάχωμα σε κάθε σύγ­χρονη απειλή». 

Μάλιστα όπως τόνι­σε, «τα τελευταία χρό­νια, οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν προσλάβει μια αξιοσημεί­ωτη δυναμική, η οποία είναι φυσική απόρροια των σχέσεων των δυο λαών, της απουσίας δι­μερών προβλημάτων, καθώς και των σημαντι­κών δυνατοτήτων και των ισχυρών προοπτικών τής μεταξύ μας συνεργασίας». 

Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι «Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν έναν χώρο που μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα, το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς τον Βορ­ρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλάδα- και σε συνερ­γασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανα­τολής». Ήδη, προσέθεσε, «ξεκινήσαμε μια συ­νεργασία με τον εμίρη και την Πολεμική Αερο­πορία του Άμπου Ντάμπι, ενώ η Πολεμική Αε­ροπορία των Εμιράτων ήδη εκπαιδεύεται μαζί με Έλληνες πιλότους». 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ
Ο Πάνος Καμμένος παρα­κολούθησε την τελική φάση της άσκησης «Ηνίοχος» με την πρέσβειρα του Ισραήλ. 

(REAL NEWS-03/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger