Αρχική » » Αλβανική πρόκληση για τα νησιά του Ιονίου

Αλβανική πρόκληση για τα νησιά του Ιονίου


Αμφισβητούν τα Τίρανα την υφαλοκρηπίδα και δεν θέλουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. 

Γράφει ο ΑIΑΣ ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 

Πολύ σοβαρό θέμα στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία έχει προκύψει αναφορικά με τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η τελευταία προς τον Έλληνα πρεσβευτή στα Τίρανα, με την οποία η γειτονική χώρα απαιτεί την τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, καθώς ισχυρίζεται ότι με αυτό παραβιάζεται η... αλβανική υφαλοκρηπίδα! Αλβανική θέση που ομοιάζει με την αντίστοιχη τουρκική για τη Μεγίστη (Καστελλόριζο). Το θέμα έκανε γνωστό με την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από τον «τοπικό» βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας (και Αρχιπλοίαρ­χο ε.α. του ΠΝ) Στέφανο Γκίκα, ο οποίος ως Κερκυραίος ενδιαφέρεται άμεσα. 

Σύμφωνα με τον ερωτώντα βουλευτή: «Η παρούσα εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ...
ακολουθεί η Αλβανία εδώ και 6 χρόνια, αφού θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θα­λάσσιες ζώνες των δύο χωρών ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητεί επαναδιαπραγμάτευ­ση. Τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγ­μάτευση δέχθηκαν την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που προφα­νώς έχουν υιοθετήσει από την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία αντίστοιχα υποστηρίζει το ίδιο για τα νησιά του Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αλβανία δεν έχει προχωρήσει επίσημα σε ανάκληση της υπογραφής της από τη συμφωνία του 2009, ώστε να καταστήσει αδύνατη την εφαρμογή της. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα νομίμως έχει προγραμματίσει έρευνες στο Ιόνιο και νομίμως μπορεί να τις διεξάγει.» 

Στο «διά ταύτα» της ερώτησης, ο κ.Γκίκας ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Κοτζιά περί του «πως σκοπεύει να αντιδράσει το υπουργείο Εξωτερικών αφενός στη ρηματική διακοίνωση της Αλβανίας, και αφετέρου προς τους εταίρους μας στην Ευ­ρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου, ότι από τον Ιούνιο του 2014 η Αλβα­νία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένω­ση;» καθώς επίσης και «πως θα διασφαλίσει η χώρα μας στο ακέ­ραιο τα εθνικά της συμφέροντα στο ζήτημα των θαλασσίων ζω­νών στο Ιόνιο, ώστε παράλληλα να κατοχυρωθούν οι όποιοι επεν­δυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στη περιοχή;» 

Πραγματικά εξαιρετικά σοβαρό θέμα, που βγήκε στην επιφάνεια σε μία εξαιρετικά περίεργη χρονική συγκυρία στην περιοχή μας, όπου το όνομα της Αλβανίας, «εμπλέ­κεται» σε πολλά και σοβαρά ζητήματα που άπτονται θεμάτων ασφαλείας. 

(ΚΑΡΦΙ-16/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger